Huspenina (fotorecept)

Huspenina (fotorecept)
Foto: evusik
evusikEvusik, recept pridal: 11. januára 2013 13:54Ďalšie jeho recepty

Huspeninu sme varili pred troma dňami... už tri dni rozmýšľam, či recept pridám alebo nie... receptov na huspeninu je tu dosť aj keď na počudovanie sú dosť rôznorodé... nakoniec som sa rozhodla, že ho pridám pretože súvisí s ďalším receptom ktorý chcem pridať .-)

Suroviny

15
minút
príprava
240
minút
tepelná úprava

Postup prípravy receptu

1

Huspeninu u nás varí môj muž, niekto varí bez zeleniny, on varí so zeleninou... mrkva, petržlen, cesnak, cibuľa (na obr.chýba) nie veľa... to čo je na obrázku išlo do hrnca
Huspenina (fotorecept) - obrázok 1

2

všetko naraz + koreniny a chilli paprička a na miernom ohni sa varí dlho, predlho, všetko ale záleží od toho koľko huspeniny robíte... tá naša sa varila asi 3,5-4 hodiny... huspenina je hotová keď mäso odpadáva od kosti... aj keď do mäsa zbytočne nešťucháme, huspeninu nemiešame a ani nezbierame penu... ak ju budete správne pomaličky variť ona sa vyčistí sama...
Huspenina (fotorecept) - obrázok 2

3

keď sa mäso rozpadá, vyberieme ho na plech, necháme vychladnúť a nachystáme si vhodné nádoby na huspeninu.... vývar precedíme, aby sme sa zbavili zbytkov mäsa ale hlavne korenia, cibuľu a cesnak vyhodíme, mrkvu si kto má rád pridá do huspeniny... ja som si časť vývaru odobrala, pridala za lyžicu octu a odložila na ďalšie použitie ako aspik na Aspikové tortičky
Huspenina (fotorecept) - obrázok 3

4

my používame sklené a umelohmotné misky, hlavne preto, že sa dajú uzavrieť, ľahko skladovať, ale hlavne prenášať... veď aj deti a kamaráti ľúbia... no a teraz si nachystáme podklad huspeniny, kto ako má rád... môj muž mäso aj zeleninu, my ostatní len čisté mäso... keď sme všetko porozdeľovali, zalejeme precedeným vývarom, vypneme v kuchyni radiátor, pretože vonku mrzne a balkón neprichádza do úvahy...
Huspenina (fotorecept) - obrázok 4

5

a necháme do rána stuhnúť, ráno nádoby pozatvárame, čo to dáme do chladničky, ostatné označíme a poroznášame po rodine...
Huspenina (fotorecept) - obrázok 5

6

no a hneď na raňajky, s cibuľkou a octom si pochutnáme, dobrú chuť :-)
Huspenina (fotorecept) - obrázok 6

7

môj muž mal huspeninu a ja Aspikové tortičky a obaja sme boli spokojní .-)
Huspenina (fotorecept) - obrázok 7



Páči sa ti tento recept?
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči... Hlasovalo 9 ľudí (4,0 hviezdičiek)




Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

Komentáre k receptu
  • pivonka, 11. januára 2013 o 14:24
    Jedlo ako stvorené na toto ročné obdobie. Tvoja huspenina je veľmi lákavá. Nielen že si skvelá kuchárka, ale vieš aj krásne naservírovať, krásne nafotiť, pri tvojich receptoch aj oči jedia.


  • violetacamorova, 11. januára 2013 o 14:52
    Mas pravdu, ze sa vari na vela sposobov so zeleninou aj bez, ale nesmu tam chybat tie vyborne paprcky, ktore mas na foto, u nas doma po zabijacke aj chvost, z ktoreho maso mam najradsej a aj usiska. Ta vasa huspeninka a aj aspikove torticky boli urcite vyborne.


  • izabella929, 11. januára 2013 o 14:57
    ešte mám jednu porciu v špajzi...bola výborná.-) aj tvoje sú krásne všetky.-))


  • kimlo, 11. januára 2013 o 15:00
    Takú jednu mištičku by som bral hneď... :-)


  • evusik, 11. januára 2013 o 15:55
    Mirko, veď sa zastav, ešte v chladničke nejaká je :-)


  • anina6, 11. januára 2013 o 16:05
    Aj my dnes varíme huspeninu. To je špecialitka mojej polovičky.


  • marijanka712, 11. januára 2013 o 17:47
    ako vidím aj v iných domácnostiach varešku pri huspenine preberá manžel aj u nás je to tak od nákupu , čistenia mäska aj zeleniny ,dochutenia po dávkovanie je práca môjho manžela ja mu len vyberie misky do ktorých to porcuje a v špajti urobám miesto na chladnutie a potom taktiež ideme po priateloch s miskami huspeniny aj u nás vychýdza asi ráz ročne , že sa varí doma potom susedia vrátia a tak máme huspeninku častejšiu arôznymi chuťami pretože každý má svoj recept na tu naj..... huspeninku -@evusik tvojej polovičke sa fantasticky vydarila huspeninka / u nás je to kočonina / a ty si svorila prekrásne aspikové tortičky krásne nafotené aj zdokumentované


  • turistka, 11. januára 2013 o 17:49
    @Evusik , toto je na moju strunu, veľmi pekne je pripravená. Tak sa môžeš pochváliť i hosťom, čo ja veru nie, ja mäsko odkostím poukladám do hlbokého pekáča, zalejem a netrpezlivo čakám kým stuhne.
    Heslo: huspenina, cibuľa, ocot a dobrý chlieb- to je mana.


  • evusik, 11. januára 2013 o 18:03
    @marijanka712 presne tak je to u nás :-) to ani neprichádza do úvahy aby som ja išla mäso kúpiť... a ja by som ani nešla :-) moja úloha pri varení huspeniny je nachystať misky, takže presne ako u vás a ja som rada, že je to tak ako to je....
    @turistka takto robila huspeninu moja mama, do hlbokého pekáča a ja sa priznám, že som huspeninu ako decko nemala rada... teraz zjem, ale muž vždy nachystá jednu pre mňa, čistú len z mäsom, žiadne kože ani nič podobné....


  • medulienka122, 11. januára 2013 o 18:28
    no žienky, nemám sa s čím chváliť - mäsko, kolienka, paprčky atď si kupujem sama, to by som asi nikdy nič nejedla... Zajtra, keby mi už "odseklo" konečne, nasúkam sa do auta a idem na "veľký" nákup do najbližšieho supermarketu a konečne si urobím aj kočoninku @evusik , 4 hodiny zo života dole...:-)


  • arasidka, 11. januára 2013 o 18:51
    Huspeninka, trošku octu, čerstvá cibuľka...to je papaníčko! Je pravda, že receptov na huspeninu je dosť všelijakých. My ju nevaríme so zeleninou, iba s cibuľou a cesnakom. Keď ju pripravujeme do plechu, spodok plechu dobre vytrieme čerstvo pretlačeným cesnakom a ešte pred tým, než mäsko zalejeme tekutinou, položíme na vrch hladiny v hrnci papierové obrúsky, ktoré do seba vsajú mastnotu , opakujeme to niekoľko krát a keď huspeninka vychladne, nezostane na jej povrchu hrubá vrstva masti. Ej, ale som vyhladla!


  • evusik, 11. januára 2013 o 19:17
    @arasidka ja keď chcem pozbierať to mastné z vrchu muž ma zaženie, že on to tam chce a kto to nemá rád nech to oškriabe :-) ja sa s ním nebudem hádať, veď väčšinu zje sám :-) ale to s tým cesnakom sa mi páči...
    @medulienka122 tak to mi je ľúto, že si na všetko sama, ja si to neviem ani predstaviť, ešteže môžeš autom.... a ten názov "kočonina" to som ešte nikdy nepočula... nevieš prečo taký názov?


  • frezia, 11. januára 2013 o 21:21
    Je prekrasna! Hned v pondelok idem kupit ingrediencie. Ja ju davam tiez do pekaca.Milujem huspeninu,cibulka,ocot...


  • klaura, 11. januára 2013 o 21:42
    Huspeninu moji chlapi milujú ... a veu ... o týždeň príde syn domov ... prekvapím ho ... on vtedy nič iné neje, len huspenunu ... :)))))


  • dogagador, 12. januára 2013 o 17:01
    si nezmar!


  • evusik, 12. januára 2013 o 18:31
    :-)


  • vilmuska60, 13. januára 2013 o 11:09
    krásny výtvor, tečú mi slinky :(,,,, zajtra musím zbehnúť k mäsiarovi a urobím podľa tvojho receptu, aby som mohla byť :)....dobrý nápad štvorcové prepravky. Ja dávam do hlbokých tanierov a "blbo" sa to nesie k susedom....


  • medovnicek, 13. januára 2013 o 16:16
    huspeninu síce ja nemusím, ale partner ju miluje, ešte som ju nikdy sama nerobila, ale ty si ma normálne navnadila


  • havinecko, 13. januára 2013 o 19:32
    Excellent, dnes budeme varit huspeninu. Dakujeme :o)


  • evusik, 13. januára 2013 o 19:54
    @vilmuska60 a hlavne v tanieroch to zaberie veľa miesta
    @medovnicek to je problém lebo huspenina sa najlepšie varí vo veľkom množstve, aj syn keď prišiel až mu oči zasvietili, aj sa najedol aj som mu zabalila, pretože len pre jedného sa mu to variť neoplatí....
    @havinecko tak nech sa podarí .-)


  • marci75, 19. januára 2013 o 13:50
    krásne naservírované a určite veľmi chutné, aj my ľúbime huspeninu, tu na východe sa jej hovorí "kočoňina" a u nás na južnom Zemplíne aj "studzeňina", od slova studený :-)


  • evusik, 19. januára 2013 o 17:31
    @marci75 toľko názvov na jedno jedlo... tu na Vareche je aj názov studenô, čo sa mi veľmi páči... je jasné, že podobne ako názov studzeňina je odvodený od slova studený.... ale od čoho je odvodený názov "kočoňina" :-)


  • vierkadoktorka, 31. januára 2013 o 19:45
    Další z mnohých receptov » mojerecepty.sk/huspenina.html...


  • evusik, 31. januára 2013 o 19:53
    @vierkadoktorka moc som to nepochopila? tu na Vareche je receptov na huspeninu dosť a dosť.... alebo recept na tom linku je tvoj? asi si sedím na kábli .-)


  • milkak, 12. februára 2013 o 20:52
    Dakujem za recept, cez vikend som vyskusala a bola fakt vynikajuca :-) Robila som ju s mensou obmenou - dala som UDENE koleno a kusticek prerasteneho udeneho mäska, samozrejme paprcky a kedze nemame radi az take mastne, namiesto koze som dala bravcove srdcia. A urobila som nielen huspeninu, ale aj vynikajucu tlacenku. Takze cez vikend vonala u nas cibula a ocot a mne slinky tecu este aj teraz ;-))


  • evusik, 12. februára 2013 o 21:34
    @milkak aj môj muž dáva údené, ale nie vždy, v podstate ja sa ani moc nestarám, keďže to varí on... ja sa iba kŕmim :-)
    verím, že tlačenka bola vynikajúca... ja tlačenku moc nejedávam, ale keď robíme doma tak si pochutím, pretože viem čo tam dávame .... veď to asi poznáš :-)


  • jozko2012, 18. decembra 2013 o 10:54
    Dnes idem na to. Paprče, koleno, kože kúpené. Dokonca som si kúpil aj formy na tie tortičky....


  • gabriele, 18. decembra 2013 o 11:45
    perfektne...dam Ti aspon 5 hviezdiciek...ked uz tu viac nemaju :)...varim podobne...aj pomer surovin...len zeleninu pridavam az po dvoch hodinach varu...potom nalozim do poharov a zavarim...a mame vzdy poruke, ked niekomu zachuti...tento recept je fakt vyborny...bez problemov s nim budu slavit uspechy aj zaciatocnici :)


  • evusik, 18. decembra 2013 o 14:39
    @jozko2012 dúfam, že dáš vedieť ako sa podarila.... my sme varili minulý týždeň a už je dávno zjedená :)
    @gabriele pochvalu si zaslúži môj muž... ja som len zdokumentovala a zjedla :)


  • kimlo, 18. decembra 2013 o 18:37
    @gabriele naozaj huspeninu zavaras? To ma zaujima...


  • gabriele, 18. decembra 2013 o 22:49
    @kimlo ...hej zavaram...ja vlastne varim vzdy huspeninu, ked sa nam minie zavarena...porozdelujem do poharov maso, paprcky, kože...zalejem vyvarom...uzavriem vieckom a dam asi na 40 minut zavarit...vari sa miernym varom...voda trochu buble...potom necham vo vode postat pol hodiny...vychladim studenou vodou...ked su pohare studene poutieram a ulozim do chladnicky...moze sa skladovat aj v komore alebo v pivnici kde je stala teplota tak do 13°C


  • rulik, 11. januára 2014 o 21:14
    pekná, nič odfláknuté


  • eviana, 12. januára 2014 o 15:56
    Krásna huspenina, aj u nás veľmi obľúbená. A ten tip od @gabriele na zaváranú huspeninu ma veľmi zaujal, určite vyskúšam, ďakujem :)


  • evusik, 12. januára 2014 o 19:19
    @rulik ďakujem :) @eviana mňa to tiež zaujalo, ešte som o tom nepočula...


  • martakv, 12. januára 2014 o 22:20
    Názov "kočonina" pochádza z maďarčiny. Doslova sa to dá preložiť aj ako želé.



Prihlás sa "Varechovou prezývkou":
 

Nemáš zaregistrovanú prezývku? Zaregistruj sa, je to zadarmo! Registrácia


Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Recept je v kategóriach:

Magazín

Cuvée ringloty 2014
Ringlota určite nie je kráľovnou našich sadov, je to však šťavnaté a chutné ovocie.

Omáčky zo severu aj juhu Európy
Omáčkový seriál pokračuje: Nechajte sa inšpirovať omáčkami, ktoré sú typické pre rôzne národné kuchyne Európy.

Varecha 36/2014: Mäsový trojboj
Časopis Varecha v piatok 5. septembra v denníku Pravda.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 36/2014: Mäsový trojboj Mäsový trojboj
Časopis Varecha v piatok 5. septembra v denníku Pravda.


TOPlist