Domáce ruské vajce fotorecept

izabella929 - fotkaizabella929, 13. novembra 2012

Veľmi obľúbené vajce v takomto prevedení..všetky suroviny sú domáce , okrem tatarskej, lebo už sa mi domáca minula...

3
porcie
40 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

2 ks varené na tvrdo
6 ks varené v šupke
2 ks
1 ks varená
2,5 dl domáci
50 g
50 g
 nakrájaná na rezance
4 lyžice
1 ks
štipka
2 lyžice




Postup

  1. 1

    Uvarené zemiaky som pokrájala na drobno, pridala pokrájané uhorky na malé kocky,mrkvu tiež na drobné kocky...cibuľu som pokrájala na drobno a zaliala nálevom z uhoriek..potom som ju pridala do šalátu a j s pokrájanou salámou na rezance,....všetko som zmiešala, osolila, okorenila a pridala som biely jogurt a pomiešala, nechala odstáť pol hodinu v chkladničke, aby sa chute spojili...

    Domáce ruské vajce (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    uvarené vajcia som prerezala na polovice...na oválny tanierik som uložila šalát, obložila som ho plátkami polosuchej salámy, do ktorej som urobila zárez, aby sa mi vytvoril tanierik na hrášok...poukladala som okolo šalátu, naplnila hráškom a všetko dozdobila kápiou, uhorkami a petržlenovou vňaťkou...občas máme na tieto maškrty chuť...radšej urobím doma, lebo tie z obchodu vôbec nekupujem.. z tejto dávky som urobila ešte jeden malý tanierik a misku..vrch vajíčka som poliala tatarkou...podávala som k nemu rohlíky..

    Domáce ruské vajce (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    takže to je na tanieriku... prajem vámn dobrú chuť...

    Domáce ruské vajce (fotorecept) - obrázok 3

Diskusia k receptu

stefanm
Pekné . Pripomína mi to študentské časy . Len u nás , na východe , dávali parizér nie suchú salámu . Ten som mal z celého ruskeho (alebo henry!) vajca najradšej . no a za nim pasovalo pivo :)
marianna76
Krásne Izka... urobím i ja dakedy, práve som kúpila Tatarku Hellmans. To sa chlapi najedia... alebo bude slávnostný obed... dík
abdul
Toľko nezdravej tatarky ? :-))))). Čím viac, tým lepšie. Podarili sa.
bosorkatt
super, urobím chlapom radosť, dedo ich volal vajcia našich osloboditeľov :D
izabella929
@stefanm , nuž čo koľvek do toho vajca pridáme, všetko je fajn.-) pivo nemám rada, lebo je horké, ale občas si kúpim citrónové a to je teda fajné..) všeobecne na ruské vajce každý spomína...a ešte ho nikto neprekrstil.-))snáď by sa našla aj nejaká Kaťuša k tomu vajcu ako klip.-))) dík za komentár.-)
izabella929
@marianna76 ,no parádne jedlo a je zaujímavé, že jedno vajce, troška šalátu, kadejaké chuťovky a 2 rožky a si najedená do sýta.-) predsa to vajce má čosi do seba.-))dík za komentár-))
izabella929
@abdul..uff , uff...už nebudem klamať, že som si robila sama tatarku.
, ke´d som ju nerobila...hanba mi.-( pozde som zistila, že už domácu nemám...tento prešľap raz do roka mi snáď odpustíš....nepoužívam vegetu ani umeliny, takže tento raz mám 1 zlý bod...ale inak je to všetko domáce a veeľmi fajné.-) dík za komentík , úsmev.-)
izabella929
@bosorkatt , šak vravím, že pripomína slobodu a Kaťušu.-)) ale inak to dobre vymysleli, lebo nám to chutí.-) ďakujem pekne za komentár.-)
marijanka712
krásne Izka máme rovnaké chute ja som tiež dnes robila šalát , že večer urobím ruské vajce , ale ja mám k tomu domúcu šunku zo šunkovaru a zálievku robím z malej lyžičky tataky a smotany , zvyknem aj z bieleho jogurtu, ale sa minul tak bude toto tá nezdravá vložka na tanieri... a k tomu domáce pečivko , že by so k tomu dala aj pivko? uvidím či nebude len zázrivový čajík ....
lusinkab
Ja neviem ja to nazvem taky zakon schvalnosti,ked pridem na varechu neskoro vecer tak su tu same dobrotky a neviem sa prestat vynadivat :-) .Ruske vajce som jedla velmi davno a doma som ho este nerobila,ale podla toho co vidm na obrazku tak ho urobim coskoro,ty si nadherne ten tanierik vyzdobila a to vajicko tam tak stastne lezi,no mnam :-)
izabella929
@marijanka712. núúúž, čo je dobré, to sa nedá nevyskúšať.-) a veru chute máš skvelé.--)jasné, že pivko sa hodí...) ja som si urobila jablčkový so škoricou.-)dík za komentár.-)
izabella929
@lusinkab , vajko sa šťastne pozerá okolo seba na tie dobrotky.-) treba urobiť a vychutnať si ho.-) parádne chute...dík za komentár.-)
hralka
chodievala som do Mliečneho baru v BA na ruské vajce dosť často a spolužiačka na vajíčkový šalát,pokiaľ nedostala žltačku a ja som odvtedy vajko nejedla.Ale takéto domáce a od mojích sliepočiek asi budem.Vdaka za receptík.
dajanca
tak teraz si aj u mňa vyvolala spomienky... keď som mala asi 9 rokov mama chodila na kurz varenia, ktorý bol zameraný na studené jedlá. Na záver mali prezentáciu a mama robila ruské vajcia a urobila ich na veľkú pečeňovú misu, výdatne pozalievané domácou tatarkou a krásne vyzdobené no radosť pozrieť, to bola potom hostina... :-) Narobila si mi chuť veru musím urobiť aj ja...
tiginko
bože, to som nejedla ani nepamätám! Mňam, mám pocit že aj my si s mužom zaspomíname na študentské časy dnes!
izabella929
@hralka , veru z domáceho vajka netreba mať obavy a inak je to veľmi chutné a ja mám taký blažený pocit, že som jedla niečo fajné..) dík za komentár.-)
izabella929
@dajanca , krásne spomienky na výborné jedlo, ktoré sa dá tak krásne naaranžovať, aby sa aj oči napapkali.-)díky za komentík.-)
frezia68
Ojojóój... zabudnutá dobrôtka ( hoci vtedy to bolo všedné a bežné v každom mliečnom bare,bufete...),takže obnovíme spomienky a urobím trocha nadľahčený s jogurtom :-))) dobre,že si pripomenula.
sovka62
Vajcia našich osloboditeľov milujem odmalička, hoci nič iné s majonézou som do úst dať nechcela! Vlastnoručne som ich prvý raz spravila ako 18-ročná slečna na domácu Silvestrovskú oslavu a predstav si, skoro úplne rovnako ako ty v tomto recepte. Nakládla som ich na veľkú misu, jedno vedľa druhého a že boli výborné, uznala nakoniec aj naša mama, ktorá mi počas prípravy chodila poza chrbát a frfľala, že sa mi to iste nepodarí, všetko to pokazím a to sa doma ani spraviť nedá (lebo aj majonézu som robila domácu a to ona nezvykla).
Mali taký úspech, že sa potom robievali skoro na každej našej rodinnej oslave. A dobre som sa pobavila, keď som raz po rokoch mame pripomenula, že do šalátu zabudla dať hrášok (mala už svoje roky, mala na zabúdanie nárok) a ona sa na mňa oborila, aby som ju nepoučovala, ona robievala ruské vajcia keď som ja nebola ešte na svete. Milá spomienka a musím ich zase niekedy urobiť.
medovnicek
páči sa mi ako si ho vyzdobila, ja som bohužiaľ na takéto niečo poleno, receptík si odkladám a určite vyskúšam
izabella929
@sovka62 , jaj, si ma potešila svojim krásnym príbehom,-) pre toto všetko je Varecha úžasná, prečítam si vaše prekrásne príbehy, ktoré už ťažko my prežijeme,,,zmenila sa doba a medziľudské vzťahy...aká škoda...prekrásne spomienky,,))veľmi pekne ďakujem, hneď mi je lepšie na duši.-))
izabella929
@medovnicek , ale nie, aj tebe sa to podarí, nesmieš sa podceňovať,,si veľká šikulka, dokázala si to na svojich receptoch...nech sa ti darí.-) a dík za koment.-)
marianne
Vajcia nasich osloboditelov:-DDDDDDDD @sovka revem od smiechu:-DDDDDD odteraz ich inak nevolam:-))), @izka spravim na dcerine narodeniny, stara dobra klasika,dik za pripomienku...a dakujem za dobru naladu...
helca103
Ruské vajce sa predávalo všade a naozaj sa z neho dalo najesť. Inak aj ja som sa zasmiala na prvej vete v komentári od @sovka62 ale hlavné je to,že tento recept je dobrota a @izabella929 si zase dala záležať na niečom dobrom a teraz mi slinky tečú na klávesnicu..... :-)
fridecanka
Zdravím Ta Izabel zaujali ma Tvoje recepty a tiež nazor na život prajem hlavně hodně zdravia.
izabella929
@helca103 , jasné, že je to fajnotka, kebyže nebola, už by ich prestali predávať.-) ďíky za pochvalu, pohladkala ma po dušičke.-))
izabella929
@palokuchki , veľmi som rada, že som vám mohla s receptom pripomenúť vaše študentské časy, na ktoré určite s láskou spomínate-) apropo, bola som pred časom preostredníctvom google maps vo vašom terajšom domove-meste Tumbarumba..páči sa mi to mestečko a aj okolie, trošku nezvyklé na naše pomery, ale je tam pekne..prajem vám , nech sa vám darí a nech vám všetkým zdravie slúži...
jarunka
Ja som ich nerobila hadam aj 20 rokov, no odkedy som na vareche, tak som ich robila uz niekolko krat a su naplanovane na buduci tyzden pre navstevu s domacim pecivom. To si zase dame :-))
dogagador
dnes som korzovala obchodom rozmyslajuc o vlasskom salate a napadlo ma, ze sa sem musim porziet, ci tu nahodou nie je recept na ruske vajcia, lebo tie som nikdy nerobila, iba ich mam rada. kedze mam cas sa s tym pohrat, jasne, ze sa na to dam. ale najskor musim k Patakovi po salamu.
ps: Patak je cesky masiar v Atante - Austell, vyraba lovecku a aj ine salamy a ma celu kopu " ceskych" masovych vyrobkov. ale predava aj polohrubu muku a detske piskoty :-)
rybarkuchar
Ako tak čítam komentáre, väčšina si spomenula cez ruské vajce na staré časy. Možno by známe jedlá z tých čias vystačili aj na samostatnú rubriku.
kimlo
Pamätám si ako ešte za čias komančov boli v Chirane v bufete a na ceduľke s cenou bol názov Sovietske vajce... :-)
laurisia
@kimlo - u nás v BB sa to volalo ruské vajce a keď som prišla študovať do BA, chodievala som niekedy do bufetu do Tatry a tam, keď som si vypýtala ruské vajce, tak ma predavačka tak prebodla nazlosteným pohľadom, že som dodnes nezabudla. V Tatre to bolo totiž Henry vajce :-))) ... a predavačka mala asi "vrúcny" vzťah ku všetkému, čo bolo ruské :-))
Ale k receptu - ja tieto nezdravé veci taaaak milujem :-) Pekný recept
boxik
Moja dcéra zbožňuje ruské vajcia , dodáva ich viac výrobcov , ale už jej od nich bolo párkrát nevoľno, takže vítam túto domácu možnosť výroby s kontrolovaných surovín
izabella929
@rybarkuchar , občas sa mi podarí niečo vyloviť z babičkinej krabičky.-) toto sú fajné chuťovky, tiež mám rada, čo ,,,vraj,,škodí...) aj ke´d mám na to svoj názor...dík za tvoj milý komentár.-)
stacy77777
@izabelka - super,čo ty všetko nevymyslíš, veľmi rada urobím, to si môj drahý pochutí...hneď je mi veselšie po všetkých týchto komentároch
bambulka51
mila @izabella929 veru ruske vajco,prave sme sa s manzelom naspminali ako sme nan chodili a ake bolo lacne...pekne si ho urobila -hned by sme si aj dali,dakujem za pripomenutie...
izabella929
@bambulka51 , veľmi ma potešila tvoja spomieka a maldé časy.-)pekne ďakujem za komentár a čím skôr si túto pochúťku urobte.-) držím palce...
rein
recept podobný môjmu,len kde sa ja hrabem na peknú tvoju úpravu
izabella929
@stacy77777 , tá chuť je celkom iná, ako kupenské...)a ked sú všetky komponenty čersvé, je radosť otvoriť chladničku a nábágrovať si na tanierik podľa chut.-)dík za koment.-)
medulienka122
Izka, to je dobrý nápad aj so šalátom, ja mám spravené ruské vajce z 5 vajec, ale sa mi zdá málo, bežím ešte dorobiť ten šalát, aj keď bude bez zemiakov, len sterilizovaný hrášok, mrkva, kukurica - také mám, také spravím,teším sa, len či sa aj mne ujde:-(
marianne
@izkahttp ://varecha.pravda.sk/recepty/ruske-vajicko/22168-recept.html zajtra ho chcem spravit a tento receptik od teba je na iny sposob? ci ktory odporucas a je lepsi zajtra ma dcera narodeniny,spravim:
izabella929
@marianne , oba recepty sú skvelé, len pri tom prvom som do šalátu skombinovala biely jogurt so smotanou a tu zase biely jogurt s tatarkou...podľ toho sa rozhodni, čo máte radšej...)teším sa na odozvu.-)keď bude pekne ozdobený, bude lákavý aj pre oči a dušu.-.)
sneica
ruske vajce som nejedla ani nepametam a moje deti ani nevedia co to je...@izabella929 dakujem za pripomenutie urcite urobim aj ja ,aby som sa takto vratila v case a pripomenula si Lahodky alebo tzv Socialistické "fastfoody"
izabella929
@sneica ,tiež je toto moja veľmi obľúbená pochúťka.-) spomínam si presne, kedy som začala vyrábať doma ruské vajce..pracovala som v jednej inštitúcii a hneď vedľa bol bufet so sladkosťami a kadečím, medzi iným mali tam aj tieto vajíčka,,,krásne ozdobené podľa sezóny,,,pár krárt som si kúpila ..čo sa mi nepáčilo, predavačka ich mala vystavené len tak na podnose v okne, aby to každý dobre videl a kúpil,,,no po celý deň na ne pražilo slnko cez okno a vôbec neboli zakryté/lebo by nikto nevidel, že ich majú/ upozornila som predavačku, nech ich zakryje aspoň priesvitnou fóliou..povedala, že dobre...až tri dni som ich takto sledovala...už z nich stekala majonéza úplne žltá, čiže bolo vidieť, že je to už pokazené...aj naprik tomu to jednej panej predala a jak to chválila..vtedy som si povedala, že nikdy viac ich nekúpim a urobím si ich dioma...domáce je domí
kecemis
@izabella929 dakujem za recept chuti vynikajuco. Mal uspech aj medzi domacimi, ktori taketo jedla akosi nemusia. Ale okrem toho mi pripomenul mladsie roky a domov.
izabella929
@baobab...no...mo žno by ma potešilo viac, keby si ty tam pridal svoje ruské vajcia...sorry, ale ja som po celý život ešte nikomu nič neukradla..!!! to by si mi musel dokázať, komu a čo som ukradla...takéto obvinenia sú dosť vážne!!!!!
njdevil
O tom moja duša spieva, ďakujem ! Minuly týžden som robila tresku ala@ kimlo, totálny úspech , už viem , že sa to bude týkať aj Tvojho receptu!
tetuska
učite ostane zemiakový šalát od Vianoc, k tomu zeleninka, saláma alebo šunka-robievam to už dlhšie, ruské vajce je vynkajúce, polievam však majolkou zriedenou troškou mlieka alebo vodou z uhoriek