Gaštanový koláč
Gaštanový koláč

Gaštanový koláč Mont Blanc bez lepku

novalim - fotkanovalim, 5. decembra 2023. Komerčný recept.
Gaštanový koláč Mont Blanc bez lepku
Foto: novalim

Na slávnostný vianočný stôl patrí aj slávnostný dezert. A taký je aj náš dnešný recept na gaštanový koláč Mont Blanc bez lepku. Ako Zobraziť celý popisNa slávnostný vianočný stôl patrí aj slávnostný dezert. A taký je aj náš dnešný recept na gaštanový koláč Mont Blanc bez lepku. Ako jeho základ sme použili naše bezgluténové chladené medové cesto, ktoré len rozvaľkáte a rýchlo upečiete. Jeho vôňa po škorici a mede sa bude šíriť celým vaším príbytkom. Ako plnka vyšľahané gaštanové pyré so šľahačkou a na ozdobu jemný mascarpone krém, pusinky z bielkov a neskutočne dobré a chrumkavé kandizované orechy. To musíte vyskúšať.
Zdroj: www.novalim.sk

10
porcií
55 minút
príprava
12+10 minút
na 160-200 °C

Suroviny

1 bal.
Na kandizované orechy:
90 g (alebo pekanové)
1 PL
60 ml
1 ČL
1/4 ČL
štipka
Na gaštanový krém:
440 g sladené
1-2 PL
2 plátky
350 ml
Na mascarpone krém:
125 g studené
2 ČL
1/2 ČL
50 ml vychladená
Na ozdobu:
 (hotové)




Postup

  1. 1

    Medové cesto vyberieme vopred a necháme povoliť pri izbovej teplote. Potom ručne premiesime a na pomúčenej doske rozvaľkáme na kruh s priemerom asi 30 cm. Prenesieme ho do okrúhlej formy a cesto prstami pozatláčame aj po okrajoch. Prečnievajúce cesto odrežeme. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 160 °C asi 12 minút.

  2. 2

    Na gaštanový krém zľahka vyšľaháme gaštanové pyré s rumom. Želatínu necháme napučať v hrnci s vodou podľa návodu na obale. Potom ju zahrejeme na sporáku. Z vyšľahanej smotany odoberieme pár lyžíc a pridáme do želatíny. Vrátime späť do zvyšnej sľahačky a rozmiešame. Zapracujeme do gaštanového pyré a odložíme chladiť.

  3. 3

    Na druhý krém v mise krátko šľaháme elektrickým šľahačom mascarpone, práškový cukor a vanilkový extrakt. Pridáme studenú smotanu na šľahanie a pokračujeme v šľahaní, kým nevznikne pevný krém. Krém dáme do cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou, sáčok zaistíme svorkou a odložíme do chladničky aspoň na 20 minút tuhnúť.

  4. 4

    Kandizované orechy pripravíme tak, že v hrnci rozpustíme maslo, pridáme vanilkový extrakt, javorový sirup, škoricu a soľ. Varíme do spenenia, potom nasypeme orechy a dobre premiešame. Za stáleho miešania varíme pokiaľ hmota nezhustne a nezačne bublať. Potom zmes vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme na 180-200 °C asi 10 minút. Vyberieme z rúry a necháme vychladnúť a stuhnúť.

  5. 5

    Vychladnutý korpus naplníme gaštanovým krémom a opäť necháme chvíľku odležať v chlade. Pred podávaním ozdobíme koláč krémom z mascarpone, hotovými pusinkami a kandizovanými orechami.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia