Macarons

Macarons
gabikaaderiaGabikaaderia, recept pridal: 16. septembra 2011 17:40Ďalšie jeho recepty

Tak tu sú...obávané, záhadami opradené. Bála som sa ich a zároveň mi toto tajomné pečivko z Francúzska nedalo spávať. V USA a Francúzsku sú nimi priam posadnutí.Dajú sa robiť tie najšialenejšie farebné leské gombičky, naplnené čo máte poruke. Kľudne môže byť len džemík alebo krémik čo zostal. Pretože macarons sú dosť sladké tak by plnky mohla byť skôr horkejšia,alebo kyslejšia. Mne osobne macarons pripomínajú niečo medzi snehovou pusinkou na povrchu a marshmelow vo vnútri.

Suroviny


Postup prípravy receptu

1

3 bielka si odložíme na 3 dni do chladničky. Zakryjeme ich, aby neobschli. Po tomto čase sú bielka vhodné na macarons. Musia trošku zrednúť...s čerstvými to radšej neskúšajte. Vyberieme z chladničky a necháme 4-6 hodín postáť pri izbovej teplote. Ako prvé si v mixéri pomelieme mleté mandle s 3/4 práškového cukru. Mixujeme 2 minúty, potom zmes premiešame lyžičkou, aby sme ju oddelili od stien nádoby. Znovu 2 minúty mixujeme. Vznikne nám zmes podobná hladkej múke. Túto cez jemné sitko preosejeme do vhodnej misy. To čo ostane v sitku znova mixéra a pridáme zvyšok cukru a znovu minútu pomixujeme. Postup zopakujeme až máme všetko preosiate.

2

Tak a začíname sa venovať bielkam. Tie vlejeme do úplne čistej a hlavne chladnej antikorovej nádoby. Šľahať začíname na stredných obrátkach. Keď sa bielka napenia do bielej peny pridáme časť krupicového cukru. Pridávame pomaly a stále šľaháme. Zmes začína tuhnúť a prisýpame zvyšok cukru. Obrátky zvýšime a sneh došľaháme do hustého snehu. Nesmieme ho však prešľahať. Pevný a lesklý sneh je pripravený na pridávanie mandľovej múky. Vezmeme si silikónovú stierku,alebo plastovú kartu a pridáme do snehu lyžicu mandľovej múky. Pomaly, jemnými pohybmi zmes spojíme. Postup opakujeme až minieme všetku zmes. Hotová zmes je leská, nie príliš tuhá, skôr redšia...nie taká ako sme zvyknuté pri pusinkách. Hmotou naplníme vrecko s hladkou rúrkou. Na plech si dáme papier na pečenie a striekame malé kôpky, ďalej od seba. Povrch má byť hladký. Takto pripravené kopčeky necháme asi hodinu obschnúť pri izbovej teplote. Toto je nevyhnutné! Ak by sme ich hneď piekli, roztečú sa. Obschnuté macarons dáme do rúry vyhriatej na 140°C a pečieme asi 15 minút...záleží od veľkosti...ak sú väčšie dobu trochu predĺžime. Ak by sme ich však piekli moc dlho budú aj vo vnútri suché a potom to už nie je ono.

3

Upečené necháme na plechu vychladnúť a až potom odliepame. Studené spájame plnkou. Výborný je kávový, nutelový, lemon curd...džem



Páči sa ti tento recept?
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči... Hlasovali 3 ľudia (4,0 hviezdičiek)




Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

Komentáre k receptu
  • sovka62, 16. septembra 2011 o 18:11
    Úplne dokonalé, presne podľa mojej chuti, ale urobiť by som ich nedokázala. Veď ja nespravím ani poriadne kokosové pusinky, skúšala som x-krát a nikdy som nebola celkom spokojná. Ale dali by som si zo dva...päť? kúskov...


  • gabikaaderia, 16. septembra 2011 o 18:29
    sovka62 ak dodržíš postup vyjdú ti na prvý šup :)


  • akeber, 16. septembra 2011 o 19:04
    lákavé...určite vyskúšam už je v kk :)


  • danculka, 16. septembra 2011 o 19:14
    Áno, s tým sa nedá ponáhľať,máš ich 100%,pekné...


  • matata1, 16. septembra 2011 o 19:25
    Máš ich prekrásne. Veľa som o macarons čítala ale ešte som ich nejedla. Ale upiecť si ich asi tiež netrúfnem. Ja tieto snehové lakocinky mám veľmi rada.


  • michsamant, 16. septembra 2011 o 19:34
    krasne su


  • lubjak, 16. septembra 2011 o 19:44
    su nadherne,take krasne ako prave francuzske.klobuk dole


  • alexdidi, 16. septembra 2011 o 19:48
    Krásne macarons, veľmi sa Ti vydarili...zbožňujem ich a aj pripravujem vďaka receptu z Varechy » varecha.pravda.sk/recepty/francuzske-macarons-fotorecept/...
    sú naozaj výborné.....


  • medovnicek, 16. septembra 2011 o 20:17
    úplná báseň, dúfam, že aj ja sa na ne niekedy odhodlám, tie tvoje sú nesmierne vydarené


  • cica2, 16. septembra 2011 o 21:20
    to je nádherné!!!:)


  • 3sandra3, 16. septembra 2011 o 21:23
    krása


  • dorisa, 16. septembra 2011 o 22:26
    Vkusne pečivko.


  • rozmarin, 17. septembra 2011 o 14:45
    Ako od profesionála! Nádhera!


  • evanaaa, 17. septembra 2011 o 17:35
    Nejaké makrónky bývali aj v našich cukrárňach, len už sa na ne nepamätám, ale tieto sú ozaj krásnochutné.


  • sneica, 17. septembra 2011 o 20:42
    ukladam a urcite vyskusam....zaujimave a iste chutne.


  • janger, 18. septembra 2011 o 10:53
    Podarili sa ti krasne! Ja som ich este nerobila. Snad sa niekedy odvazim ;-)


  • ejta, 18. septembra 2011 o 13:48
    Tak to teda gratulujem ! Momentálne som v štádiu, že ich stále skúšam akonáhle mi ostanú bileky, ale takéto krásne som ich ešte nemala. Teda niektoré kúsky áno, ale snažím sa dopracovať k tomu, aby všetky boli rovnaké a stále sa mi nedarí. Už som naštudovala kopu receptov aj videí na youtube a poviem vám, nie je to vôbec jednoduché.....


  • diabambulka, 18. septembra 2011 o 21:27
    vyzerajú veľmi dobreee.


  • babav, 20. septembra 2011 o 21:45
    Krasne sa ti vydarili....ja kupujem vyborne hotove dovazene
    z Francuzka ($4.99 za 12 ks ...6 vanilkovych s cokoladovou plnkou ...6 cokoladovych s maslovou plnkou ) ;-)


  • betka11, 24. septembra 2011 o 20:51
    Gabika už som ich u Teba obdivovala si šikovná,
    občas zabehnem na blog pozrieť novinky pekný večer


  • babinka, 10. decembra 2011 o 07:50
    napiekla som ich, a vobec nie su take pekne :((((, najprv som zistila, ako je tazko robit rovnake kopky, ktore sa nerovnako rozlezu a potom to pecenie! Prvy plech pekne sa upiekol, vyrastli, nepukli, akurat, ze kazdy bol iny, hned som vlozila druhy a tu uz nastali deformacne pohyby kazdym smerom. Vysledok? Ani jeden neostal nafuknuty, splasli, lepili sa na papier a padali na stranu. Treti plech podobne. Co mohlo byt pricinou? Prehriata rura??? Dlhsie susenie vonku na stole pri cakani "do soru" do rury? A kedze som ich este nikdy nejedla - to maju byt vo vnutri prazdne, ako to mam z prveho plechu? Len spodok a vrch a vnutri nic?? Ale aj tak ich zlepim!! :)


  • jo, 14. decembra 2011 o 18:16
    Dnes som ich aj ja piekla. Podarili sa mi urobiť približne rovnaké kôpky. Priznám sa, že som si trochu pomohla a pohárikom namočeným v práškovom cukre som si na papier urobila slabúčke kolieska. Dodržala som recept, nechala som ich hodinu postáť, ale nie je to celkom ono. Macarons sa pekne zdvihli, nepopraskali, nesplaskli a ani sa nelepili. Ale asi polovica sa nevytvarovala pekne, rovnomerne, ale zdvihla sa len jedna strana. Vyzerajú ako šiltovky. Netuším, kde som urobila chybu. Ak by si vedela poradiť, bola by som Ti vďačná. Ďakujem.


  • dogagador, 16. decembra 2011 o 03:58
    @jo , pozri od @zuzuliak "macaron de paris", michsamant tam pridala aj video, musia sa podarit, ak to urobis podla toho


  • domci4, 5. apríla 2012 o 22:42
    pôjdem skúsiť :) len sa bojím čo a ako dať hmotu na papier :)


  • danatka, 2. augusta 2012 o 12:45
    máš ich prekrásne, skutočne kuchársky výtvor. Ja som ich skúšala robiť, ale vôbec som ich nemohla odlepiť od papiera a aj celkovo boli veľmi spľasnuté. Nechápem prečo? Postup som dodržala. Mandle som si dom mlela. Ak môžeše poraď mi, chcem ich napiecť na dcérkinu svadbu. Vopred ďakujem


  • marienka44, 28. decembra 2013 o 16:56
    @Gabikaaderia , študujem výrobu týchto macrones vo viacerých receptoch s výhliadkou, že ich raz upečiem.:-)
    V bode 2 píšeš, že pridáme časť krupicového cukru. Ale v rozpise na boku je napísaný len cukor práškovy a malé množstvo kraštálový cukor. Krupicový cukor je vlastne práškový? Mám z toho dilemu. Prosím vysvetliť. Recept mám uložený.


  • kukulienka71, 28. decembra 2013 o 21:28
    Famózne!Mne sa vidí,že tam musí byť nejaká finta!Neexistuje na to forma na pečenie?Veď na obrázku sú podobné ako vajce vajcu s úhľadným lesklým povrchom.To sa mi nechce veriť,že sa to dá rukou na prvý šup...Aj tak dávam 5* za nádherné úvodné foto a pekný opis,škoda,že @Gabikaaderia nefotila nastriekané na plechu:-(


  • kukulienka71, 2. januára 2014 o 15:57
    @Gabikaaderia ,stačilo zapísať do googla formičky na makrónky a hned mi to vyhodilo kopec silikonových foriem na toto francúzske pečivko od lacnejších po 8eur(Tescoma)až po 41eur lekue sadu...Mne sa vidí,že aj tvoje sú pečené v takej forme,lebo ich povrch je krásny lesklý a to je zvyčajne tak,keď sa niečo pečie v silikonovej forme...Makrónky iných varecháčov(Zirafninka1,Micho,Sisok,boli na povrchu pórovité z pečenia.Takže @danatka ,@babinka ,@ejta ,@jo ,možno už viete o takýchto formách,kedže recept sa pridal ešte pred dvoma rokmi...Ja si formu kúpim a budem piecť v nej.Istota je istota:-)



Prihlás sa "Varechovou prezývkou":
 

Nemáš zaregistrovanú prezývku? Zaregistruj sa, je to zadarmo! Registrácia


Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Magazín

Paradajkový paprikáš
Rajčina mala a má v našej rodinnej kuchyni dosť rozporné miesto. Túto plodinu peruánskych Indiánov pestujeme od čias, čo si pamätám.

Tvrďáci vyšli z módy, ženy preferujú citlivých mužov
- Inzercia -
Tradičný obdiv k drsňákom sa pomaly vytráca, svaly a sila prestávajú byť v kurze.

Varecha 29/2014: Prázdniny u babičky
Časopis Varecha v piatok 1. augusta 2014 v denníku Pravda.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 29/2014: Prázdniny u babičky Prázdniny u babičky
Časopis Varecha v piatok 1. augusta 2014 v denníku Pravda.


TOPlist