Honosná medová kačica (fotorecept)

Autor receptu: marto990

Vezmete kačku, nacpete ju, upečiete a potom už len odfukujete.. Priznávam, mal som skvelú spoločníčku pri varení, tetu Ivetku.

8
porcií
90 minút
príprava
150 minút
na 150-160 °C

Postup

  1. Kačicu si pripravíme deň vopred, a síce ošklbeme zle vytrhané pierka, umyjeme ju a namočíme na 2 hodiny do vody. Potom ju celú nasolíme a necháme cez noc v chladničke. V deň prípravy ju umyjeme a začneme s vykosťovaním. Ak neviete ako na to, odporúčam kuknúť youtube. Ja som vykostil aj stehenné kosti, krídla a skelet si ponecháme na skvelý vývar.
  2. Pripravíme si svoju obľúbenú, tradičnú plnku alebo takú, ktorú už dlhšiu dobu plánujete vyskúšať. Ja som na plnku využil 3 hlavné ingrediencie, ktoré sa mi z celého týždňa zvýšili a čakali na spracovanie. Ako pečivo vysušené dukátové buchtičky, syr Niva a pór. Plnku pripravujte Vami osvedčeným spôsobom. Ten môj je, že rozšľahám žĺtky s lyžičou ojela, soľou a čiernym korením, pridám do mlieka vopred namočené pečivo, vyžmýkané, nastrúhaný syr a premiešam.
  3. Vmiešam vyšľahaný sneh z bielkov a na malé kúsky nakrájaný pór. Nevadí, ak bude mať plnka riedšiu konzistenciu, akurát sa s ňou o niečo horšie pracuje.
  4. Do pekáča, vymasteného masťou si pripravíme základ z na kúsky nakrájanej mrkvy, cibule a cesnaku.
  5. Kačicu položenú na pevnej podložke pripravíme na plnenie. Do stredu kačice navrstvíme plnku a rukami ju utlačíme do tvaru ruličky, nie úplne k okrajom. Nezabudneme však naplniť stehná. Do hrubšej ihly si pripravíme dostatočne dlhú a pevnú niť, a svojou šikovnosťou kačicu zošijeme. Pre tvar a pevnosť kačice prepichneme dlhšími ihlicami od stehien až ku hrudi.
  6. Podlejeme najlepšie hovädzím vývarom, asi centimeter a pol od dna a vrch kačice potrieme marinádou. Kačicu som počas pečenia obrátil len raz, preto som ju začal piecť najprv zo spodnej strany, cca 1 hodinu, potom som ju otočil, a potrel marinádou vrch kačice, a piekol ďalšiu hodinu 20 minút. Piekol som ju prikrytú v mise z jánskeho skla, 2 hodiny a pol pri 150-160 stupňoch. Rúru som však vyhrial na 200 stupňov a kačicu aj prvých 10 minút piekol pri tejto teplote, aby sa mi vývar, ktorým bola kačica podliata, dostal do varu. Potom som teplotu znížil.
  7. Než ubehlo posledných 10 minút, pekáč som vybral z rúry, zlial vývar (môžete z neho urobiť skvelú omáčku, trebárs rozmixovať ho s pečenou zeleninou, na ktorej sa piekla kačka, pridať ešte kus vývaru, precediť cez sitko, pridať vínko, štipku čierneho korenia, prípadné iné obľúbené bilinky, pol pohára červeného vína, nechať zredukovať a doladiť lyžicou masla, a podávať v omáčniku), potrel kačicu poslednými kvapkami marinády a dopiekol odkrytú pri skoro 200 stupňoch do chrumkava.
  8. Prílohy kapustu a lokše pripravte Vami osvedčeným spôsobom. Kapustu som si pokrájal na menšie kúsky robotom, opražil cibuľku asi 3 minútky, hneď pridal 2 lyžice cukru, nechal skaramelizovať, prilial trochu vody, nechal rozpusztiť karamel, a klasika, pridal kapustu a korenie, a dusil s občasným dochutením zhruba hodinku a pol.
  9. Lokše som pripravil podľa receptov z Varechy, klasika uvarené zemiaky, hladká múka, štipka soli, piekol som na panvici bez tuku, minútku z oboch strán, potieral horúcim maslom. Schválne neuvádzam množstvo pre prípravu príloh. Varil som od oka, každý asi vie, pre koľko stravníkov jedlo pripravuje, a ozaj som kapustu nemal v úmysle vážiť. Šikovné varecháčky a varecháči si poradia.
  10. Na finále, príjemné nedeĺné počasie, dobrá spoločnosť a po aspoň štvrť hodinovom odpočinku pečenej kačice, môžeme sevírovať. Dobrú chuť.