Fašírky s čubricou a zemiakovou kašou (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Máme radi fašírky na akýkoľvek spôsob. Dostala som z Bulharska korenie čubricu a pripravila som ich s ňou. Boli veľmi chutné a krásne prevoňané, preto pridávam recept na ich prípravu.
4 porcie |
20+2hodiny odležať minút príprava |
8 minút na 100 °C |
Postup
- Očistila som si cibuľu a cesnak.
- Cibuľu som pokrájala na jemnučko.
- Posekala som na drobno petržlenovú vňať i jej mladé stopky.
- Prichystala som si koreniny.
- Do misy som dala mleté mäso a rozklepla vajce. Použila som mix bravčového a hovädzieho mäsa, možno použiť len bravčové, najchutnejšie sú fašírky z jahňacieho mäska.
- K mäsu som pridala vo vode namočené a dobre vytlačené rohlíky, cibuľu, prelisovaný cesnak, ako aj soľ a všetky koreniny.
- Spolu s petržlenovou vňaťou som všetko spracovala rukou na mäsové cesto, ktoré som zahustila strúhankou a fašírkovú zmes som odložila do chladničky odležať na 2 hodiny, aby sa všetky chute dobre prepojili.
- Medzitým som si očistila zemiaky a pokrájala som ich na tenké plátky, ktoré som uvarila v osolenej vode do mäkka.
- Uvarené zemiaky som scedila a ešte horúce som ich drvičom na zemiaky rozdrvila...
- ...a pridaním teplého mlieka a masla som spracovala na zemiakovú kašu.
- Z mäsovej zmesi som vlhkými rukami vytvorila guľky, ktoré som dlaňou sploštila do tvaru fašírky a obalila som ich v strúhanke.
- Fašírky som vypražila z oboch strán do červena na panvici v rozpálenom oleji. Z každej strany asi 4 minúty.
- Podávala som ich horúce so zemiakovou kašou a kyslou uhorkou. Možno podávať aj za studena s krajcom čerstvého domáceho chleba so sezonnou zeleninou.
- čubrica je koreniaca zmes typická pre Bulharsko a Balkán. je zložená zo sušenej mletej saturejky, semien pískavice - gréckeho sena, chilli papričiek, z múky opraženej kukurice, soli, bieleho a čierneho korenia. jedlo krásne prevonia. používa sa na korenenie jedál zo strukovín , mletého mäsa, zapekanej zeleniny, hustých polievok - čorba. je hlavnou ingredienciou pridávanou do pokrmov, pripravovaných na grile. nemôže chýbať v džuveči, musake a kebaboch. používa sa tiež do šalátov, tvarohových nátierok, na korenenie syrov, najmä ovčieho, vaječných jedál, jedál z fazule. U nás ho možno kúpiť v hypermarketoch napr. Billa, častejšie však v rôznych e shopoch - napr. Antonina, levné korení Rossk v Brne a iných, a v špecializovaných obchodoch s koreninami, pravda bežne ho kúpite v Bulharsku a na Balkáne.