Dubákový kubo

Autor receptu: pusta

Na Vianoce robievame tento tradičný a chutný pokrm, avšak aj inokedy, teda aj koncom leta a začiatkom jesene, ked sú k dispozícii aj čerstvé dubáky. Dnes už tento pokrm nie je sezonne vôbec obmedzený, najmä pri rôznych spôsoboch konzervácie dubákov. Môžeme použiť dubáky sušené, mrazené, konzervované v masti...ale nie sú vhodné na prípravu tohoto jedla dubáky v octe.

4
porcie
60 minút
príprava
15 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Sušené dubáky namočíme do vlažnej vody na 30 minút. Ak máme čerstvé dubáky, nakrájame ich na plátky, cibuľu pokrájame na kocky. Jačmenné krúpy niekoľokrát opláchneme vlažnou vodou a scedíme. Krúpy dáme do pekáča, zalejeme ich vlažnou vodou asi 2,5 cm nad povrch, pridáme 2 PL bravčovej masti a vložíme ich do trúby vyhriatej na 180 stupňov na 45-60minút a dusíme do zmäknutia. Počas dusenia ich 2x premiešame vidličkou.
  2. Na zvyšnej masti na panvici orestujeme cibuľu a dubáky do zmäknutia, osolíme, okoreníme mletým čiernym korením a premiešame s krúpami, ktoré sme ochutili prelisovaným cesnakom, soľou a majoránkou.
  3. Zapečieme v trúbe do červena, asi 15 mnút. Podávame horúce a servírujeme s nakladanou kyslou uhorkou.