Falošná sviečková na smotane (fotorecept)

Falošná sviečková na smotane (fotorecept)
Foto: frona
fronaFrona, recept pridal: 9. januára 2011 14:26Ďalšie jeho recepty

Viem, že každý má svoju obľúbenú sviečkovú.U nás sa táto traduje už dlho.Takúto varila moja babka,mama,dokonca i moja svokra.Ja ju varím tiež, lebo takúto máme najradšej.Falošnou som ju nazvala preto, lebo nie je z pravej sviečkovej.Dnes som použila hovädziu lopatku,ale najlepšia je(okrem pravej sviečkovice) z obyčajného močingu.Nevyzerá to na tanieri tak pekne,ako zo sviečkovej,ale mäsko je šťavnaté a mäkké,hlavne pre malé deti,ktoré hovädzie nemajú moc radi.Močing ma naučila použiť moja svokra

Suroviny

30
minút
príprava
120
minút
tepelná úprava

Postup prípravy receptu

Do tlakového hrnca dám olej, na ktorom spením do zlatista nakrájanú cibuľu. (nemusí byť veľmi na drobno). Potom na nej prudko opečiem zo všetkých strán celý kus mäsa aby sa tzv. zatiahlo. Pridám soľ, korenie, borievky, bobkový list, všetku zeleninu, vegetu, vodu a privediem do varu. Zavriem tlakový hrniec a keď začne syčať, začnem merať čas varenia. Varím asi 1-1,5 hodiny, podľa druhu mäsa.

Keď je mäso mäkké, vyberiem ho na tanier. Tiež vyberiem aj bobkový list. Zeleninu rozmixujem ponorným mixérom úplne na jemno. Pridám smotany, múku, horčicu, mlieko a znova rozmixujem Povarím 5-10 minút, aby sa múka dobre prevarila. Ešte dochutím tekutým korením, prípadne cukrom a citrónom.

Mäso pokrájam na tenké plátky a vložím do hotovej omáčky. Podávam s parenou knedľou, alebo niekedy aj so zemiakovými kroketami.



Páči sa ti tento recept?
Fejsbukni
Z technických príčin je momentálne hviezdičkovanie receptov nedostupné. Pokiaľ chcete vyjadriť, že sa vám recept páči, lajknite ho zatiaľ na facebooku, alebo napíšte komentár do diskusie. Vaša Varecha.sk



Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

30 komentárov k receptu
  • babav, 9. januára 2011 o 20:40
    Tvoja svieckova nema chybu!Iste sa chutou vyrovna aj
    pravej ,ved maso ma rovnaku chut,lisi sa iba strukturou !


  • matased, 9. januára 2011 o 20:44
    Mne tiež absolútne nevadí, z akého masa je sviečková, táto vyzerá naozaj fajn, vyskúšam!


  • alexdidi, 9. januára 2011 o 20:51
    Výborná je tá Tvoja sviečková....tie jo robím takto, iba ja jednu smotanu mám kyslú, ale každý má ten svoj recept ako uvádzaš....


  • frezia68, 9. januára 2011 o 21:15
    Robím presne ako Ty a z móčingu,len nemám tlakový hrniec....a pravá sviečková mi nechýba.Pozdravujem babku,mamku,aj svokru.....:-)))


  • tinca, 9. januára 2011 o 21:26
    mňam, sviečková je u mňa č.1, ja mäso ani tak nemusím ako tú omáčku. Ja pridávam ešte karamel,dodá chuť aj farbu.


  • sandratamer, člen tímu tvoriaceho Varecha.sk, 9. januára 2011 o 21:46
    @tinca , absolútny súhlas s tebou, mám to úplne tak isto. Ja keď sa mama nepozerá, berem knedlu do ruky a namáčam do kotla s omáčkou :-DDDD


  • jegor, 9. januára 2011 o 21:58
    ja prespikujem mocing slaninkou


  • marikasu, 9. januára 2011 o 22:15
    Takúto sviečkovú sme mali dnes na obed, ja som použila mäso zo stehna. Akurát nepridávam horčicu ani cukor, ale ako sa hovorí koľko ľudí, toľko chutí. Aj tá Tvoja bola určite výborná a chutila :))


  • marikasu, 9. januára 2011 o 22:15
    Takúto sviečkovú sme mali dnes na obed, ja som použila mäso zo stehna. Akurát nepridávam horčicu ani cukor, ale ako sa hovorí koľko ľudí, toľko chutí. Aj tá Tvoja bola určite výborná a chutila :))


  • tonicka53, 9. januára 2011 o 22:39
    pod stromček som dostala novú "dvojkuchtu" /dva hrnce a jednu pokrievku :-) / tak ihneď vyskúšam :D


  • frona, 10. januára 2011 o 07:48
    Aj my sme mali včera k obedu sviečkovú. Preto mi napadlo, dať recept na Varechu. Všetkým chutila, ešte som synovi aj domov nabalila :) Trochu nám aj na dnes zostalo. Len neviem čo dnes navarím na zajtra???? Ničo ľahké,dobré, dietnejšie...no proste také niečo , čo by všetkým chutilo. Hlavne vnukovi... asi to budú osvedčené palacinky alebo parené buchty


  • palokuchki, 10. januára 2011 o 09:57
    No to je ale nahoda, aj ja som v sobotu varila svieckovu. Velmi podobne som ju robila ako ty. Je to velmi dobre jedlo


  • bozulka, 10. januára 2011 o 14:19
    Robievam tiež tak,len pridávam slaninu na kostičky, aj citron.kôru.Volakedy som špikovala,ale deťom to nechutilo tak som začala robiť kostičky ktoré sa rozmixujú so zeleninou.


  • orchidea, 10. januára 2011 o 14:36
    presne tak ako bozulka aj ja robím, slaninku nadrobno pre chuť, nešpikujem, výborné papaničko je sviečková...


  • evanaaa, 10. januára 2011 o 17:39
    Len raz som špikovala slaninkou, už viac nebudem, chuť slaniny mi prekážala. Tiež robím podobne, ale sladím aj okyselým a pridávam ešte lyžicu obyčajnej horčice. A smotanu-sladkú aj kyslú si večer pred tým zmiešam dokopy. Len sa mi tu zdá dlhý čas varenia v kuchte, ja za ten čas uvarím mäso aj bez nej ale občas ho pečiem aj so zeleninou v rúre.


  • evanaaa, 10. januára 2011 o 17:41
    Prepáč, Frona, veď horčicu si dala aj ty ako vidím.


  • Reklama (za ňou pokračuje ešte 14 komentárov)
  • scarinko, 10. januára 2011 o 18:32
    Zdravim, mozem sa opytat kolko tej muky a akej lebo nie je v zozname.
    dakujem


  • dogagador, 10. januára 2011 o 19:03
    @scarinko : muku davas hladku, podla mnozstva masa a teda aj podla toho, kolko pridas smotany, aby omacka nebola riedka. ja davam tak 1/2 polievkovej lyzice na 2 pochutkove smotany, niekedy 2/3. muku nesmie byt v omacke citit!!! potom nedavam ocot a cukor, ak je prilis husta, pridam mlieko podla potreby, alebo ak je riedka, nizkotucny jogurt.


  • js9mxd, 10. januára 2011 o 19:34
    Práve včera som spomínal , že už dávno sme nemali sviečkovú. Aj ja dávam miesto sviečkovej hoci aj močing. Dokonca už som robil aj z bravčového mäsa alebo z diviny.


  • slavicek, 10. januára 2011 o 20:38
    a ja robim svieckovu zo zajaca a chuti kazdemu,ale u nas idu radsej cestoviny


  • enge149, 11. januára 2011 o 00:12
    aj ja špikujem mäso slaninkou,pri krájaní je to veľmi pekné,keď je domása slanina je lepšia a pri podávaní na tanier sa ozdobí plátkom citróna a lyžičkou domác.čučoriedok alebo brusníc,mňam/tatranská sviečková/..


  • honestka, 11. januára 2011 o 00:12
    z močinga mam najradsej gulas, ale iste vyskusam tvoj napad.


  • jarunka, 11. januára 2011 o 03:52
    uz sme davno nemali svieckovu, ja tiez robim tak ako pisete, tiez pridavam karamel a prespikovavam slaninkou. Vyskusam tiez z mocingu.


  • frona, 11. januára 2011 o 07:06
    Och....na múku som v recepte zabudla...už aj to napravím.Ja dávam polohrubú asi tak 2-3 PL, lebo my máme radi veľa omáčky...Dávam všade polohrubú....akosi som si na to zvykla, hoci niekde píšu hladkú. A slaninku veru nedávam, lebo mne tá slaninová chuť vadí. Totiž ja nemám rada nič údené....moji doma si už na to zvykli. Ale kapustnicu robím s údeným aj s klobásou a ja si to na tanier nedám. Ale lepšie by som si pochutila na takej neúdenej.


  • frona, 11. januára 2011 o 07:11
    A ešte k tej dobe varenia. Ja varievam hovädzie mäso dlhšie, aby sa až rozpadávalo. Hlavne keď je to lopatka alebo stehno. No móčing by som určite varila menej. :))))) Keď sa dá mäso do pácu, tak sa určite varí kratšie, ale ja pác nerobievam.


  • hombrero, 27. januára 2011 o 05:48
    dnes som s malickymi obmenami po prvy krat uvaril svieckovu podla Tvojho receptu, musim povedat ze bola velmi dobra, dal som sa zlakat nazormi citatelov a pridal som slaninky, ta mi tam nerezala, chut udeneho mi tam vadila, ale aj tak bola svieckova dobra, vdaka za recept.


  • frona, 27. januára 2011 o 06:27
    hombrero, mne tiež vadí slaninka vo sviečkovej...a vlastne mi vadí všade, tak ju do sviečkovej nedávam. Moji si zvykli bez slaninky a myslím, že už by ju zo slaninkou ani nechceli. Má to predsa inú chuť, na akú sme zvyknutí


  • svetlana9, 1. apríla 2011 o 22:36
    @frona - perfektný recept - dávam do KK


  • mimuska2, 26. júla 2011 o 13:40
    Je velmi dobra.Doporucujem.


  • modrykamen, 7. novembra 2011 o 07:05
    Miesto cukru radšej karamel.



Pridaj komentár:

Prihlás sa prezývkou z Varecha.sk alebo Nápady.Pravda.sk:



Nemáš registráciu na Varecha.sk alebo Nápady.Pravda.sk? Registrácia

Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Aktuálne súťaže

Vyhodnotenie súťaže o najkrajšiu kraslicu
Prezrite si TOP 10 kraslíc, ktoré sa vám najviac páčili.

SÚŤAŽ: Nie je želatína ako želatína! + VÝSLEDKY SÚŤAŽE
Veľká noc je náročným obdobím pre každú gazdinku. Dr.Oetker má teraz pre vás dvoch pomocníkov, s ktorými budú vaše jedlá ozdobou sviatočného stola.

TOP 15 - Najlepšie recepty mesiaca marec 2014
Najlepšie recepty mesiaca marec. Pozrite si TOP 15 receptov, ktoré sa vám najviac páčili.


Magazín

Veľkonočný jazyk
Hovädzí jazyk, údený i neúdený, je veľká pochúťka. Môžete ho konzumovať „len tak“, uvarený a nakrájaný, s cviklou, čerstvým chrenom, duseným medvedím cesnakom alebo červenou kapustou.

Veľká noc v Egypte
Zahraniční Varecháči píšu o tom, ako sa oslavujú veľkonočné sviatky v ich krajine. Náš seriál uzatvára Janaalizibolenova z Egypta.

Veľká noc v Nemecku
Zahraniční Varecháči píšu o tom, ako sa oslavujú veľkonočné sviatky v ich krajine. Dnes Elixir z Nemecka.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 17/2014: Morka na tanieri Morka na tanieri
Časopis Varecha vo piatok 25. apríla 2014 v denníku Pravda.


TOPlist