Honosná medová kačica (fotorecept)
Autor receptu: marto990
Vezmete kačku, nacpete ju, upečiete a potom už len odfukujete..
Priznávam, mal som skvelú spoločníčku pri varení, tetu Ivetku.
8 porcií |
90 minút príprava |
150 minút na 150-160 °C |
Postup- Kačicu si pripravíme deň vopred, a síce ošklbeme zle vytrhané pierka, umyjeme ju a namočíme na 2 hodiny do vody. Potom ju celú nasolíme a necháme cez noc v chladničke. V deň prípravy ju umyjeme a začneme s vykosťovaním. Ak neviete ako na to, odporúčam kuknúť youtube. Ja som vykostil aj stehenné kosti, krídla a skelet si ponecháme na skvelý vývar.
- Pripravíme si svoju obľúbenú, tradičnú plnku alebo takú, ktorú už dlhšiu dobu plánujete vyskúšať. Ja som na plnku využil 3 hlavné ingrediencie, ktoré sa mi z celého týždňa zvýšili a čakali na spracovanie. Ako pečivo vysušené dukátové buchtičky, syr Niva a pór. Plnku pripravujte Vami osvedčeným spôsobom. Ten môj je, že rozšľahám žĺtky s lyžičou ojela, soľou a čiernym korením, pridám do mlieka vopred namočené pečivo, vyžmýkané, nastrúhaný syr a premiešam.
- Vmiešam vyšľahaný sneh z bielkov a na malé kúsky nakrájaný pór. Nevadí, ak bude mať plnka riedšiu konzistenciu, akurát sa s ňou o niečo horšie pracuje.
- Do pekáča, vymasteného masťou si pripravíme základ z na kúsky nakrájanej mrkvy, cibule a cesnaku.
- Kačicu položenú na pevnej podložke pripravíme na plnenie. Do stredu kačice navrstvíme plnku a rukami ju utlačíme do tvaru ruličky, nie úplne k okrajom. Nezabudneme však naplniť stehná. Do hrubšej ihly si pripravíme dostatočne dlhú a pevnú niť, a svojou šikovnosťou kačicu zošijeme. Pre tvar a pevnosť kačice prepichneme dlhšími ihlicami od stehien až ku hrudi.
- Podlejeme najlepšie hovädzím vývarom, asi centimeter a pol od dna a vrch kačice potrieme marinádou. Kačicu som počas pečenia obrátil len raz, preto som ju začal piecť najprv zo spodnej strany, cca 1 hodinu, potom som ju otočil, a potrel marinádou vrch kačice, a piekol ďalšiu hodinu 20 minút. Piekol som ju prikrytú v mise z jánskeho skla, 2 hodiny a pol pri 150-160 stupňoch.
Rúru som však vyhrial na 200 stupňov a kačicu aj prvých 10 minút piekol pri tejto teplote, aby sa mi vývar, ktorým bola kačica podliata, dostal do varu. Potom som teplotu znížil.
- Než ubehlo posledných 10 minút, pekáč som vybral z rúry, zlial vývar (môžete z neho urobiť skvelú omáčku, trebárs rozmixovať ho s pečenou zeleninou, na ktorej sa piekla kačka, pridať ešte kus vývaru, precediť cez sitko, pridať vínko, štipku čierneho korenia, prípadné iné obľúbené bilinky, pol pohára červeného vína, nechať zredukovať a doladiť lyžicou masla, a podávať v omáčniku), potrel kačicu poslednými kvapkami marinády a dopiekol odkrytú pri skoro 200 stupňoch do chrumkava.
- Prílohy kapustu a lokše pripravte Vami osvedčeným spôsobom. Kapustu som si pokrájal na menšie kúsky robotom, opražil cibuľku asi 3 minútky, hneď pridal 2 lyžice cukru, nechal skaramelizovať, prilial trochu vody, nechal rozpusztiť karamel, a klasika, pridal kapustu a korenie, a dusil s občasným dochutením zhruba hodinku a pol.
- Lokše som pripravil podľa receptov z Varechy, klasika uvarené zemiaky, hladká múka, štipka soli, piekol som na panvici bez tuku, minútku z oboch strán, potieral horúcim maslom.
Schválne neuvádzam množstvo pre prípravu príloh. Varil som od oka, každý asi vie, pre koľko stravníkov jedlo pripravuje, a ozaj som kapustu nemal v úmysle vážiť. Šikovné varecháčky a varecháči si poradia.
- Na finále, príjemné nedeĺné počasie, dobrá spoločnosť a po aspoň štvrť hodinovom odpočinku pečenej kačice, môžeme sevírovať. Dobrú chuť.
|