Pečená hus
Pečená hus

Grobská pečená hus

Klaudia a Boris Haškovci
reštaurácia Gurmánsky Grob v Slovenskom Grobe, 10. novembra 2022
Grobská pečená hus
Foto: Pravda - Ivan Majerský

Zajtra je sviatok sv. Martina, s ktorým sa spája aj tradícia pečenej husi. Urobte si doma husacie hody, máme pre vás recept od profesionálov Zobraziť celý popisZajtra je sviatok sv. Martina, s ktorým sa spája aj tradícia pečenej husi. Urobte si doma husacie hody, máme pre vás recept od profesionálov zo Slovenského Grobu.

6
porcií
10 (+ odležanie) minút
príprava
170 minút
na 150-180 °C

Suroviny

1 ks (ideálne 3,5-3,8 kg)
2 hrste
250 ml




Postup

  1. 1

    Večer pred pečením hus dôkladne očistíme a nasolíme. Jednu hrsť soli použijeme na vnútro a jednu na vonkajšok. Odložíme do chladničky.

  2. 2

    Rúru vyhrejeme na 150–180 °C, hus uložíme na pekáč a podlejeme vodou. Pečieme dve hodiny.

  3. 3

    Po dvoch hodinách časť výpeku odoberieme, hus obrátime a pečieme ešte 45–50 minút. V Slovenskom Grobe sa tradične k pečenej husi podávajú lokše a kapusta. Podobne ako hus si doma môžete upiecť aj kačicu.

  4. 4

    V mysliach mnohých je hus neodmysliteľne spätá najmä s burčiakom, ale jeho väčšie množstvo spolu s kapustou môže narobiť v organizme šarapatu. Lepšou voľbou je víno – suché biele alebo ľahšie červené.

  5. 5

    K dobrej pečenej husi neodmysliteľne patria aj lokše. Recept na tradičné zemiakové lokše nájdete TU.

    Grobská pečená hus - obrázok 5

Diskusia k receptu

evanaaa
Vyhriať rúru na 150, alebo na 180 je rozdiel, ukáže sa to aj v pečení, neviem, koľko vážila hus, ale iste najmenej 3 kg, lebo toľko váži aj dobrá kačka, tak sa mi ten čas na jej pečenie zdá trochu krátky, na 150 st. už vôbec.....ja vyhrievam pri kačke na 200 st. a potom znížim na 180. Hovorí sa, že hodina na každé kilo+ešte pol hod. naviac. Ale asi v Grobe pečú v peci, a nie ako my, v obyčajnej rúre, tak sa aj inak upečú.....




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia