Hruškový koláč s mandľami a mascarpone fotorecept
Foto: nazarboncuk
Na tento koláč som jedným okom pokukávala v časopise Apetit už dosť dlho a kedže cez víkend sa naskytla príležitosť, tak som piekla. Niečo Zobraziť celý popisNa tento koláč som jedným okom pokukávala v časopise Apetit už dosť dlho a kedže cez víkend sa naskytla príležitosť, tak som piekla. Niečo som upravila, ale v podstate ingrediencie zostali nezmenené. Koláčik bol chutný, ale až na druhý deň bol neodolateľný!! Vyskúšajte.
porcií
príprava
na 180 °C
Postup
-
1
V mixéri zmiešame studené maslo, múku a cukor. Miešame, kým nevznikne jemná mrvenička. Pridáme ľadovú vodu a ešte chvíľu mixujeme. Cesto vyklopíme na dosku a chvíľu premiesime. Zabalíme do fólie a necháme asi hodinu odpočívať v chladničke.
- 2
Rúru predhrejeme na 180 °C. Tri štvrtiny cesta nahrubo nastrúhame do koláčovej formy na pečenie (okrúhla s priemerom asi 28 cm). Cesto prstami utlačíme na dno a na boky. Zvyšok cesta rozvaľkáme a vykrojíme "lístky" ozdobíme nožom. Korpus vložíme do rúry a pečieme asi 25 minút. Necháme mierne vychladnúť.
- 3
Hrušky olúpeme, zbavíme jadierok a nakrájame na plátky. Premiešame s 1 PL cukru a citrónovou šťavou. Mascarpone, vajíčka, múku, cukor vymiešame na hladký krém. Vylejeme na predpečené cesto, obložíme hruškami, posypeme plátkami mandlí a dvoma lyžicami cukru. Nakoniec po obvode uložíme pripravené lístky z cesta.
- 4
Koláčik pečieme asi 40-45 min. Necháme ho úplne vychladnúť.
- 2
Koláč od tety Glasovej:
Potrebujeme: 1 balíček lístkového cesta, 1 veľký hruškový kompót alebo čerstvé hrušky, 4 dkg hladkej múky,10dkg práš. cukor alebo
krištalový,1 vanilk. cukor, 2 žĺtky,2 dcl šlahačky, orechy alebo
mandle na posypanie, chuť do pečenia.
Postup: Lístkové cesto rozvaľkame do okruhlej formy na pečenie, okraje trochu vyzdvihneme, cesto popicháme vidličkou. Zo šľahačky múky a cukru uvaríme krém, do vlažného krému primiešame žĺtky. Na cesto pokrájame hrušky, zalejeme krémom, posypeme orechami. Pečieme asi pri teplote 180 asi 20-30 min a po vychladnutí jeme.