Gaštanový zákusok
Gaštanový zákusok

Gaštanový zákusok s čokoládovým krémom bez múky

Jana Štrbková
mesačník Varecha, 3. decembra 2023
Gaštanový zákusok s čokoládovým krémom bez múky
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc

Gaštanové pyré, to je zázrak, z ktorého sa dajú upiecť skvelé koláčiky.

6
porcií
40 minút
príprava
12-15 minút
na 175 °C

Suroviny

300 g
150 g
4 ks
1 PL
100 ml
4 ks
30 g
1 štipka
Krém:
250 g
250 g
50 g
125 g
Poleva:
250 g
50 g
Okrem toho:
100 g varené (+ na ozdobenie)




Postup

  1. 1

    Gaštanové pyré zmiešame so 150 g čokoládovo–orieškovej nátierky, po jednom vmiešame vajcia a vypracujeme hladký krém. Primiešame zemiakový škrob a tenkým pramienkom za stáleho miešania pridáme olej. Bielky vyšľaháme do polotuha, prisypeme cukor, štipku soli a vyšľaháme na tuhý sneh. Sneh po tretinách zľahka primiešame do gaštanovej hmoty.

  2. 2

    Cesto rozotrieme na plech s rozmermi asi 38 x 25 cm vystlaný papierom na pečenie. Vložíme do rúry vyhriatej na 175 °C nastavenej na teplovzdušný režim asi na 12–15 minút. Upečený plát vyklopíme na utierku a opatrne stiahneme papier na pečenie. Necháme vychladnúť.

  3. 3

    Krém: 250 g čokolády nahrubo nasekáme a presypeme do misky. Smotanu zohrejeme takmer do bodu varu, primiešame čokoládu a 50 g masla nakrájaného na kúsky. Chvíľu počkáme a potom miešame, kým sa čokoláda nerozpustí. A vymiešame dohladka. Nakoniec primiešame 125 g čokoládovo–orieškovej nátierky. Necháme vychladnúť.

  4. 4

    Uvarené gaštany nahrubo nasekáme. Plát rozrežeme na tri rovnaké obdĺžniky, aby sa zmestili do formy na chlebík s rozmermi asi 12 x 22 cm. Formu vystelieme potravinárskou fóliou. Na dno natrieme tretinu čokoládového krému a uhladíme. Na ňu položíme plát cesta, potrieme ho druhou vrstvou krému a posypeme ju polovicou nasekaných gaštanov. Prikryjeme druhou vrstvou cesta. Na ňu opäť natrieme krém, posypeme zvyšnými nasekaným gaštanmi a zakončíme posledným obdĺžnikom cesta. Vložíme na noc do chladničky.

  5. 5

    Na polevu roztopíme nad vodným kúpeľom 250 g nalámanej čokolády a 50 g na kúsky nakrájaného masla. Necháme vychladnúť na izbovú teplotu.

  6. 6

    Zákusok vyklopíme z formy, preložíme ho na mriežku a potrieme polevou. Pred podávaním odložíme zákusok aspoň na hodinu do chladničky. Podávame ozdobený varenými gaštanmi.

Diskusia k receptu

zahra
Vyzera byt dobry, ulozeny vyskusam.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia