Foto: strigus
Pridávam recept na (pre mňa) niečo vynikajúce a keďže nie vždy sa dajú zohnať všetky potrebné suroviny, sú pre mňa hurky a grejzupa "sviatočným Zobraziť celý popisPridávam recept na (pre mňa) niečo vynikajúce a keďže nie vždy sa dajú zohnať všetky potrebné suroviny, sú pre mňa hurky a grejzupa "sviatočným jedlom". Ak ich niekto nepoznáte pod týmito názvami, ide o krvavničky, resp. jaternice s krvou a zabíjačkovú (ovarovú a pod.) polievočku. Podobné recepty už Varecha obsahuje, no každý je v niečom iný a ten môj tiež, je rokmi overený a takto nám aj najviac chutí..
Suroviny
1 kg |
|
1,5 kg , mäsitý resp. bravč. mäso |
|
0,5 kg |
|
0,7 kg |
|
0,3 - 0,5 kg |
|
1,5 l |
|
1 kg |
|
4 ks |
|
10 strúčikov |
|
podľa chuti |
|
podľa potreby |
|
|
Postup
-
1
Pľúca, bôčik (resp. mäso), sádlo, lalok a kože dáme variť do mäkka v osolenej a okorenenej vode s 5 strúčikmi prelisovaného cesnaku. Krv varíme osobitne, najlepšie v sáčku. Krúpy uvaríme v osolenej vode zmiešanej s 0,5 lit. vývaru z pľúc, sádla... Spražíme cibuľu a všetky uvarené suroviny a cibuľu (okrem krúp) zomelieme. Počas mletia pridávame suroviny do mlynčeka striedavo, aby sa jednotlivé chute už teraz spájali. Časť uvarenej krvi si odložíme na grejzupu.
-
2
Zomletú zmes zmiešame s krúpami, pridáme soľ, korenie a prelisovaný cesnak podľa potreby. Zvykne sa dávať aj majoránka, ale my nedávame, pretože by mohli skysnúť.
-
3
Pripravíme si mlynček na plnenie čriev, natiahneme si črievko...
-
4
...črievká naplníme, ale POZOR, plníme ich voľnejšie, aby nám pri varení nepraskli, pretože črevo sa stiahne... časť hurkoviny si tiež necháme na grejzupu.
-
5
Takto vyzerajú naplnené črevá - "kotúče" :)
-
6
"Kotúče" naporcované na hurky trocha obvaríme, stačí okolo 5 minút. Najpraktickejšie je variť ich v nejakej sieťke alebo malom vreci. Varené črevá sú "citlivé", ak by sme ich vyberali kliešťami a pod., mohli by prasknúť. Necháme ich vychladnúť a hurky sú hotové.
-
7
Vývar, ktorý nám ostal z varenia "mäsových prísad", dáme na sporák variť.
-
8
Do vývaru pridáme zvyšnú krv pokrájanú na kocky, zvyšnú hurkovinu, pár strúčikov cesnaku nakrájaného na tenké plátky (množstvo podľa chuti) a prevaríme.
-
9
Polievka je hotová. Dobrú chuť
Diskusia k receptu