Frivaldský braj – zemiaková fučka

Roman Pekný
šéfkuchár hotela Villa Nečas v Žiline, 19. októbra 2014
Frivaldský braj – zemiaková fučka
Foto: Pravda - Robert Hüttner
4
porcie
30 minút
príprava
40 minút
tepelná úprava

Suroviny

0,5 kg
100 g
100 g




Postup

  1. 1

    Oškrabané a umyté zemiaky dáme variť do osolenej vody na miernom ohni domäkka. Vody musíme dať dostatok, zemiaky budeme pučiť vo vode, v ktorej sme ich varili. Zemiaky musíme úplne rozvariť.

  2. 2

    Potom zemiaky scedíme (vodu odložíme) a rozpučíme tak, aby kaša neobsahovala hrudky. Poprášime ju hladkou múkou a dáme na sporák.

  3. 3

    Ku kaši prilejeme vodu, ktorá ostala po varení, vymiešame a zavaríme. Musíme dosiahnuť konzistenciu riedkej kaše. Dochutíme soľou.

  4. 4

    Braj naložíme do hlbokého taniera a polejeme rozpusteným maslom. Môžeme posypať nakrájanou pažítkou, fučku zapíjame mliekom.

Diskusia k receptu

klaudia968
Ja si takto pripravenú fučku ešte zapekám na panvici z obidvoch strán, alebo v rúre. A tiež iba s mliekom.
modrykamen
No ja neviem, pán šefkuchár. Fučka = rozvarené popučené zemiaky rozmiešané s múkou /hustá kaša/ , popichané druhým koncom varechy a na malom ohni nechať " vyfučať ". Potom sa to môže poliať trebárs tým maslom, ale na Fučku patrí opražená cibuľka. Predložený recept je podľa mňa krémová zemiaková polievka = braj. Ale môžem sa mýliť.
braxi
fučku mám veľmi rada...ja to robím jednoduchšie...uvarené zemiaky popučím vo vode, pridám múku a nechám vyfučať, potom na panvičke do chrumkava pripečiem a na vrch osmažená cibuľa...to je papaníčko !!!
tinca
aj u nás sa vždy fučka robila s opraženou cibuľkou
boxik
Fučku sme aj my robili s opraženou cibuľkou , ale rozhodne to nebola kaša riedkej konzistencie.Najradšej sme mali práve pripečený spodok čo pri tejto riedkej kaši , skôr polievky, nejde.
janealli
Musím sa zastať autora receptu, lebo aj u nás - pod Tatrami sa toto jedlo podávalo s rozpraženým maslom a zapíjalo sladkým mliekom.
evanaaa
Možno dobré ako prívarok, alebo polievka, ale fučka je hustá kaša s cibuľkou dočervena opraženou, ale nie na kocky, ale mesiačiky krájanou. No je možné, že niekde, ako sa aj spomína, to má názov fučka. len či fučí pri varení....? :)))