Domáce tortilly fotorecept

egreska - fotkaegreska, 2. marca 2010
Domáce tortilly (fotorecept)
Foto: egreska

Suroviny

1 3/4  šalky
1/2 čl
1/4 čl
asi 50 g
asi 1/2 šalky




Postup

  1. 1

    Cesto som pripravovala v robote(kuchynskom,nie v práci :-)),kto mate tak ho pekne oprašte ,ušetrí vam kopec času.Takze do robota s nožmi dame muku,sol,prašok do pečiva a tuk nakrajany na kocky.Premiešame kym sa tuk nestratí a prilejeme vodu.Vymiesi sa nam krasne hladke a nelepive cesto.Je to otazka par sekund. - takto pekne sa vymiesi v robote

  2. 2

    - na podložke ho ešte trošku premiesime,vobec netreba podsypat mukou, nelepí sa (ani sa vam nebude chciet prestat sa s nim hrat :-))

  3. 3

    - cesto rozdelime na 7 častí

  4. 4

    - zoberte si do ruky kusok cesta a formujte gulku tak, ako ked robite slivkove gule

  5. 5

    - vyvalkame tenku placku,nevalkame hore-dole ale len jednym smerom aby sa placka zvačšovala

  6. 6

    - pečieme na suchej teflonovej panvici asi minutku z kazdej strany (nie dlhšie lebo potom budu suche a budu sa lamat) Nie je síce krasna okruhla ako z obchodu ale je domáca..hotové ukladám do hrnca pod pokrievku aby zostastali pekne mäkké.

  7. 7

    - mali by sa vam takto nafuknut,ale ked sa nie ,tak nevadí..Toť vsjo,možete lubovolne plnit a papať..

Diskusia k receptu

egreska
veru čistinka,na to ze je to len z trošky muky su dost drahe,myslim ze tieto sa im vyrovnaju a je to raz-dva a čerstve.Len ich nevysuš aby sa ti potom nelamali a ja som ich hned upečene davala do hrnca a zakryla pokrievkou,zostali pekne makke.
sjuz
Ja tiež tak robievam, aj zakrývam ako egreška:), je to určite lacnejšie a aj chutnejšie. Ak nám zostane napríklad pečené kura alebo mäso, nakrájam na rezance, placku zvnútra potriem majonézou, nasypem nakrájanú rajčinu, uhorku a cibuľu, zopár listov šalátu - zviniem a zabalím do alobalu a toto majú chlapi radi na večeru, alebo so sebou do školy alebo do práce ... :)
michsamant
to je ako capaty,len do nich nejde prasok do peciva, ale citron a troska olej :) super fotopostup!
1x monixa
cistinka
Ja ich tiež zvyknem plniť, často ich kupujem...len ich málo kde majú...teraz ich vyskúšam spraviť (aj zakryjem)...čím ich plníš ty?
cistinka
Ozaj, máš pekné nechty....s takými veru by som ja robiť nevedela, ale páčia sa mi :-))
egreska
dakujem pekne,ani ja som nevedela ale uz som si zvykla..ja si na to nepotrpím ale moja skoro švagrina sa v tom vyžíva..ty si teda všímavá :-))
hrudka
Nechtíky som ti chcela pochváliť aj ja, čistinka ma predbehla. Ale k vareniu - včera som v obchodnom dome váhala, či kúpiť, či nekúpiť... a ešteže som nekúpila. Teším sa, že budú lacnejšie, čerstvejšie a určite chutnejšie. Dík
egreska
Janka ani mne sa prve dve nenafukli,neviem čím to je ,možno teplotou?? Ale na chuti im to neubera..som rada že si vyskúšala.
janaalizibolenova
egreska, mne sa az na konci jedna nafukla trosicku, ale ostala zhorena zospodu :-)))) neviem asi je to mala teplota na tej panvici,skusim ich supnut do rury, mozno to im pomoze, inak su chutovo naozaj dobre, aj ked sa nenafuknu, manzel vravel, ze chutia ako jeden specialny typ arabskeho chleba a hned sa do nich pustil :-))) dakujem za recept, ukladam ...
adamochutnavac
Tento recept z duše milujem,mama to kupovala ale potom sme sa odsťahovali a v obchode kde sme bývali to nemali ale keď som to tu zbadal hneď som sa do toho pustil je to pochúťkové :PPPPPPPPP najradšej si do toho dávam hríbovú omáčku alebo paprikovú omáčku ale nemusí to chutiť každému ale mne to chutí :PPPPP Ďakujem za recept egreska vďaka tebe to zase môžem s chuťou jesť :)) a máš pravdu ani ja som sa nechcel s tým cestom prestať hrať :))
egreska
Dakujem adam.Ty maš 13 rokov a baví ta varenie??? aj si sam urobil tieto tortily? ak ano tak to musí mat mamina z teba ohromnu radost..a ja sa velmi teším ze vam chutilo.
mishiak3
Dobry den, chcel by som sa spytat ...torttily su chutovo super ale pri peceni sa nenadvyhli.... pritom vsetko som robil ako Vy...dakujem...
egreska
netuším prečo sa niekedy nafuknu a inokedy nie,ale hlavne je ze chutia stale rovnako dobre..ja som ich robila včera a nafukli sa mi všetky pekne..robím ich na prudko ,popritlačam obracačkou,dva krat prehodím a uz aj davam preč..treba len skušat a určite vychytaš tomu muchy :-))
srnkana
Skusala som ich robit vcera. Krasne nafuknute a chutovo skutocne vyborne :)) Kazdopadne sa oplati vyskusat a nezabudnut na dobru plnku. Ja som plnila podla tohto receptu:
 www.recepty.pozri.sk/recept-...
Ľadovy-salat-s-kuracim-masom-v-tortille-346
arwen789
Sú naozaj výborné. Robila som ich dnes na obed, takú pôstnu variantu plnenú zeleninou a všetkým pochutili. Ďakujem za recept :-)
sovka62
Egreška, tento tvoj recept som prehliadla. Možno bol uverejnený skôr, ako sa registrovala. Ešte, že si ho pripomenula. Tiež sa mi nepáči kupovať tie predražené, ale hlavne - čerstvé sú čerstvé. A ten nápad s robotom je super. Robievam podľa teba najrýchlejšie lístkové cesto na svete a vždy som v šoku, ako bleskovo je hotové.
gittka
hurá našla som ho.asi som ho nepostrehla,ked si ho vložila.dakujem
sjuz
ktorý tuhý tuk je podľa vás naj do týchto placiek, kočky?
egreska
@sjuz ja používam 70% rastlinny tuk Lando ,tuším ho dostat v Kauflande alebo Tescu ,ale myslím že ked použiješ iný s tým istym percentom tuku ,nič sa nestane ..nech sa ti vydaria :-))
amexa
pre mna je zaklad dobrych plnenych (kuracie s gyros korenim, cervena cibulka, paprika,pradajka,salatik) tortil dobry dresing -
smotana, strucik cesnaku a hooojne tzatziky :) najlepsi dresing na svete ..
amexa
a este....dakujem za recpt, dnes som sa ich chystala kupit, tak vyskusam radsej toto
egreska
@amexa presne ako píšeš, najlepšia kombinacia do tortíl..aj ten dresing robím taky istý,používam ho aj na pizzu :-)) tak vyskušaj ,budem rada a daj vediet ako dopadli..
maartina
tieto tvoje tortilly musím vyskúšať ...aspoň sa po nich už nemusím zháňať po obchodoch ...ukladám receptík
viki1
Skúsim vyskúšať tento recept,bude istotne lacnejší ako z obchodu.Plniť budem ako zvyčajne robím aj s dresingom...
egreska
určite su lacnejšie ..ja ich robím často a ked všetky nezjeme tak ich dám zamrazit...
afptrans
Aj ja musím pochváliť, výborný recept! Tortillky som robila ako "prílohu" k  varecha.pravda.sk/recepty/tinga-fotorecept/15404-recept.h...
Oba recepty sa vydarili na jedničku :) Placiek mi vyšlo 8 menších, neprekážalo ani použitie oleja namiesto 70% tuku. Dokonca sa mi aj pekne nafúkli, ale len druhá polovica. Prvé boli iba "bublinkové" :) Preto sa tiež prikláňam k tomu, že asi musí byť panvica dobre rozpálená, lebo prvé sa nenafúkli. Tiež to môže byť odležaným cestom. Kým pri prvých bolo ešte teplé od použitej vody, ku koncu už bolo chladnejšie, odstáte a inak reagovalo. Každopádne, ďakujem za výborný recept do zbierky!
egreska
schválne som nepísala značku lebo používam rôzne,najčastejšie z tesca alebo kauflandu (tie ich"značky") ,heru nepoužívam lebo mi smrdí :-)
bruneta
tiež sa mi nenafúkli :( asi to chce prax
ale chutili tým mojim chlapom tak , že som musela ešte z jednej dávky urobiť :)
egreska
@bruneta ani mne sa niekedy nenafuknu tie prvé,až potom, ked mam riadne rozhorúčenú panvicu..ale nevadí to :-)
egreska
@pekac video som si pozrela ,je super ! teším sa že si si vybral na tvoju prácu práve moj recept :-))
babinka
robila som uz 2x, aj sa nafukovali, aj nie... My ich plnime chilli fazulkou, cibulou, paradajkou, avokadom, salatom, syrom a kyslou smotanou ci dresingom... alebo podla toho, co sa doma najde. Recept je vyborny, rychle spravene, len malo, tak idem robit z duplovanej davky a skusim odlozit do chladnicky ci do mrazaku, aby boli po ruke. Inak, robila som z celozrnej muky a masla a cesto bolo nadherne pruzne..
stacy77777
Vyskúšané, vďaka za jednoduchý super recept, nakoľko som nemala po ruke doma žiaden z tukov, použila som obyčajnú masť, cesto bolo hladučké, mäkké, pekne sa nafúkli.Ďalšia z vecí, ktoré nemusím zháňať a urobím si kedykoľvek doma... Vďaka...
bedomedo60
Ahojček.Vzhľadom ktomu ze rád varím pečiem a hlavne papkám tak som ich skusal podľa tvojho receptu boli supééér len jeden problém nemohol som ich zamraziť /všetky sa ihneť spapkali xi xi/sú výborné už nedudem papkať kupované lebo tieto sú super mňamkové Ďakujem ahojčééék
apollyon
Diki moc skusal som kadejake recepty ale tento je naj ...
piestany2002
Už dlho kupujem tortili,koniec,zajtra idem na to,dúfam,že to dobre dopadne,držte mi palce,inak vďaka tebe som sa aj zaregistroval,aby som si mohol začať ukladať receptiky...d
egreska
určite sa ti vydaria ,nie je to nič zložité,len ich neprepeč lebo sa ti budu lámat..musia byt mäkké,ohybné..dobre ,že si sa zaregistroval,neolutuješ :-)
broni
Ďakujem za super recept, práve som dorobila jednu várku lepkových a jednu várku bezlepkových tortíl (MixB múka)podľa tvojho receptu a obe sú vinikajúce :) už sa teším ako ich ponúknem na najbližšej oslave :)
broni
a robila som ich s máslom :) uz aj viem, čo môj milý zajtra dostane na desiatu do práce :))
mrspok
Super recept... po prvý krát som to robil presne podľa popisu ale s dvojitej dávky ale na moje prekvapenie som spravil len 12ks. Asi záleží na veľkosti hrnčeka a na technike vypracovania jednotlivých tortill... :D Ale aj tak sme si pochutili ... :) bez robota to hádam ani nejde...

