Domáci chlebík

jamie88 - fotkajamie88, 1. septembra 2014

raz som skúsil a hneď som sa zamiloval :)

2
porcie
75 minút
príprava
40 minút
na 183 °C

Suroviny

1 kg
6 dl čistá
40 g
1 PL
1 PL
1,5 PL
2 PL




Postup

  1. 1

    Do veľkej misy si nachystáme si kvások ( voda,cukor,rasca a droždie ). Dôležité je NEpridať do kvásku soľ a ocot, pretože tieto dve suroviny vám "zabijú" droždie a cesto Vám potom nenakysne.

  2. 2

    Keď je kvások hotový, pridáme doň hladkú múku, soľ a ocot. Zmiešame všetky ingrediencie aby sme dostali vláčne cesto ( lepkavé ). Potom cesto vyberieme z misy a dáme ho na pracovnú dosku. Tam cesto miesime približne 5 minút ručne pri čom ho stále podsýpame múkou, kým nie je pekne hladké a elastické. Vytvarujeme jeden veľký okrúhli bochník, ten vložíme späť do múkou vy sypanej misy. Prikryme utierkou a necháme kysnúť približne 30 minút alebo pokiaľ cesto nezdvojásobí svoj objem.

  3. 3

    Cesto vytiahneme, znovu premiesime a vytvoríme jeden veľký bochník, ktorý prekrojíme na dve polovice. Vytvarujeme z nich dva pekne bochníky, ktoré vložíme na múkou vysypaný plech a znovu prikryjeme utierkou a necháme kysnúť približne 30 minút alebo pokiaľ cesto nezdvojásobí svoj objem.

  4. 4

    keď máme cesto vy kysnuté vložíme ho do pred hriatej rúry na 183 °Ca chlebík pečieme 40 minút. Pokiaľ sa nám chlebík pečie, tak do malej misky si dáme za kávovú lyžičku octu a prilejeme približne 1,5 dl čistej vody. Zamiešame to. S týmto budeme potierať chlebík hneď ako sa upečie. Po 40-tych minútach chlebík z rúry vyberieme a dva krát každý bochník pretrieme zarobeným octom s vodou.

  5. 5

    Chlebík nechajte vychladnúť. Dobrú chuť ;)

Diskusia k receptu

jozka2
Tych 183 st.C urcite mas chybu,to sa chlebik neupecie.
jamie88
Pravidelne ho pečiem v práci :) Verte že sa upečie :) 183°C na 40 minút :)
smorko
Ďakujem za recept, chlebík som dopiekla a rozvoniava celý byt. Už som aj odkrojila a je vynikajúci. Dávam 5*****
astheart
Když do těsta přidáte 2-3 lžíce oleje, vydrží dlouho vláčný a nevyschne. :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia