Dubákový kubo
Autor receptu: pusta
Na Vianoce robievame tento tradičný a chutný pokrm, avšak aj inokedy, teda aj koncom leta a začiatkom jesene, ked sú k dispozícii aj čerstvé dubáky. Dnes už tento pokrm nie je sezonne vôbec obmedzený, najmä pri rôznych spôsoboch konzervácie dubákov. Môžeme použiť dubáky sušené, mrazené, konzervované v masti...ale nie sú vhodné na prípravu tohoto jedla dubáky v octe.
4 porcie |
60 minút príprava |
15 minút na 180 °C |
Postup
- Sušené dubáky namočíme do vlažnej vody na 30 minút. Ak máme čerstvé dubáky, nakrájame ich na plátky, cibuľu pokrájame na kocky. Jačmenné krúpy niekoľokrát opláchneme vlažnou vodou a scedíme. Krúpy dáme do pekáča, zalejeme ich vlažnou vodou asi 2,5 cm nad povrch, pridáme 2 PL bravčovej masti a vložíme ich do trúby vyhriatej na 180 stupňov na 45-60minút a dusíme do zmäknutia. Počas dusenia ich 2x premiešame vidličkou.
- Na zvyšnej masti na panvici orestujeme cibuľu a dubáky do zmäknutia, osolíme, okoreníme mletým čiernym korením a premiešame s krúpami, ktoré sme ochutili prelisovaným cesnakom, soľou a majoránkou.
- Zapečieme v trúbe do červena, asi 15 mnút. Podávame horúce a servírujeme s nakladanou kyslou uhorkou.