Domáce jaternice

Autor receptu: megdesign

Pridám ešte jeden recept z oblasti zabíjačky :D Tiež som dlho hľadal recept, ktorý by mi najviac pripomínal domáce jaternice. Tu je ten môj, upravený :p

20
porcií
300 minút
príprava
240 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Do mierne osolenej vody (KL) dáme variť spolu bôčik a pečeň. Pečeň je uvarená skôr, tak ju vyberieme a dovaríme bôčik do mäkka. Po uvarení pomelieme.
  2. Ryžu uvaríme vo vývare z pečene a bôčika skoro do mäkka. (Budeme ešte jaternice ovárať)
  3. Po vychladnutí pečene, bôčika a ryže zmiešame dokopy. (Ja som nemal vandlík, postačilo zaštuplované umyvadlo :D) Pridáme nadrobno, na masti opraženú cibuľu, pretlačený cesnak, korenie, majorán. Poriadne premiešame a necháme odstáť cca 1/2 - 1 hod, aby prešli chute. Doriedime podľa potreby vývarom
  4. Črevá som kúpil v nemenovanom retazci supermarketov - K........d :D. Prepláchneme v studenej vode, jeden koniec uviažeme na uzol (môžete sa hrať aj z drievkami pre lepší design, mne sa po prvom viac nechcelo :D) a plníme pripravenou zmesou.
  5. Po naplnení vždy po cca 10-15 cm črevo zatočíme, raz v smere hodinových ručičiek, raz v protismere. Stačí cca 3x. Treba plniť jemne a nie veľa, črevá zvyknú praskať, ak ho naplníte príliš aj pri ováraní. Chce to cvik :D
  6. Z gázy si spravíme vak na cca 4-5 jaternic.... Podľa toho, do ako dlhých čriev sme plnili... Ja dávam max. 5 jaterníc spolu... Lepšie sa ovára. Do vaku vložíme jaternice a ponoríime do vriaceho vývaru z pečene a bôčika. Ovárame 15-20 min.
  7. Po ovarení vytiahneme na kuchynskú dosku a necháme vychladnúť. Po vyhladnutí zavesíme na dlhú varechu a dáme na chladné miesto - v mojom prípade špajza :D
  8. Dobrú chuť :D