Fazuľovica s údeným kolenom fotorecept

monty469 - fotkamonty469, 12. augusta 2016
Fazuľovica s údeným kolenom (fotorecept)
Foto: monty469

Toto jedlo ma vracia do mojich stredoškolských čias. V Košiciach bol podnik s názvom Malá fajka, a tam sme chodievali, vtedy ešte s frajerom, Zobraziť celý popisToto jedlo ma vracia do mojich stredoškolských čias. V Košiciach bol podnik s názvom Malá fajka, a tam sme chodievali, vtedy ešte s frajerom, teraz už manželom na túto fazuľovicu s údeným. Už dávno ma manžel poprosil, nech ju uvarím. Tak som sa snažila chuti priblížiť, a vraj sa podarilo. Varím ju už dlhé roky, doma všetkým chutí, a s domácim chlebíkom je to fajnový obedík.

Suroviny

300 g (suchá)
700 g
8 ks (stredne veľké)
1 ks
2 ks
5 strúčikov
2 ks
3 PL (domáci)
podľa chuti
podľa chuti
Zásmažka:
3 PL
2 PL
1 ks
2 ČL




Postup

  1. 1

    Večer pred varením namočíme fazuľu do vody. Na druhý deň fazuľu zlejeme, vložíme do hrnca spolu s údeným kolenom, zalejeme dostatočným množstvom vody, tak aby bolo všetko zaliate (cca 3 l) a varíme zakryté na miernom plameni.

    Fazuľovica s údeným kolenom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Keď je fazuľa polomäkká, pridáme zemiaky nakrájané na kocky, papriku na pásiky, bobkový list, soľ a korenie, varíme do zmäknutia. Keď je všetko mäkké, vyberieme mäso, nakrájame na menšie kúsky a vložíme naspäť do hrnca. Pridáme paradajkový pretlak a pelisovaný cesnak. Premiešame a necháme variť odokryté na miernom plameni.

    Fazuľovica s údeným kolenom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Zásmažka: V jednom hrnci za stáleho osmažíme múku na sucho, v druhom cibuľku na rozpálenej masti. Múku miešame dovtedy, kým nechytí jemne hnedú farbu a odstavíme ju, aby neprihorela. Keď je cibuľka osmažená, pridáme červenú mletú papriku, premiešame, odstavíme, vlejeme k múke, opäť premiešame a vlejeme to do hrnca s fazuľou. Premiešame a necháme ešte prejsť varom.

    Fazuľovica s údeným kolenom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Odstavíme a môžeme podávať :-) Ja som tomu upiekla chlebík od Anicka77 - https://varecha.pravda.sk/recepty/hrncekovy-chlebik/62132-recept.html, takže obedík ako lusk. Dobrú chuť.

    Fazuľovica s údeným kolenom (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

siisa
Mňaaam, moja zlatá @Monty , ✿✿ ✿ dnes si navarila tak užasne po našej chuti :) Ja polievku a ocino koleno :D milujem fazuľovú polievku, ale aj šošovicovú, to údené dá polievke super chuť. Tento obed budem často doma robiť ...všetkým ulahodím ....už aj si to ukladám ♥♥♥
chica114
Tak montííík další skvelý receptíček od teba :-) jedla som ho a mozem povedať že je to fantastic jedieko, mam rada fazuľku a takisto aj údené, si šikovnica len tak dalej :-D 5* a kk
klukodvody
Tak srdečně zdravíme a až bude vše v pohodě, tak se vydáme na tu Tvojí stranu a budeme se snažit vnutit na takovou dobrotu. Moc pěkné a také uložené.
izabella929
Takému jedlu len ťažko odolať.-) Robievam ju len zo strakatej fazule-bôbu.Ešte mám balík mojej doma vypestovanej takej veľkej bielej fazule v mrazáku.Stále uvažujem, čo s ňou.Asi urobím takú fazuľovicu. Šikuľka.
1x sracz
veronikkka
robievam často, ale z veľkej strakatej fazule. je to neskutočná dobrota :-)
posielam ti za túto fazulicu jednoznačne 5*
jack
Môžem len odporučiť.Akurát sme na návšteve u mojej zlatej sestričky a privítala nás akurát s takouto dobrotou.Veľmi,veľmi dobré.
soncya
Áno @Monty do Srdiečka na syr, do Veveričky na syr so šunkou a do Malej Fajky na fazulovicu, potom po ceste zmrzlinu u Jusufiho.... Nostalgia. Po prednáškach to bolo aj naše stravovanie. Ja túto fazulovicu robím najčastejšie vonku v kotlíku, ale u nás bez bobkového listu a zelenej papriky. najlepšia je viackrát zohriata. Super!
2x erikao a dm
haji
Monty - máš em - spěchá!
haji
Fajnový a silný recept, dobre si navarila, milá @Monty469 po tomto pokrmu může jeden jít kácet les! Krásný večer a ozvi se, prosím, díky!
haji
@Haji (12.8.2016 19:44)
Díky moc milá @Monty469 za em a také jsem ti nechala vzkaz u posledních receptů @Jack a @Chica114 - že když spěchá, tak spěchá haha
Holky krásný večer a bezva společné zážitky.
P.S. Vidím, že Montík má nové foto - je úžasné, portrét kočičího mudrce! Mávám všem!
kecemis
Fajna fazulovica. Potesim nou nielen saba, ale hlavne synov, ktori za dobru fazulu daju aj modre z neba.
monty469
@Siisa moja milá ďakujem ti veľmi pekne, na druhý deň je ešte lepšia :-)
@Chica114 moje zlatíčko viem , že ti chutila, veď si ju dnes jedla niekoľkokrát :-D Ďakujem ti veľmi pekne
@Klukodvody ďakujem ti veľmi pekne :-) Veru ten tanier má už niekoľko desaťročí za sebou, ale stále poslúži :-) Také veci si odkladám. Pozdravujeme vás a myslíme na vás všetky ( Monty, Jack, Chica, Luclup )
@Izabella milá @Izka ďakujem ti veľmi pekne, odporúčam ju , je skvelá :-))
@Veronikka ďakujem ti veľmi pekne :-)
monty469
@Jack moja milá sestrička , ďakujem ti veľmi pekne :-)
@Soncya presne tak, ako píšeš. ďakujem ti veľmi pekne.
@Haji moja milá, ospravedlňujem sa, ale mala som iné povinnosti tak som veľmi nesledovala , že čo sa tu deje, ale už je všetko poriešené :-) ďakujem ti veľmi pekne, si úžasná. A máš pravdu , Montík má nové foto . Presne si to vystihla kočičí mudrc. Dnes sa nám ho podarilo tak odfotiť :-)
@Kecemis ďakujem ti veľmi pekne. Určite synom bude chutiť :-)
Všetkým prajem krásny víkend
siisa
@Monty469 (12.8.2016 21:23)

No neviem či taká dobrota zostáva aj na druhý deň :))
sracz
Domáca fazuľová polievka (v najjednoduchšom prevedení) s domácimi fliačkami (ako plachty; dnes ich môžeš kúpiť na poľskom trhu, pod názvom babuni) a domáce "hevitamki (cik_caki či šifľiki) zos dušenu sladku kapustu", tak to je moja najmilovanejšia zostava už od čias dávneho detstva. Ty si sa milá @monty469 dzifče šikovne aj tentoraz "pochlapila"! Pejc hvizdički na ňebe, povedala ja Tebe, ňechodz Janču do nas, bo ja ňe pre Tebe! Ďakujem Ti za prekrásne spomienky, umocnené zážitkom z "A kiss pipa" (Malej fajky). Navštevoval ju aj môj kamarát, vynikajúci klavírista a "šéf bandy" Ďurko Szabados, žiaľ už dávno na pravde Božej. Nebeskí Anjelici sa pri jeho muzicírovaní určite príjemne zabávajú. Mimochodom hral v 84. roku aj na stužkovej mojeho syna Bobeša v dnešnej Modrej lagúne. S manželkou Uľou boli naviac moji susedia ob_vchod na košickej Furči, ktorá hrávala na variofóne. Za "socíku" v spoločnej republike, ho mal už iba Félix Slováček. ... akosi som sa pri tom spomínaní rozpísal "jak česky četnik"! Ta naj prebača! Pri spomienkach akosi omladnem" Teda aspoň na duši! Maj krásne dni, dcérenka a vidumuj!
1x szavla
staja
@Monty469 , za takúto fazuľovicu musí každý muž svoju ženu na rukách nosiť. Vynikajúca polievočka, pripravím tomu môjmu. My sme kedysi chodili v Bratislave ako študenti na vynikajúcu fazuľovú a občas, keď boli dobré časy a bolo za čo, aj na tatársky biftek do Kryštal baru. Tiež na to radi spomíname.
marienka44
Dobré jedlo. To údené koleno netreba dlhšie variť ako fazuľu? Ty to varíš súčasne, spolu.
Môžem pridať aj šľahačkovú smotanu, lebo ju mám v chladničke a neviem, čo s ňou.
monty469
@Sracz (13.8.2016 01:11)

Milý @Srazc ďakujem ti veľmi pekne, teším sa, že pri tomto recepte si sa vrátil do mladosti a aj si omladol :-) Hoc len na duši :-) U nás je veľmi obľúbená fazuľa na rôzne spôsoby čiže : pasuľa s ľečkami, podbita pasuľa, pasuľa na husto a aj tota pasuľa s udzenym koľenom. Šak to zdrave, ne? Pozdravujem celú tvoju rodinku a prajem peknú nedeľu
monty469
Milá @Staja ďakujem ti veľmi pekne. Veru aj niektoré jedlá nás vrátia v spomienkach do našej mladosti a toto je jedno z nich :-)
@Marienka44 áno, to údené koleno sa varí spolu z fazuľou. Pokiaľ bola fazuľa mäkká, tak aj koleno sa krásne uvarilo. Môžeš dať aj smotanu, zjemní to. Ja ju nedávam, ale nič tým nepokazíš. Ďakujem ti
Obom prajem peknú nedeľu
mariamka
tak vam zavidim, jak si viete pohutoric;:) polievka vysita, ja davam aj korenovu zeleninu, a zaprazka rovno z citanky, maľuvany tanier, az sa ponuka :)
zuzka193
Recept sebe takoj ukladam a pri peršej príležitosci varim.
monty469
@Mariamka (14.8.2016 01:56)

Ďakujem ti veľmi pekne :-) Ta znaš to take spestrene to našo hutoreňe :-D
slavkabis
výborné jedlo. my robíme fazuľovú s údeným trochu inak ale tá vaša je určite super 5*
ally07
Prosím vás koľko porcii výjde podla tohto receptu? Ďakujem