Druhý raz som si recept upravil, obyčajnú múku som nahradil celozrnnou (fialova z kauf) a druhá zmena bola, že som dal do dvojitej dávky celý prášok do pečiva (kypriaci prášok). A o trochu viac soli. Počet kusov cca 30. a použil som par kvapiek olivového oleja na panvicu pred každou tortillkou, zdalo sa mi to lepšie...

Tretí krát som toto cesto použil pri príprave „Pizzačika“ ostalo nám mleté mäso udusené a pripravené k špagetám... takže som si pripravil cesto z 1 dávky s tým že som zamenil múku za celozrnnú a dal ½ sáčku KypPr. Cesto som vyvaľkal do kruhu cca 25cm dal do formy na koláč (taká ta ozubená) hrubka „korpusu v surovom stave bola cca 0,7cm, mäsko som zmiešal s nastrúhaným syrom, kyslou smotanou a surov. vajíčkami nalial na cesto a dal zapiecť na 45min pri 180-200 stup.C hotový výtvor bol perfektný cesto prijemne mäkké a chutné okraj jemne krehký.
EŠTE RAZ ĎAKUJEM ZA RECEPT ! :)
egreska
páni ,ty teda tiež experimentuješ :-) to je super..
no,ja používam hrnček 2,5 dcl a asi ich aj robím menšie ako su tie kupované..dakujem za nové inšpirácie..
jozka2
ja pouzivam tiez olej,mas ich krasne vyfuknute.Pomastit s osolenym maslom a posolit a acidko k tomu to je zranica az sa usi kyvaju
tamik
skvelé...už nikdy ich kupovať nebudem...so sestrou sme si udusili zeleninku, naplnili tvoje tortilly a obed jak lusk :)
bedomedo60
egreška skúšal som viac receptov ale tento tvoj je super vydaril sa perfektne dik za recept
rivatha
Keby som vedela, ake je to rychlunke, nekupujem 3 roky tortilly :) Vcera ma vsak napalili v obchode, ked chceli za 5 kusov 2 eura, tak som sa rozhodla to skusit sama. Vsak robot pracoval sam, valkanie v pohodicke. Dala som klasicke maslo, nabuduce urcite skusim s celozrnnou mukou. A nafukovali sa mi :)
Uz su v hrnci, som zvedava, ako nam budu na obed chutit B-)
My ich natierame kyslou smotanou a plnime dusenou kuracinkou s paprikou, fazulami v omacke, kukuricou, chilli a podobne, na mexicky styl :)
zuzananoskova
Egreska: dnes budú tortilly na večeru vo vegan verzii, t.z, že použijem rastlinný nestužený tuk Alsan bio :-) Tak sa veľmi teším, verím, že budú mňamkové. A múku dám špaldovú hladkú :-)
egreska
nerobím s olejom ale myslím, že 1pl by mala bohate stačit..skús
kavalentinka
skusila som.su famozne.pomahala mi moja 12r.dcera a zvladla to na jednotku.dakujem za recept.vecera bude ako vysita.naplnim maskom a vsetkym co chladnicka da a mnaaam.aaaa aj sa ponafukovali,juchuuu.
egreska
Pridávam video ako lahko vytvarujete tortily bez valkania alebo lisu :



