Hovädzie mäso s chrenovou omáčkou

Ivan Čurgali
šéfkuchár hotela Kaštieľ v Mojmírovciach, 5. augusta 2014
Hovädzie mäso s chrenovou omáčkou
Foto: Ľuboš Pilc
4
porcie
20 minút
príprava
120 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 ks
100 g
200 g
 čerstvý
 (detská výživa)




Postup

  1. 1

    Umyté a osušené mäso prešpikujeme slaninou, osolíme, okoreníme a dáme variť do vody s koreňovou zeleninou. Pridáme bobkový list, soľ a celé čierne korenie. Varíme asi dve hodiny, kým mäso nezmäkne.

  2. 2

    Potom mäso vyberieme a do vývaru pridáme nastrúhaný chren a zahustíme múkou a smotanou. Keď je omáčka hotová, ochutíme ju jablkovým pyré, v prípade potreby ešte pridáme chren.

  3. 3

    Mäso nakrájame na tenké plátky a podávame s knedľou a omáčkou.

Diskusia k receptu

mijaita
Tak nevim, ale i podle obrazku je moje krenova omacka mnohem chutnejsi, maso stavnatejsi a knedliky houskove. Tohle opravdu ne.
rea1
a čo s tou rozvarenou koreňovou zeleninou? lebo podľa receptu to vyzeťrá tak, že ju necháme v omáčke. takže ďakujem ale nie. to teda fakt nie.
daguska
Mne sa knedle,aj mäsko pácia.Nepridávam zemle do kysnutej knedle.Ale omácka vyzerá málo chrenová a trochu riedka.Ale táto kombinácia je fajn.
olinecka
Mne sa recept páči,veď kto ma rad žemľovu knedľu nie je problém.Vidím ,že na Vareche máme múdrejších ,ako je šefkuchár.U mňa 5*****
leomax
Vážení varecháči, to teda fakt žasnem. Toľko superodborníkov, to sa len tak nevidí! @mijaita dokáže podľa obrázku zhodnotiť, že JEJ chrenová omáčka je "mnohem chutnejší" a mäso šťavnatejšie! Niekto nemá rád zas "houskove", tak to bolo zbytočne komentovať. Mimoriadne súhlasím s @pustou , recept za 5*.
tatty
Ďakujem za tip s jablkovým pyré, nenapadlo by mi to a musí to byť úžasné.
pusta
mňa prekvapuje, že takmer nikto nepozná jablkovú chrenvú omáčku, je vynikajúca - robievam teda viem a žemľová knedľa je tiež vynikajúca, nevidím žiaden problém v celom recepte.
evanaaa
Na tom obrázku sú podobné ako tzv. karlovarské knedle, u nás mama robievala tiež len kysnutú a pokrájané pečivo (žemle,ap.) osmažila najprv na masti a až potom zamiešala do cesta, tá masť ho mala akoby skypriť. A vollalo sa to knedľa žemľová, aj keď bola kysnutá a pripravená na pare. Tak je písané aj v obchodoch pri knedliach. No, a k receptu, mám dojem, že tam chýba jeden úkon a to- rozmixovanie zeleniny v omáčke, nezdá sa mi, žeby sa vyhodila.
melounek1
@megdesing ty si odborník na čo okrem bambína? Aj na knedlíky? Na obrázku máš viedensku, či karlovarskú knedlu. České houskové knedlíky sú klasika - kysnuté cesto, do ktorého sa pridá pár suchých houstiček, knedíky sa varia vo vode, alebo sa paria. Asi si zabudol, že knedlíky sú české národné jedlo a tu na slovensku sa robí ich jemnejšia verzia len z cesta.
pusta
@evanaaa , presne si popísala žemľovú knedľu.
@melounek , ani viedenská knedľa to nie je, tá vyzerá inak, správne - to je karlovarská knedľa.
máš pravdu, knedľa je české národné jedlo.
megdesign
@melonik co ja viem... houska - zemla. Ceska Zemlova knedla je podla mna to co som pridal ja, to ze je to priamo karlovarska ma nezaujima...

