Domáce niťovky a rajbanička do polievky fotorecept

makinka31 - bez fotkymakinka31, 6. februára 2011
Domáce niťovky a rajbanička do polievky (fotorecept)
Foto: makinka31

Tak som si povedala, že aj naše deti musia vedieť, čo sú domáce rezance...

20 minút
príprava
5-10 minút
tepelná úprava

Suroviny

300 g
1 ks




Postup

  1. 1

    Pripravíme si suroviny, ktoré potrebujeme a náradie, ktoré použijeme...

    Domáce niťovky a rajbanička do polievky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na tablicu dáme polohrubú múku, spravíme rukou jamku, do nej dáme vajíčko

    Domáce niťovky a rajbanička do polievky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    a najskôr si pomôžeme nožíkom a miešame vajíčko s múkou, keď máme príliš hustú hmotu, pridávame pomaličky vodu a spracúvame rukami na cesto nie príliš tuhé, lebo potom beda pri vaľkaní, ak nie je doma silnejšia polovička...

    Domáce niťovky a rajbanička do polievky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Vypracované cesto si môžeme rozdeliť na 2 časti (ale nemusíme). Z 1 časti robíme niťovky a z druhej rajbaničku. Na rajbaničku cesto musíme postrúhať na strúhadle

    Domáce niťovky a rajbanička do polievky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    a rajbeme( odtiaľ ten názov) a máme hotovo. Dáme si do hrnca vodu, do vriacej dáme rajbaničku a varíme do mäkka.

    Domáce niťovky a rajbanička do polievky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Po uvarení odcedíme, 2 x prelejeme studenou vodou a môžeme podávať do polievky.

    Domáce niťovky a rajbanička do polievky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Z druhej časti cesta si vyvaľkáme tenučký plát cesta

    Domáce niťovky a rajbanička do polievky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    cesto si pomúčime, nakrájame na rovnaké pásy

    Domáce niťovky a rajbanička do polievky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Pásy ukladáme asi 2-3 na seba, pozor aby sa nezlepili a krájame rezance šírky, akej chceme- niťovky, široké...

    Domáce niťovky a rajbanička do polievky (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Keď dokrájame, buď hneď varíme v osolenej vode alebo necháme pri izbovej teplote pekne rozložené usušiť na ďalšiu potrebu. Dobrú chuť!

    Domáce niťovky a rajbanička do polievky (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

alexdidi
Tiež vodu nepridávam, iba do cesta na pirohy, torteliny, ravioly a pod....
makinka31
nemusi sa voda pridavat, ale potom bud pridat vajce alebo ubrat muky:)
julica
ja vodu pridávam, lebo som lakomá a vždy si pri vyrábaní rezancov do polievky spomeniem na mak v poličke :) aj dnes tak bolo a rezance sú fajn, vždy lepšie ako kupované.
dogagador
moja mama hovorievala, ze vyrabane s vodou nemaju taku chut a ucila ma to robit bez vody, preto ma to prekvapilo, ale podla foto nedavas vela vody, mozno to vobec nevadi
stella1
ja robím rajbaničku z hrubej múky, lepšie sa potom strúha
cica2
domáce sú naj!!!...vydarili sa ti :)
marienka44
S vodou sa robia len na okamzitu spotrebu ako hlavne jedlo, napr. rezance s makom, s vajcom, krupicou. Na nitovky sa vajce v ziadnom pripade neprdavaju!!!! Zapamatat si!!!Ani na rajbanicku. Predsa to je logicke: my ich uskladnujeme ususene a nemozeme pridavat vodu, co sa má susiť.
makinka31
marienka44, pockat tomu nerozumiem "Na nitovky sa vajce v ziadnom pripade neprdavaju!!!!"...cize dat tolko muky,kolko sa "zmesti" do 1 vajca???
marienka44
@Makinka31 ,na nitovky /krajam ich na strojceku kupenom este za komunistov/ do cesta ide len muka a vajce, resp. viac vajec, ked chceme nasusit do zasoby viacej. Ja som sa v predchadzajucom komente pomylila, lebo som mala myslienky inde. :-)
julica
marienka, voda sa vysusi aj z takych cestovin, a to dost rychlo, ide o to, aby muka drzala pokope.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia