Domáce rastlinné maslo (vegan)

veganvidyaVeganvidya, 36 ročná žena, Nové Mesto nad Váhom , 3. januára 2013 2:11
Ďalšie jej recepty »

Veľmi jednoduchý recept. Len sa divím, prečo jeho autor ešte nie je milionár... Ak použijete tie najkvalitnejšie vstupné suroviny, dosiahnete najlepší vysledok :-). Neobsahuje sóju ani palmový tuk. Použijeme všade tam, kde obyčajné maslo - do studenej a teplej kuchyne, do sladkých a slaných jedál.

Suroviny

250 ml (extra virgin)
4 PL (extra virgin)
1/2 čl
1/4 čl

Postup prípravy

  1. 1

    Najprv si vyrobíme v mrazničke kocky ľadu, budeme ich potrebovať na rýchle ochladzovanie.

  2. 2

    Kokosový olej za studena lisovaný tuhne pri teplote nižšej ako 20 C. Ak ho máme teda tuhý, necháme ho rozpustiť - nesmie sa zohriať! Najlepšie keď ho v pôvodnej zatvorenej nádobe necháme rozpustiť na radiátore alebo vo vodnom kúpeli. Do rozpusteného kokosového oleja pridáme olivový olej, soľ a kurkumu a poriadne zamiešame. Nesmú tam zostať zrnká soli ani hrudky kurkumy.

  3. 3

    Do väčšieho hrnca dáme vodu a kocky ľadu. Vložíme tam nádobu s olejom. Najlepšia je nádoba z varného skla (nepraskne pri prudkých zmenách teploty). Ja som všetko robila v pôvodnej sklenenej fľaši od kokosového oleja.

  4. 4

    Voda sa nesmie dostať do oleja! Niekoľkokrát to poriadne premiešame lyžicou. Postupne to bude tuhnúť. Asi po 10 minútach nádobu s olejom/maslom vyberieme z nádoby s ľadom a posledný raz premiešame.

  5. 5

    Skladujeme v chladnej komore. Ak komoru nemáme, skladujeme v chladničke. Len treba počítať s tým, že toto "maslo" sa správa ako bežné maslo :-).

    Domáce rastlinné maslo (vegan) - obrázok 5
  6. 6

    Inšpirácia tu: http://vegangster.org/2011/08/22/futter-for-all-your-faux-butter-needs/

  7. 7

    Použila som tento kokosový olej: http://www.bio-obchod.sk/produkt-4109/kokosovy-olej-panensky-bio-purity-vision.htm

ohodnoť recept:
Hlasovali 4 ľudia (4,0 hviezdičiek)
Recept je zaradený do tagov:


TOPlist