Hruškový koláč s mandľami a mascarpone (fotorecept)

Autor receptu: nazarboncuk

Na tento koláč som jedným okom pokukávala v časopise Apetit už dosť dlho a kedže cez víkend sa naskytla príležitosť, tak som piekla. Niečo som upravila, ale v podstate ingrediencie zostali nezmenené. Koláčik bol chutný, ale až na druhý deň bol neodolateľný!! Vyskúšajte.

8
porcií
60 minút
príprava
65 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. V mixéri zmiešame studené maslo, múku a cukor. Miešame, kým nevznikne jemná mrvenička. Pridáme ľadovú vodu a ešte chvíľu mixujeme. Cesto vyklopíme na dosku a chvíľu premiesime. Zabalíme do fólie a necháme asi hodinu odpočívať v chladničke.
  2. Rúru predhrejeme na 180 °C. Tri štvrtiny cesta nahrubo nastrúhame do koláčovej formy na pečenie (okrúhla s priemerom asi 28 cm). Cesto prstami utlačíme na dno a na boky. Zvyšok cesta rozvaľkáme a vykrojíme "lístky" ozdobíme nožom. Korpus vložíme do rúry a pečieme asi 25 minút. Necháme mierne vychladnúť.
  3. Hrušky olúpeme, zbavíme jadierok a nakrájame na plátky. Premiešame s 1 PL cukru a citrónovou šťavou. Mascarpone, vajíčka, múku, cukor vymiešame na hladký krém. Vylejeme na predpečené cesto, obložíme hruškami, posypeme plátkami mandlí a dvoma lyžicami cukru. Nakoniec po obvode uložíme pripravené lístky z cesta.
  4. Koláčik pečieme asi 40-45 min. Necháme ho úplne vychladnúť.