Hurky a grejzupa (fotorecept)
Autor receptu: strigus
Pridávam recept na (pre mňa) niečo vynikajúce a keďže nie vždy sa dajú zohnať všetky potrebné suroviny, sú pre mňa hurky a grejzupa "sviatočným jedlom". Ak ich niekto nepoznáte pod týmito názvami, ide o krvavničky, resp. jaternice s krvou a zabíjačkovú (ovarovú a pod.) polievočku. Podobné recepty už Varecha obsahuje, no každý je v niečom iný a ten môj tiež, je rokmi overený a takto nám aj najviac chutí.. Postup- Pľúca, bôčik (resp. mäso), sádlo, lalok a kože dáme variť do mäkka v osolenej a okorenenej vode s 5 strúčikmi prelisovaného cesnaku. Krv varíme osobitne, najlepšie v sáčku. Krúpy uvaríme v osolenej vode zmiešanej s 0,5 lit. vývaru z pľúc, sádla... Spražíme cibuľu a všetky uvarené suroviny a cibuľu (okrem krúp) zomelieme. Počas mletia pridávame suroviny do mlynčeka striedavo, aby sa jednotlivé chute už teraz spájali.
Časť uvarenej krvi si odložíme na grejzupu.
- Zomletú zmes zmiešame s krúpami, pridáme soľ, korenie a prelisovaný cesnak podľa potreby. Zvykne sa dávať aj majoránka, ale my nedávame, pretože by mohli skysnúť.
- Pripravíme si mlynček na plnenie čriev, natiahneme si črievko...
- ...črievká naplníme, ale POZOR, plníme ich voľnejšie, aby nám pri varení nepraskli, pretože črevo sa stiahne... časť hurkoviny si tiež necháme na grejzupu.
- Takto vyzerajú naplnené črevá - "kotúče" :)
- "Kotúče" naporcované na hurky trocha obvaríme, stačí okolo 5 minút. Najpraktickejšie je variť ich v nejakej sieťke alebo malom vreci. Varené črevá sú "citlivé", ak by sme ich vyberali kliešťami a pod., mohli by prasknúť. Necháme ich vychladnúť a hurky sú hotové.
- Vývar, ktorý nám ostal z varenia "mäsových prísad", dáme na sporák variť.
- Do vývaru pridáme zvyšnú krv pokrájanú na kocky, zvyšnú hurkovinu, pár strúčikov cesnaku nakrájaného na tenké plátky (množstvo podľa chuti) a prevaríme.
- Polievka je hotová. Dobrú chuť
|