jitka
@egreska sú výborné.... dnes z dvojitej dávky....aj s olejom sú ok. určite budem robiť často
jozka2
ja ich robim casto,ale tvoj recept nema chybu ,hlavne to video s tym sklom,mas5+++++
grent
nedalo by sa to bez toho prašku do pečiva ? čo by to spravilo :)
egreska
no to neviem,ale môžeš dat aj sódu bikarbónu ..a ak sa ti ani to nevidí tak potom skús bez a daj nám vediet :-)
pintae
robila som ich s herou, nemajú chybu, niekomu vadí chuť hery, nám nie.Všetci boli nadmieru spokojní, jediná sťažnosť smrdeli málom :-).Musím robiť dve dávky.
babinka
Už ich robím ako na pase, pridavam trosku viac prasku do peciva a bublinkuju... Aj bez mixera je ich ľahko urobiť, keď dám všetko naraz na dosku a hnetiem. Vynikajúce na každý spôsob
marimar
môžu sa robiť deň vopred? dnes by som ich upiekla a až zajtra použila k plneniu mäsom, ako by som ich mohla ohriať? ďakujem za odpoveď :)
egreska
@marimar môžeš urobit aj den vopred a potom len zohriat na pár sekund v mikrovlnke ..ale ja preferujem čerstvo urobené ..robím z dvojitej dávky a celé mi to trvá 15-20 minút ,takže veľa času to nezaberie...
beautifool
Asi hlupa otazka, ale mohli by ste mi prosim povedat kolko je to "salka"? Akoze v dcl...Okrem toho super recept, tesim sa kedy vyskusam :)
egreska
šálka klasická,je to 2,5 dcl ...budem rada ,ked vyskúšaš..
slavik777
pokial viem tak tortilly sa robia z kukuricnej muky...
Dakujem aj za tuto verziu .
katka78
@slavik777 ja som ich robila už aj z kukuričnej v pomere 1 šálka kukuričnej múky + 3/4 pšeničnej a boli výborné, pokojne vyskúšaj nabudúce tak. Len opatrnejšie s vodou, prilievaj postupne, kukuričná saje inak. Cesto bolo krehkejšie ako zvyčajne, ale aj tak sa mi s ním dobre pracovalo.

luckaprima
Egreska, neskutočne dobré, tortillu som doteraz nikdy nekúpila, neochutnala a už zrejme ani nekúpim, zato na týchto domácich nám tu vznikla okamžitá závislosť (ako u viacerých tvojich receptov). Ďakujem :)
ilusa
no tolka chvala,tak to musim vyskusat
katka78
Vyskúšaj @ilusa , sú chutné, ultra jednoduché, rýchlo hotové a s cestom sa skvele pracuje, lebo je elastické. Ja už som ich za tie roky robila niekoľko desiatok ráz.
egreska
ďakujem vám všetkým za komentáre,aj ked nestíham odpisovat na každý jeden ,všetky si rada prečítam a vždy potešia ...:-)
helaxa
Naozaj výborný recept, radosť robiť, použila som maslo
dvorka
Tento recept mám uložený už pár rokov, no robila som vždy podľa niekoho iného. A nikdy sa mi nevydarili. Dnes som náhodou naďabila na túto "uloženku" a nebanujem. Pracovala som s naolejovanými rukami ako keď robím langoše a povyťahovala som cesto úplne tenulinké a tortily mám veľké, ohybné a chutné.
mata3636
pripájam sa k spokojným varecháčom, ktorí tieto tortiiiy vyskúšali. dnes som robila prvýkrát / doteraz som ich ani nekupovala / a spolu so zeleninou, dresingom a kuracím mäsom sme mali skvelý obed. ďakujem za recept
anne
Bude vadit ak pouzijem kokosovy tuk?
zolik
Výborný recept! Oveľa lepšie, chutnejšie ako kúpené. Mne z danej dávky vyšlo 8 menších. Vrele odporúčam a ďakujem




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia