Hŕstková polievka na podnet Tinky, Fazuľkový prívarok s mäsom a zemiaky IbataK

Autor receptu: pacun110

Fazuľkový prívarok je,podľa mňa,typické rannoletné jedlo,keď fazuľka priebežne dozrieva na záhradke a doma sa trochu hromadí – už je jej dosť pozaváranej a v mrazničke zamrznutej a nik nevie čo s ňou.Polievky sme sa už prejedli,tak si,pre zmenu dáme prívarok a aby sa nepovedalo tak s bravčovým perkeltíkom... A hŕstková polievka je vždy vďačná téma,tá sa hodí k hocičomu...Pečené zemiaky sa u nás robia len tak,aby sa nepovedalo...

Suroviny

Postup

  1. ...tú hŕstkovú zmes si na zopár hodín namočím do studenej vody...
  2. ...a asi po troch hodinách ju dám,v tej vode a aj s kožkami so slaniny,ktoré mám vždy poruke v mrazničke a dajakými kúskami kostí,ktoré,keď majú,tak si kúpim,variť. Pre penu vôbec nevidno,že som toto všetko tam dal,ale ona sa vypení a potom to uvidíme!V druhom,tom menšom hrnci pražím,na perkelt,cibuľu a mám už nachystané,pekne poobrezávané – žiadne glingy či šlichty a na kocky pokrájané bravčové pliecko aj s kermenádlovou kosťou a už mám prichystanú aj mrkvu do polievky,zemiaky a cesnak do pekreltu...
  3. ...polievka je,ako som bol napísal,vypenená,všetko v nej napoly uvarené a tak som tam pridal na kocky nakrájanú mrkvu,malé zemiaky som si nakrájal na malé kúsky,do cibuľového opaprikovaného,okoreneného a osoleného základu som dal to mäso a kosti a v slanej vode varím zamrznutú fazuľku.Mám už aj očistené zemiaky na pečenie v rúre!
  4. ...z polievky som vybral kože,mäso a kosti sa mi pomaly stále dusia – zatiaľ nepodlievam vodou,len kontrolujem množstvo,fazuľka už skoro je a tak som si urobil z hladkej múky a oleja zápražku,zalial som ju mliekom a pomaličky varím,aby neprihorela,prípadne nevykypela!
  5. ...mám rád,keď mi to,na linke všetko vrie,bubloce,dusí sa,nabíja sa...
  6. ...v polievke sú už aj malé zemiaky,perkeltík sa dusí, mlieková zápražka je už vyliata vo fazuľke a ja si ešte chystám ďalšiu,tentokrát cibuľovú zápražku,ktorou zahustím polievku hŕstkovú!Keďže mám málo horákov,tak obielené zemiaky ešte čakajú,kedy sa dajaký uvoľní,aby som ich mohol predvariť.
  7. ...do fazuľky,keďže je riedka,som pridal jednu kyslú smotanu v ktorej som rozmiešal polohrubú múku,aby mi zhustla!
  8. ...polievka je už,po pridaní cibuľovej zápražky a vybratí uvarených kostí,uvarená,perkeltík taktiež – veľa vody som do neho nedával,len tak po troške,prívarok je tiež skoro hotový a konečne prišli na rad aj veľké zemiaky.
  9. ...detail fazuľkového prívarku!Trošku ma mrzí,že som nemal v mrazničke kôpor – ten sa tam véééľmi hodí,ale pri poslednom upratovaní mrazničky mi načisto sa rozmrzol,tak som ho zlikvidoval,takže som tam dal,len pažítku...a ešte som ho,samozrejme,dochutil cukrom a octom!!!
  10. ...perkeltík! Šťavy len trošku,tak je to do fazule akurátne!
  11. ...uvarené zemiaky sú už v rúre,tam sa na 20 minút len zapečú a sú!
  12. ...všetko je už uvarené,už to len pod pokrievkami dochádza,ako sa vraví!
  13. ...a toto je ono - Hŕstková,na podnet Tinky,polievka,Fazuľkový prívarok s mäsom a zemiaky IbataK !!!