Huspenina (fotorecept)

Autor receptu: evusik

Huspeninu sme varili pred troma dňami... už tri dni rozmýšľam, či recept pridám alebo nie... receptov na huspeninu je tu dosť aj keď na počudovanie sú dosť rôznorodé... nakoniec som sa rozhodla, že ho pridám pretože súvisí s ďalším receptom ktorý chcem pridať .-)

15 minút
príprava
240 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Huspeninu u nás varí môj muž, niekto varí bez zeleniny, on varí so zeleninou... mrkva, petržlen, cesnak, cibuľa (na obr.chýba) nie veľa... to čo je na obrázku išlo do hrnca
  2. všetko naraz + koreniny a chilli paprička a na miernom ohni sa varí dlho, predlho, všetko ale záleží od toho koľko huspeniny robíte... tá naša sa varila asi 3,5-4 hodiny... huspenina je hotová keď mäso odpadáva od kosti... aj keď do mäsa zbytočne nešťucháme, huspeninu nemiešame a ani nezbierame penu... ak ju budete správne pomaličky variť ona sa vyčistí sama...
  3. keď sa mäso rozpadá, vyberieme ho na plech, necháme vychladnúť a nachystáme si vhodné nádoby na huspeninu.... vývar precedíme, aby sme sa zbavili zbytkov mäsa ale hlavne korenia, cibuľu a cesnak vyhodíme, mrkvu si kto má rád pridá do huspeniny... ja som si časť vývaru odobrala, pridala za lyžicu octu a odložila na ďalšie použitie ako aspik na Aspikové tortičky
  4. my používame sklené a umelohmotné misky, hlavne preto, že sa dajú uzavrieť, ľahko skladovať, ale hlavne prenášať... veď aj deti a kamaráti ľúbia... no a teraz si nachystáme podklad huspeniny, kto ako má rád... môj muž mäso aj zeleninu, my ostatní len čisté mäso... keď sme všetko porozdeľovali, zalejeme precedeným vývarom, vypneme v kuchyni radiátor, pretože vonku mrzne a balkón neprichádza do úvahy...
  5. a necháme do rána stuhnúť, ráno nádoby pozatvárame, čo to dáme do chladničky, ostatné označíme a poroznášame po rodine...
  6. no a hneď na raňajky, s cibuľkou a octom si pochutnáme, dobrú chuť :-)
  7. môj muž mal huspeninu a ja Aspikové tortičky a obaja sme boli spokojní .-)