Domáce rezance
Domáce rezance

Domáce rezance s oštiepkom fotorecept

anamana - bez fotkyanamana, 24. januára 2024
Domáce rezance s oštiepkom (fotorecept)
Foto: anamana

Domáce rezance s oštiepkom sú pochúťkou, ktorú doma každoročne pripravujeme jedine na slávnostné dni akými sú Vianoce alebo Silvester. Je to náš rodinný Zobraziť celý popisDomáce rezance s oštiepkom sú pochúťkou, ktorú doma každoročne pripravujeme jedine na slávnostné dni akými sú Vianoce alebo Silvester. Je to náš rodinný recept s už veľmi dlhou tradíciou. Za celý môj život som nestretla nikoho, kto by tento recept poznal a aj to je dôvodom prečo vám ho tu chcem dnes predstaviť. Recept je naozaj jednoduchý, tak sa zbytočne nezdržiavajme a poďme na to!

10
porcií
180 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

Cesto na rezance:
1 kg
8 ks
1 ČL
podľa potreby
Servírovanie:
250 g
500 g sušený




Postup

  1. 1

    Všetky pripravené suroviny na rezance dáme do jednej veľkej misy, kde ich najskôr varechou a potom ručne poriadne vymiešame.

    Domáce rezance s oštiepkom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vymiešané cesto preložíme na dosku posypanú múkou, kde ho rozdelíme na 4 časti.

    Domáce rezance s oštiepkom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Každú časť postupne vyvaľkáme na hrúbku približne 3 mm. Vyvaľkané cestá opatrne rozmiestnime na kuchynské utierky a necháme aspoň 1 hodinu vyschnúť.

    Domáce rezance s oštiepkom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cesto si nakrájame na dlhé pásy široké asi 5 cm. Pásy poukladáme na seba a natenko nakrájame na rezance.

    Domáce rezance s oštiepkom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Všetky rezance prenesieme naspäť na utierky, rovnomerne rozprestrieme a opäť necháme schnúť jednu hodinu.

    Domáce rezance s oštiepkom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Kým čakáme na rezance, presunieme sa k oštiepku, ktorý sme si približne mesiac vopred zavesili do špajze. Takto usušený oštiepok je nachystaný na strúhanie. Pripravte sa na svalovicu, je to poriadna zaberačka!

    Domáce rezance s oštiepkom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Keď rezance dostatočne vyschli, môžeme ich uvariť vo veľkom hrnci s vodou. Zároveň si môžeme pripraviť aj maslo, ktoré si necháme roztopiť na panvici.

    Domáce rezance s oštiepkom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Uvarené rezance, nastrúhaný oštiepok a roztopené maslo spolu poriadne zmiešame a môžeme podávať!

    Domáce rezance s oštiepkom (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

alina598
Milá Anamana, veľmi pekne ďakujem i ja za výborný recept. Mám otázku na ten oštiepok mesiac zavesený v špajzi...pýtam sa, nakoĺko s tým nemám žiadnu skúsenosť a ďakujem veľmi pekne za odpoveď, pekný deň všetkým
anamana
@alina598 (1.2.2024 15:12)

My si zvykneme oštiepok pripraviť mesiac vopred aby sa poriadne presušil, no to je naozaj už na preferenciách človeka (menej vysušený oštiepok by bol ťahavejší a mal trochu inú textúru).
Taký malý tip ako oštiepok zavesiť - použiť sieťku napríklad z citrónu a následne zavesiť na akýkoľvek háčik do špajze.
Ak nemáte špajzu dá sa použiť pivnica alebo iná tmavá nie moc teplá miestnosť (určite nie chladnička, keďže tam nám oštiepok kvôli vlhkosti nevyschne).

Dúfam, že sa vám recept vydarí a určite mi dajte vedieť ako vám chutilo :D
Ak budete mať akékoľvek iné otázky, veľmi rada odpoviem:)
anamana
@farbuska (24.1.2024 20:14)

To veľmi rada počujem!! Určite dajte vedieť ako sa vydaril a či vám chutilo:))
alina598
Milá Anamana🙂veľmi pekne ďakujem za odpoveď, potešila ma Vaša správa. Oštiepok je už kúpený a suší sa😀Omesiac sa ozvem, ako sa mi vydaril recept, so srdečným pozdravom a poďakovaním, prajem pekný večer všetkým🖐
kuko95
Waw toto jesť na Vianoce alebo Silvester vzivote som o tom nepočul .konečne niečo zaujímavé ale u mňa ostiepok a parenica bohužiaľ dlhú životnosť nemá 😁




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia