Francúzske zemiaky

Francúzske zemiaky
Foto: budkarka
budkarkaBudkarka, recept pridal: 21. augusta 2011 20:37Ďalšie jeho recepty

Asi každý máme ten svoj rodinný recept na pravé slovenské francúzke zemiaky. Takto ich má najradšej moja rodina.

Suroviny

4
porcie
30
minút
príprava
75
minút
na 180 °C

Postup prípravy receptu

1

Surové zemiaky nakrájame na plátky, klobásu a vajíčka na tvrdo na koliečka. Do maslo vymasteného pekáčiku postupne ukladáma vrstvu zemiakov, vajíčka. Priebežne solíme a koreníme podľa chuti.
Francúzske zemiaky - obrázok 1

2

Znova zemiaky, klobása, vajíčka a zemiaky. Opäť solíme a koreníme podľa chuti.
Francúzske zemiaky - obrázok 2

3

Vrchnú vrstvu zemiakov polejeme sladkou smotanou. Je dôležité aby sa to naozaj dobre upieklo, aby sa zemiaky skoro rozpadali a tak nasiakli chuť smotany.
Francúzske zemiaky - obrázok 3



Páči sa ti tento recept?
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči... Hlasovali 2 ľudia (4,5 hviezdičiek)




Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

Komentáre k receptu
  • ketty3811, 21. augusta 2011 o 22:14
    ja mám francúzke zemiaky veľmi rada a veru som ich dlho nerobila.Dík za pripomenutie.:-) Robím podobne,akurát do smotany ešte zamiešam vajíčko.mňamky.:-))


  • evanaaa, 22. augusta 2011 o 01:14
    Tiež zamiešam vajíčko. Dobré je zmiešať obe smotany-kyslú, sladkú a aspoň dve vajíčka, nech je to viac pokope.


  • jamyyy, 22. augusta 2011 o 04:42
    ja pridavam nasekanu mladu zelenu cibulku a zalievam kyslou smotanou s vajickami a trochu vegety......


  • coldbery, 22. augusta 2011 o 08:55
    Pekne nafotené a tiež mám veľmi rada francúzske zemiačky....:)))


  • budkarka, 22. augusta 2011 o 10:27
    Urcite vyskusam pridat mladu cibulku. Popripade pazitku. Myslim ze to bude aj pekne vyzerat. Co sa tyka kyslej smotany, tak mam pred nou respekt. Vacsinou sa mi zrazi. Mate na nu dake triky?


  • marienka44, 22. augusta 2011 o 11:06
    @Budkarka ,vitaj na nasej stranke ! Ja pomastenu nadobu z jenskeho skla este vysypem struhankou a az potom ukladam zemiaky. Taktiez posypem vrch struhankou a vytvor sa chrumkava korka. Do kyslej smotany rozriedenej mliekom rozhabarkujem vajicko. Zmes sa ma
    zrazit pri peceni. Priebezne vrstvy este pokvapkam olejom. :-)


  • marienka44, 22. augusta 2011 o 11:08
    @Budkarka ,este som zabudla napisat, ze zemiaky davam uvarene v supke a ocistene. Nie surove. Raz som to skusala a nepacilo sa mi to.


  • duschko, 22. augusta 2011 o 16:28
    Na spodok nadoby davam na platky narezanu oravsku slaninu a taktiez na vrch. Radsej mam FZ tak ako pisala marienka 44 s uvarenych zemiakov v supke. Do smotany rozhabarkujem vajicko aj dve a pridam nastruhany syr. Vsetko rozmiesam a tak nalejem navrch.


  • dogagador, 22. augusta 2011 o 16:50
    tak to je pekne, jeden recept a 8 komentarov, v kazdom vlastne tiez recept :-)


  • cica2, 22. augusta 2011 o 21:12
    @budkarka , krásny a lákavý receptík, je to tiež naše obľúbené jedlo a pozerám, že máš tiež malého pomocníka pri varení:)))


  • kimika, 22. augusta 2011 o 22:36
    francúzke zemiaky patria k jedlám, ktorých sa nedá prejesť :) @budkarka , kyslá smotana sa ti nezrazí keď má izbovú teplotu resp. ju do varenia nepoužiješ rovno z chladničky...teda aspoň ja to mám takto osvedčené :)


  • evas13, 23. augusta 2011 o 03:56
    Tiež to takto robí, len s vajíčkom spolu so sladkou 12% smotanou. Vynikajúce jedlo. :)


  • katkaszaboova, 23. augusta 2011 o 15:35
    Budkarka, vyzerá lákavo, francúzske zemiaky mám veľmi rada... do názvu si dopíš "fotorecept" :-)


  • sisinka131, 23. augusta 2011 o 21:45
    Ja robím ako Budkarka, spodok trošku jenskej podlej olejom, posypem prézlou a na to ukladám zemiaky(ale zásadne surové), uhorky, vajíčka, klobásku, alebo slovenskú konbinovanú s klobáskou a znovu opakujem, nakoniec zemiaky, podlievam len šľahačkou a navrch zase šľahačka a prézla - rokmi overené a vynikajúce


  • budkarka, 25. augusta 2011 o 08:18
    Dakujem za privitanie a najma za vase variacie tohto jedla. Snad sa nikto nenahneva, ale inspirovalo ma to na napisanie kratkeho prispevku o Francuzskych zemiakoch na "Moj Zazitok". :-)


  • zinnajdha, 9. septembra 2011 o 14:15
    kyslá smotana sa nezrazí ani vtedy, keď do nej pridáš máličko múky. Múka francúzskym zemiakom neuškodí, tá "medzihmota" je lahodnejšia.


  • dodo46, 18. januára 2012 o 18:30
    múka naozaj neuškodí a keď jej dáš viac, ani nemusíš dávať zemiaky


  • kosickasestka, 17. mája 2013 o 11:34
    Vyzeraju super :-) dnes ich reda skysim ale medse sa Iba učim varit prosim nenapisete ako dlho a pri akej teplo ich mam piect aby som ich nevybrala surove? :-/ Dakujem ...Pekny den :-)


  • tiginko, 17. mája 2013 o 11:36
    a tuším sa učíš aj písať @kosickasestka :-)


  • tiginko, 17. mája 2013 o 11:37
    inak hore pod surovinami máš čas aj teplotu



Prihlás sa "Varechovou prezývkou":
 

Nemáš zaregistrovanú prezývku? Zaregistruj sa, je to zadarmo! Registrácia


Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Magazín

Zaváram, zaváraš, zavárame. Na slano a nakyslo.
Každý z nás ocení prísun rozmanitej zeleniny aj v zimnom období. Prečítajte si o zásadách a spôsoboch jej konzervovania.

Orechovo-chrenová nátierka
Po rokoch moravské vinárky opäť ožili. Pod taktovkou Evy Kloudovej vydali nedávno voľné pokračovanie Kuchařky moravských vinařek.

Jesenná chrípka nechutí naozaj nikomu
- Inzercia -
Prichádza jeseň a s ňou aj zvýšená záťaž na váš organizmus. Pripravte sa.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 38/2014: Pivová kuchárka Pivová kuchárka
Časopis Varecha v piatok 19. septembra v denníku Pravda.


TOPlist