Honosná medová kačica fotorecept

marto990 - fotkamarto990, 7. októbra 2013
Honosná medová kačica (fotorecept)
Foto: marto990

Vezmete kačku, nacpete ju, upečiete a potom už len odfukujete.. Priznávam, mal som skvelú spoločníčku pri varení, tetu Ivetku.

8
porcií
90 minút
príprava
150 minút
na 150-160 °C

Suroviny

1 ks
2 ks
2 ks
4 strúčiky
Plnka:
4 stredné kúsky
3 ks
100 - 150 g
100 - 150 g
Príloha:
Lokše:
štipka
Marináda na potieranie:




Postup

  1. 1

    Kačicu si pripravíme deň vopred, a síce ošklbeme zle vytrhané pierka, umyjeme ju a namočíme na 2 hodiny do vody. Potom ju celú nasolíme a necháme cez noc v chladničke. V deň prípravy ju umyjeme a začneme s vykosťovaním. Ak neviete ako na to, odporúčam kuknúť youtube. Ja som vykostil aj stehenné kosti, krídla a skelet si ponecháme na skvelý vývar.

    Honosná medová kačica (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pripravíme si svoju obľúbenú, tradičnú plnku alebo takú, ktorú už dlhšiu dobu plánujete vyskúšať. Ja som na plnku využil 3 hlavné ingrediencie, ktoré sa mi z celého týždňa zvýšili a čakali na spracovanie. Ako pečivo vysušené dukátové buchtičky, syr Niva a pór. Plnku pripravujte Vami osvedčeným spôsobom. Ten môj je, že rozšľahám žĺtky s lyžičou ojela, soľou a čiernym korením, pridám do mlieka vopred namočené pečivo, vyžmýkané, nastrúhaný syr a premiešam.

    Honosná medová kačica (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vmiešam vyšľahaný sneh z bielkov a na malé kúsky nakrájaný pór. Nevadí, ak bude mať plnka riedšiu konzistenciu, akurát sa s ňou o niečo horšie pracuje.

    Honosná medová kačica (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Do pekáča, vymasteného masťou si pripravíme základ z na kúsky nakrájanej mrkvy, cibule a cesnaku.

    Honosná medová kačica (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Kačicu položenú na pevnej podložke pripravíme na plnenie. Do stredu kačice navrstvíme plnku a rukami ju utlačíme do tvaru ruličky, nie úplne k okrajom. Nezabudneme však naplniť stehná. Do hrubšej ihly si pripravíme dostatočne dlhú a pevnú niť, a svojou šikovnosťou kačicu zošijeme. Pre tvar a pevnosť kačice prepichneme dlhšími ihlicami od stehien až ku hrudi.

    Honosná medová kačica (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Podlejeme najlepšie hovädzím vývarom, asi centimeter a pol od dna a vrch kačice potrieme marinádou. Kačicu som počas pečenia obrátil len raz, preto som ju začal piecť najprv zo spodnej strany, cca 1 hodinu, potom som ju otočil, a potrel marinádou vrch kačice, a piekol ďalšiu hodinu 20 minút. Piekol som ju prikrytú v mise z jánskeho skla, 2 hodiny a pol pri 150-160 stupňoch. Rúru som však vyhrial na 200 stupňov a kačicu aj prvých 10 minút piekol pri tejto teplote, aby sa mi vývar, ktorým bola kačica podliata, dostal do varu. Potom som teplotu znížil.

    Honosná medová kačica (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Než ubehlo posledných 10 minút, pekáč som vybral z rúry, zlial vývar (môžete z neho urobiť skvelú omáčku, trebárs rozmixovať ho s pečenou zeleninou, na ktorej sa piekla kačka, pridať ešte kus vývaru, precediť cez sitko, pridať vínko, štipku čierneho korenia, prípadné iné obľúbené bilinky, pol pohára červeného vína, nechať zredukovať a doladiť lyžicou masla, a podávať v omáčniku), potrel kačicu poslednými kvapkami marinády a dopiekol odkrytú pri skoro 200 stupňoch do chrumkava.

  8. 8

    Prílohy kapustu a lokše pripravte Vami osvedčeným spôsobom. Kapustu som si pokrájal na menšie kúsky robotom, opražil cibuľku asi 3 minútky, hneď pridal 2 lyžice cukru, nechal skaramelizovať, prilial trochu vody, nechal rozpusztiť karamel, a klasika, pridal kapustu a korenie, a dusil s občasným dochutením zhruba hodinku a pol.

    Honosná medová kačica (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Lokše som pripravil podľa receptov z Varechy, klasika uvarené zemiaky, hladká múka, štipka soli, piekol som na panvici bez tuku, minútku z oboch strán, potieral horúcim maslom. Schválne neuvádzam množstvo pre prípravu príloh. Varil som od oka, každý asi vie, pre koľko stravníkov jedlo pripravuje, a ozaj som kapustu nemal v úmysle vážiť. Šikovné varecháčky a varecháči si poradia.

  10. 10

    Na finále, príjemné nedeĺné počasie, dobrá spoločnosť a po aspoň štvrť hodinovom odpočinku pečenej kačice, môžeme sevírovať. Dobrú chuť.

    Honosná medová kačica (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

luss44
takúto prípravu kačky nepoznám, ale vyzerá veeeľmi chutne, mňam s lokšami :) prečo to 2 hod.namáčanie vo vode?
marto990
vôbec neviem, prečo ten 2 hodinový kúpel..kačku som robil prvýkrát, a nechal som si poradiť receptami z netu, čo sa týka prípravy
polovacka
Opravdu , dobra praca , kacica na urovni - recept a taktiez ukazka stolovania ( k tomu uz iba naliat dobreho vina a pochutnat si na kacici / lokse su dobre - ako priloha / moze byt aj knedla - zalezi komu co chuti a ma rad )
radost
tak nad týmto ohrňať nos sa nedá...od závisti tej chute a vône som až bledá..kačka+lokše+kapusta-všetko dľa gurmánskeho môjho gusta..neviem-či zvýšilo by pre susedovie Gusta..!!
šikovný chlapec..hore palec..
oblizprst
Tak takúto vykuchanú kačicu robievam na 1. sviatok Vianočný, iba plnku robím z vopred podusených kačacích (kuracích) žalúdkov, ktoré po vychladnutí zmiešam s pečienkami, petržlenovou vňaťkou, žĺtkami a snehom - bez pečiva! a pomaly kačicu nadžgávam a šijem hrubou niťou. Takže keď sa kačka upečie, vyzerá ako miniatúrne prasiatko. A samozrejme s lokšami chutí vynikajúco. Skvelý popis a skvelé jedlo. Gratulujem! :)
zinnajdha
dvojhodinové máčanie mäska v H2o - to asi aby zmäklo, aby sa vyplavilo niečo nadbytočné z mäsa. Ja máčam vo vode napr. kurča aj keď nie je zmrazené. Mäso je po upečení lahodnejšie.
pusta
@marto99O , presne si ma vrátil do môjho detstva, tak ako popisuješ v bode č.1, sa to tak isto robilo i u mojej milovanej starej mamy :-) a neskôr u mojej drahej mamy. kačicu pripravujem do dnešného dňa rovnako, aj ju nasolímdeň vopred,ak vykosťujem, tak tiež ako ty :-)))
perfektne popísaný celý postup, nádherne zdokumentovaný fotografiami, úžasný recept si pridal.:-)))
si veľmi šikovný, chválim za 5*****, dala by som kľudne i viac.
pusta
ešte k máčaniu vo vode - to sa robí z dôvodu, aby sa zbavila krvi, ktorá zostala ako nadbytočná na povrchu :-)))
eviana
Veľmi zaujímavá príprava kačky, máš môj obdiv milý @marto990 a samozrejme aj 5* k tomu :)
marto990
Jake mile komenty, až k nevíře:))
Potešili ma veľmi, a preto skúste pripraviť a hodujte, nech Vám padne na úžitok.
dorisa
Mňam...som najedená, ale, tú kačicu by som si okamžite dala:)
aroooo
Krásny recept,postup,foto,krásne prestieranie, krásne 5 ohviezdičkovanie
izabella929
@marto990..k tomuto receptu nie sú potrebné slová...úžasná pečená kačka a všetko ostatné k nej nepotrebuje už nič, iba hladoša ku stolu...krásme a chuté.-)
joel
u mňa máš 100 bodov, nemám čo dodať
dandika1
@martoo990 12.jan.2014 obdivujem Tvoju sikovnost ,tak mlady a tak zrucny,klobuk dole,kacicu vykostujem tiez ,ale naucila som sa ((relacia Tajomstvo mojej kuchyne tam raz varila p Gregorova a jej uz nebohy manzel p Brzobohaty)) a ona tam vykostila celu kacicu ja som to skusila hned o tyzdenv v nedelu a podarilo sa odvtedy to robim takto,ale nieje na skodu vyskusat aj ten Tvoj recept preto ukladam- upeciem -odpoviem. Pekny vecer avela chuti do varenia((ale Vy ju mate)):::




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia