Domáce rastlinné maslo (vegan)

Autor receptu: veganvidya

Veľmi jednoduchý recept. Len sa divím, prečo jeho autor ešte nie je milionár... Ak použijete tie najkvalitnejšie vstupné suroviny, dosiahnete najlepší vysledok :-). Neobsahuje sóju ani palmový tuk. Použijeme všade tam, kde obyčajné maslo - do studenej a teplej kuchyne, do sladkých a slaných jedál.

Suroviny

Postup

  1. Najprv si vyrobíme v mrazničke kocky ľadu, budeme ich potrebovať na rýchle ochladzovanie.
  2. Kokosový olej za studena lisovaný tuhne pri teplote nižšej ako 20 C. Ak ho máme teda tuhý, necháme ho rozpustiť - nesmie sa zohriať! Najlepšie keď ho v pôvodnej zatvorenej nádobe necháme rozpustiť na radiátore alebo vo vodnom kúpeli. Do rozpusteného kokosového oleja pridáme olivový olej, soľ a kurkumu a poriadne zamiešame. Nesmú tam zostať zrnká soli ani hrudky kurkumy.
  3. Do väčšieho hrnca dáme vodu a kocky ľadu. Vložíme tam nádobu s olejom. Najlepšia je nádoba z varného skla (nepraskne pri prudkých zmenách teploty). Ja som všetko robila v pôvodnej sklenenej fľaši od kokosového oleja.
  4. Voda sa nesmie dostať do oleja! Niekoľkokrát to poriadne premiešame lyžicou. Postupne to bude tuhnúť. Asi po 10 minútach nádobu s olejom/maslom vyberieme z nádoby s ľadom a posledný raz premiešame.
  5. Skladujeme v chladnej komore. Ak komoru nemáme, skladujeme v chladničke. Len treba počítať s tým, že toto "maslo" sa správa ako bežné maslo :-).
  6. Inšpirácia tu: http://vegangster.org/2011/08/22/futter-for-all-your-faux-butter-needs/
  7. Použila som tento kokosový olej: http://www.bio-obchod.sk/produkt-4109/kokosovy-olej-panensky-bio-purity-vision.htm