Domáce rožky
Domáce rožky

Domáce kysnuté rožky na hotdogy

Kulinární studio MAFRA
mesačník Varecha, 29. júna 2023
Domáce kysnuté rožky na hotdogy
Foto: Kulinární studio MAFRA

Rožky sú najlepšie ešte teplé, no vláčne vydržia aj do druhého dňa. Môžete ich bez problémov zmraziť a použiť neskôr. Pri príprave hotdogov Zobraziť celý popisRožky sú najlepšie ešte teplé, no vláčne vydržia aj do druhého dňa. Môžete ich bez problémov zmraziť a použiť neskôr. Pri príprave hotdogov ich rozkrojíme a krátko opečieme na grile.

12 ks
porcií
60 (+ kysnutie) minút
príprava
25 minút
na 190 °C

Suroviny

550 g
7 g
25 g
10 g
100 ml vlažná
100 ml
2 ks
20 ml
40 g
Na plech:
 (na vymastenie)
 (na vysypanie)
Na potretie:
1 ks
Posýpka:




Postup

  1. 1

    Do misy preosejeme múku. Pridáme droždie, cukor, soľ a premiešame. Zmiešame vlažnú vodu, acidofilné mlieko a vajce, zľahka zapracujeme do múky. Potom pridáme olej a mäkké maslo. V robote s hákovým nadstavcom miesime asi 10 minút. Vypracujeme vláčne, lepivé cesto. Prikryjeme ho v miske fóliou a necháme na teplom mieste kysnúť 90 minút.

  2. 2

    Pripravíme dva pekáče veľkosti 30 cm x 20 cm, vymastíme ich tukom a vysypeme hrubou múkou. Vykysnuté cesto nakrájame na 12 kúskov s hmotnosťou 80 gramov a vypracujeme z nich bochníky. Potom každý rozvaľkáme na placku dlhú asi 18 cm a pozdĺžne zrolujeme do tvaru rožka. Do každého pekáča poukladáme šesť rožkov tak, aby medzi nimi bola malá medzera. Prikryjeme a necháme kysnúť 30–60 minút, kým cesto nezdvojnásobí svoj objem.

  3. 3

    Nakysnuté rožky potrieme rozšľahaným vajcom a posypeme makom. Pečieme v rúre vyhriatej na 190 °C pri teplovzdušnom režime asi 25 minút, kým budú pekne zlatisté.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia