Dusená zelenina (fotorecept)
Autor receptu: alena45
Teraz pred Vianocami mi môj lekár oznámil, že mám problém a tak mi nakázal diétu. Z netu som zistila, že mám jesť okrem iného mrkvu, cesnak, citrónovú šťavu, olivový olej. Zelenina má byť tepelne upravená. Pridala som k tomu zemiaky, cibuľu a bylinky a spravila chutné jedlo.
3 porcie |
20 minút príprava |
45 minút na 200 °C |
Postup
- Očistíme si zemiaky, mrkvu, cibuľu aj cesnak. Cibuľu som dala jemnejšiu bielu a šalotku. Zemiaky a mrkvu nakrájame na obľúbené tvary, cesnak nasekáme a cibuľu pokrájame na mesiačiky.
- Pekáč pokvapkáme olivovým olejom (maslo je oveľa lepšie, ale to práve nemôžem), naložíme zemiaky, osolíme, okoreníme, pridáme polovicu cibuľe a všetok cesnak, nakoniec posypeme rozmarínom.
- Na túto vrstvu naložíme pokrájanú mrkvu, zvyšok cibule, osolíme, posypeme sušeným tymiánom a bazalkou. Celé to pokvapkáme šťavou z jedného citróna a olivovým olejom.
- Pekáč prikryjeme a dáme do rúry na 200 stupňov. Pečieme alebo skôr dusíme cca 45 minút.
- Na spodu pekáča sa vytvorí veľmi chutná šťava, ktorou polejeme naloženú zeleninu na tanieri.