Normalna slovenska parena knedla je podla mna toto:




To len cesi tam davaju pecivo, aby usetrili na muke ;)
megdesign
Cize kuchar nedal ziadne kusky peciva zlepeneho mukou /citaj ako houskovy knedlik/, ako pise @mijaita , @olinecka a @pusta , ale normalnu, klasicku parenu knedlu, aka sa robi na SVK uz storocia ;)
2michal
Čo poviete na takúto knedlu ?
84. Varený knédlik

Dve žemličky pokrájajú sa na kocky, zalejú sa sladkým mliekom alebo smotanou; 10-12 deka rozpusteného masla vyleje sa na žemle, pridá sa i pažítky, petržľanu, soli, dľa chuti i čierneho korenia a muškátového kvetu alebo ďumbieru, konečne 4-6 vajíček, na čo sa všetko dobre pomieša a nechá postáť. Starší servítok sa cez prostriedok pomastí, na pomastené miesto vyleje sa cesto, servítok sa zaviaže, ale nie prituho, a cez preloženú lyžicu alebo habarku zavesí sa do hrnca, v ktorom vrie voda. Servítok s cestom má byť ponorený, ale nemá sa dotýkať dna alebo bokov hrnca. Za 1/4 hodiny je knédlik uvarený; potom vyklopí sa na tanier, pokrája sa ako pudink a nesie sa s čistou polievkou na stôl.

Read more:  zlatyfond.sme.sk/dielo/1396/Vansova_Recepty-prastarej-ma...

mijaita
@hanak a spol - ke krenove omace. Uprimne se za 1. nedomnivam, ze kazdy, kdo je renomovany kuchar, vari jidla, ktera dobra byt proste MUSI, kdyz on je ten kuchar. Netvrd mi, ze ti v kazde nej restauraci chutna!? Tak a ted za 2. a to s tim uzce souvisi. V rodinach, kde jsou ty nejlepsi kucharky vyucene zivotem, rodinou, detma, kazdodennim varenim, v Cechach i na Slovensku, verim, ze vetsina zen (a verim i varicich muzu) uvari k takove lidove omacce maso predni. Zebro, pero, nebo treba i lepsi maso, krk. Suche, drahe zadni, ani prospikovane ho nikdy nenahradi. Natož vařené!
Na te fotografii to maso je na efekt, ani ten kuchar by si doma tohle neudelal, verim tomu. Vzdyt to od pohledu dusí ! No a do krenove, smetanove, lahodne, uzasne omacky kecnout z Lidlu nebo odkud detskou presnidavku jablecnou? Ale dobre, s jablicky to prosim, muze byt dobre. I kdyz to vidim a slysim prvne a sama bych krenovou omacku nechala jen smetana kren. V jednoduchosti je krasa.
Knedliky neresim, na Slovensku jdou spis knedle bez housky, u nas vetsinou krasne, domaci, houskove. Kdyz nechutnaji lip. urcite jsou vzhlednejsi. Cimz nevyzdvihuju ceskou kuchyni, pouze konstatuju.
Nerekla jsem, ze to jidlo bych nikdy nejedla. Ale vzdycky a spotesenim bych prijala pozvani do nejake chalupy nebo obycejne hospody, kde dostanu jiste vybornou, echt krenovou omacku a i kdybych mela penize na tuhle, vyhnula bych se ji a koupila si radsi housku. Na Slovensku halusky, ktere z boznuju a uz se nemuzu dockat.
Vyjadrila jsem pouze svuj nazor , protoze tenhle obrazek a recept se mi proste nelibi a nemusim snad jen chvalit nebo delat ze to nevidim, kdyz se mi to nelibi!?
zolik
@mijaita len pripomienka k tej chrenovej omacke s jablkami. Neviem ako v celom Rakusku, ale vo Viedni ked si objednas ich, myslim viedensku specialitu "Tafelspitz" je to kus alebo plat hovädzieho vareny v polievke, tak sa ako jedna z priloh podava husta chrenovo-jablkova omacka. Da sa kupit aj polotovar od firmy Mautner-Markhof v 100g baleni a ten je aj v restauraciach casto podavany k studenym misam. Klasicku chrenovu omacku na cesky alebo na slovensky sposob by som nikdy nekazila jablkami. Mne to jednoducho regionalne nesedi. To len tak, lebo som postrehla, ze mas zaujem sa nieco dozvediet.
mijaita
@zolik no rada, jiste! Dekuju! Tuhle kombinaci znam, u nas se dela presne jak pises, strouhany kren s jabkama, nekde tomu rikaji "vejmrda", proc, netusim. Asi to kdysi k nam prislo z Rakous. Co mapatuju, dela se to, Ja to nemusim, ale znam to. Presne, k varenemu masu. Asi se tedy pan kuchar inspiroval tim, to me opravdu nenapadlo, díky !




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia