Hruškový koláč s mandľami a mascarpone fotorecept

nazarboncuk - fotkanazarboncuk, 13. decembra 2011

Na tento koláč som jedným okom pokukávala v časopise Apetit už dosť dlho a kedže cez víkend sa naskytla príležitosť, tak som piekla. Niečo Zobraziť celý popisNa tento koláč som jedným okom pokukávala v časopise Apetit už dosť dlho a kedže cez víkend sa naskytla príležitosť, tak som piekla. Niečo som upravila, ale v podstate ingrediencie zostali nezmenené. Koláčik bol chutný, ale až na druhý deň bol neodolateľný!! Vyskúšajte.

8
porcií
60 minút
príprava
65 minút
na 180 °C

Suroviny

300 g
9 PL
160 g
3-4 PL ľadová
na náplň:
250 g
9 PL
2
2 PL
2-3
za hrsť
1 PL




Postup

  1. 1

    V mixéri zmiešame studené maslo, múku a cukor. Miešame, kým nevznikne jemná mrvenička. Pridáme ľadovú vodu a ešte chvíľu mixujeme. Cesto vyklopíme na dosku a chvíľu premiesime. Zabalíme do fólie a necháme asi hodinu odpočívať v chladničke.

  2. 2

    Rúru predhrejeme na 180 °C. Tri štvrtiny cesta nahrubo nastrúhame do koláčovej formy na pečenie (okrúhla s priemerom asi 28 cm). Cesto prstami utlačíme na dno a na boky. Zvyšok cesta rozvaľkáme a vykrojíme "lístky" ozdobíme nožom. Korpus vložíme do rúry a pečieme asi 25 minút. Necháme mierne vychladnúť.

    Hruškový koláč s mandľami a mascarpone (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Hrušky olúpeme, zbavíme jadierok a nakrájame na plátky. Premiešame s 1 PL cukru a citrónovou šťavou. Mascarpone, vajíčka, múku, cukor vymiešame na hladký krém. Vylejeme na predpečené cesto, obložíme hruškami, posypeme plátkami mandlí a dvoma lyžicami cukru. Nakoniec po obvode uložíme pripravené lístky z cesta.

    Hruškový koláč s mandľami a mascarpone (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Koláčik pečieme asi 40-45 min. Necháme ho úplne vychladnúť.

    Hruškový koláč s mandľami a mascarpone (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

klaura
krásny koláčik, hruškové ja rada ... ukladám si ...
maartina
krááásny ...a s tými lístkami aj veľmi efektné ...ukladám, takéto koláčiky máme veľmi radi
nazarboncuk
vdaka baby, @julica , no ved som na neho pozerala ked si ho pridala a bolo tu este niekoľko hruskových kolácikov, tak som si povedala, ze aj ja jeden vyskúsam a takto to dopadlo :) bol super, určite sa k nemu este vratim, alebo radsej skúsim ten tvoj :)
malaluta
Perfektne mi vyšiel, ďakujem za recept :) S lístočkami som sa trošku potrápila, ale napokon vyzerali celkom efektne :)
gala
velka vdaka za recept :) ...uz dlho som ho hladala...ochutnala som ho v Ba v kaviarni u Shtoor - tam ho maju (alebo velmi podobny) pod nazvom mrvenickovy, bola som nim nadsena...urcite ho spravim
lucylee
Uz sa pecie v rure. Mam dve otazky. Tie listky si vykrojila nozom alebo si mala na to specialnu formicku? Mne sa s tym nechcelo babrat, tak som povykrajovala srdiecka, kvietky a hviezdicky. Tie listy su take jesenne, sezonne, ale co uz, aj to bude pekne. Do tych 9 PL cukru je zaratana aj 1 PL, co ide do hrusiek a 2 PL, co idu navrch kolaca? Alebo tie su osobitne a tych 9 PL ide do plnky?
nazarboncuk
@lucy s tymi listkami som sa babrala tak, že som pohárom vykrojila kruh a potom som pomocou toho istého pohára odfajkla kus z kolieska, tak aby vznikol lístok. a potom len nozom som robila cik-cak. a ten cukor, uff si ma dostala, ale myslim, že som to vtedy delila, ciže 2 do hrušiek, jednu na vrch koláča a zvyšok do náplne. daj vediet, či sa podaril, mne viac chutil až na druhý deň, bol taký kompaktnejší :)
lucylee
@elka je famozny. Je to nebicko v papulke. Piekla som vecer, takze rano som ochutnala. Ja som dala 9 PL do plnky a tie 3 osobitne, ale je v pohodke. Len som ho mala nechat piect o cosi kratsie, lebo boky su take chrumkave, ale sa mi zdal stale vrch nedopeceny.
mama3chlapov
Ahoj, koláčik je v rúre, vonia, pečie sa, som zvedavá na výsledok. Je to pre nášho Miška k narodeninám. Tak verím, že sa mi vydarí. Dám vedieť výsledok. Namiesto mascarpone som dala mäkký tvaroh a ešte som ho prevoňala škoricou.
mama3chlapov
Koláčik sa vydaril, je veľmi dobrý, voňavý, chute tvarohu, hrušky a škorice sú to pravé orechové na daždivú jeseň. Ďakujem za recept. Ak sa mi podarí, pridám aj foto.

qaroh
Ja robím tento koláčik od kamarátky:
Koláč od tety Glasovej:
Potrebujeme: 1 balíček lístkového cesta, 1 veľký hruškový kompót alebo čerstvé hrušky, 4 dkg hladkej múky,10dkg práš. cukor alebo
krištalový,1 vanilk. cukor, 2 žĺtky,2 dcl šlahačky, orechy alebo
mandle na posypanie, chuť do pečenia.

Postup: Lístkové cesto rozvaľkame do okruhlej formy na pečenie, okraje trochu vyzdvihneme, cesto popicháme vidličkou. Zo šľahačky múky a cukru uvaríme krém, do vlažného krému primiešame žĺtky. Na cesto pokrájame hrušky, zalejeme krémom, posypeme orechami. Pečieme asi pri teplote 180 asi 20-30 min a po vychladnutí jeme.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia