Gaštanová torta
Gaštanová torta

Gaštanová torta s banánmi

lemonova - fotkalemonova, 1. januára 2024
Gaštanová torta s banánmi
Foto: lemonova

Táto tortička je spojením kakaového korpusu, gaštanového pyré, čokolády a banánov. Túto kombináciu mám veľmi rada, možno osloví aj vás :-) Množstvo je Zobraziť celý popisTáto tortička je spojením kakaového korpusu, gaštanového pyré, čokolády a banánov. Túto kombináciu mám veľmi rada, možno osloví aj vás :-) Množstvo je vhodné na stredne veľkú tortovú formu.

60 minút
príprava
18 minút
na 165 °C

Suroviny

Korpus:
4 ks
120 g
110 g
štipka
štipka
20 g
4 PL
2-3 PL horúca
Na poliatie korpusu:
 silná
Krém:
250 g
250 g
podľa chuti
1 PL (likér)
Poleva:
200 g kvalitná
trocha
Na potretie korpusu:
podľa chuti
Okrem toho:
2 ks




Postup

  1. 1

    Korpus: Oddeľte bielky od žĺtkov. Žĺtky vyšľahajte s cukrom. Veľmi pomaly postupne po lyžiciach zašľahajte olej a horúcu vodu. Keď dosiahnete nadýchanú penu, pridajte preosiatu múku so štipkou soli a práškom do pečiva a tiež kakaový prášok. Jemne spojte. Napokon opatrne vmiešajte sneh vyšľahaný z bielkov.

  2. 2

    Cesto vylejte na vymastený a vysypaný plech (alebo stredne veľká tortová forma) a pečte pri teplote 165 - 170 °C cca 18 minút. Treba spraviť test špajdľou. Upečený korpus dajte vychladnúť na izbovú teplotu pod čistú utierku a potom ho dobre polejte z oboch strán kávou s rumom. Nechajte ho úplne vychladnúť prikrytý alobalom (prípadne fóliou alebo krytom - aby nevyschol).

  3. 3

    Krém: Mascarpone vymiešajte s trochou práškového cukru (podľa vašej chuti) a zmäknutým gaštanovým pyré. Pridajte polievkovú lyžicu rumu, prípadne sladkého likéru (Amaretto, vaječný likér). Môžete prípadne pridať aj trochu roztopenej (ale nie horúcej) čokolády - cca 3 polievkové lyžice. Krém trochu prešľahajte. Nechajte chvíľu odstáť v chladničke.

  4. 4

    Vychladnutý korpus natrite džemom, ideálne pikantnejším. Ja som použila pomarančový. Poukladajte naň kolieska banánov, natrite krémom a opäť odložte aspoň na polhodinku do chladničky.

  5. 5

    Medzitým si dajte zohriať na vodnom kúpeli čokoládu a prilejte trochu oleja, aby sa ľahšie krájala. Vychladnutý korpus polejte čokoládou. Ideálne je urobiť tortičku deň pred podávaním, ale nie je to nevyhnutné. Treba ju každopádne nechať v chlade odstáť, ale pred servírovaním včas vytiahnuť, aby nebola čokoláda príliš tuhá. Dobrú chuť :-)

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia