Feferónková pasta

natascha1 - fotkanatascha1, 5. októbra 2016
Feferónková pasta
Foto: Natascha1

Na trhu som kúpila pekné okrúhle feferónky. Niečo som zavarila do sladkokyslého nálevu a pár mi ich zostalo, tak som urobila pastu.

10 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

25 ks
2 - 3 ks
3 strúčiky
0,5 lyžičky
0,5 dcl
0,5 dcl
60 g




Postup

  1. 1

    Feferónky som umyla, nakrájala na polovice. Kápiu som umyla a nakrájala na pásiky. Hrozienka som opláchla pod tečúcou vodou. Pridala očistený cesnak a všetky ostatné ingrediencie.

    Feferónková pasta - obrázok 1
  2. 2

    Dala som všetko spolu variť pod pokrievkou, len toľko aby feferónky a kápia trošku zmäkli a rozmixovala som ponorným mixérom. Kto chce, môže feferónky, kápiu a cesnak najskôr pomlieť na mäsovom mlynčeku a až potom pridať všetko ostatné.

  3. 3

    Zmes som potom dala variť. 20 minút som nechala prejsť varom, aby sa odparila zbytočná tekutina.

    Feferónková pasta - obrázok 3
  4. 4

    Nakoniec som pastu dala do vysterilizovaných malých pohárikov, uzavrela a dala do suchého dunstu.

Diskusia k receptu

haji
Hmm, feferonová pasta s rozinkami, to musí být zajímavá chuť! U toho vaření za letu padají nejen mouchy, ale i drobné ptactvo a upíři na dálku mění trasu, ne?! Fajnový receptík!
1x aretta
dajda
Výborná feferonková pomazánka,mám podobný recept mňam.
afataga
mam dotaz: davas cukor aj hrozienka, nie je to potom moc sladke? Lebo mam este dost nedozretych chilli, uz nemaju sancu, tak by som ich takto vyuzila. Kde potom pouzivas, do coho hotovy lektvar?
natascha1
@Afataga , mne to nepríde veľmi sladké. Má to sladko-kyslú a hlavne štipľavú chuť. Ak nemáš rada sladké, tak kľudne uber cukor, prípadne dosladíš na konci varenia. Hrozienka by som neuberala (ja som dala o 10 g viac, ako je v recepte. Dodajú zaujímavú chuť a vytvoria spolu s kápiou hmotu. Ináč by to bolo pre mňa veľmi štipľavé. A využitie lektváru? Pridávam k soté, kľudne aj na pizzu, skúsila by som do guľáša a do exotických jedál. Neboj sa, jedlá nebudú sladké. Stačí len kúsok a páli to jak ďas. Chutí aj na domácom chlebíku s maslom. Vypáli hrdlo a vírusy nemajú šancu.
afataga
@Natascha1 (6.10.2016 15:18)

dakujem, dam menej cukru a asi 30 chilli, ja mam uz bacily rezistentne :-) a dam radsej citr. stavu, mne ocot vadi v takychto lektvaroch a potom si to natriem na vianocku :-)
kamk
ttak toto vyzera skvele, mam pozbierane zo zahrady feferonky aj kapiu, zajtra vyskusam. Dakujem za recept




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia