Domáce rastlinné maslo (vegan)
Autor receptu: veganvidya
Veľmi jednoduchý recept. Len sa divím, prečo jeho autor ešte nie je milionár... Ak použijete tie najkvalitnejšie vstupné suroviny, dosiahnete najlepší vysledok :-). Neobsahuje sóju ani palmový tuk. Použijeme všade tam, kde obyčajné maslo - do studenej a teplej kuchyne, do sladkých a slaných jedál.
Postup
- Najprv si vyrobíme v mrazničke kocky ľadu, budeme ich potrebovať na rýchle ochladzovanie.
- Kokosový olej za studena lisovaný tuhne pri teplote nižšej ako 20 C. Ak ho máme teda tuhý, necháme ho rozpustiť - nesmie sa zohriať! Najlepšie keď ho v pôvodnej zatvorenej nádobe necháme rozpustiť na radiátore alebo vo vodnom kúpeli. Do rozpusteného kokosového oleja pridáme olivový olej, soľ a kurkumu a poriadne zamiešame. Nesmú tam zostať zrnká soli ani hrudky kurkumy.
- Do väčšieho hrnca dáme vodu a kocky ľadu. Vložíme tam nádobu s olejom. Najlepšia je nádoba z varného skla (nepraskne pri prudkých zmenách teploty). Ja som všetko robila v pôvodnej sklenenej fľaši od kokosového oleja.
- Voda sa nesmie dostať do oleja! Niekoľkokrát to poriadne premiešame lyžicou. Postupne to bude tuhnúť. Asi po 10 minútach nádobu s olejom/maslom vyberieme z nádoby s ľadom a posledný raz premiešame.
- Skladujeme v chladnej komore. Ak komoru nemáme, skladujeme v chladničke. Len treba počítať s tým, že toto "maslo" sa správa ako bežné maslo :-).
- Inšpirácia tu: http://vegangster.org/2011/08/22/futter-for-all-your-faux-butter-needs/
- Použila som tento kokosový olej: http://www.bio-obchod.sk/produkt-4109/kokosovy-olej-panensky-bio-purity-vision.htm