Moje nadýchané knedle

pusta - fotkapusta, 20. februára 2011

Veľmi dlho nekupujeme knedle, ale pripravujeme si ich doma. Asi posledných desať rokov dávam prednosť ľahučkej, mäkkučkej a nadýchanej domácej knedli, o ktorej Zobraziť celý popisVeľmi dlho nekupujeme knedle, ale pripravujeme si ich doma. Asi posledných desať rokov dávam prednosť ľahučkej, mäkkučkej a nadýchanej domácej knedli, o ktorej prípravu sa s Vami rada podelím.

4
porcie
120 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

400  g
10 g , čerstvé
1 ks
1/2 čajovej lyžičky
1 čajová lyžička
125 ml, vlažné
125 ml, vlažná
p.p na varenie knedlí
1-2 PL,do vody na varenie




Postup

  1. 1

    Múku preosejeme do misy a zmiešame so soľou. Do priehlbiny v múke pridáme vajce. Do misky dáme cukor, vlažné mlieko, vlažnú vodu a rozdrobené droždie. Po vykysnutí kvások prilejeme do múky a vypracujeme hladké, nelepivé cesto strednej hustoty. Prikryjeme utierkou a v teple necháme vykysnúť do dvojnásobného objemu. cca 45 minút.

  2. 2

    Cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, rozdelíme na dve časti, z ktorých vyformujeme dva knedlíky.Prikryjeme utierkou a necháme kysnúť ešte 20 minút. Vložíme do vriacej osolenej vody a varíme asi 15 minút od opätovného zovretia vody poloprikryté pod pokrievkou bez obrátenia.

  3. 3

    Hotové knedle vyberieme z vody na dosku, popicháme vidličkou, aby sa odparili. Pokrájame na plátky a servírujeme. Povrch knedle, ktorú sme nespotrebovali, potrieme olejom, aby neokorala a vychladnuté v mikroténovom sáčku odložíme do chladničky.

Diskusia k receptu

marianne69
...ja rada skusam knedle,vyskusam aj tuto...dam vediet ako sa podarila:-)
sovka62
Aj ja si knedle robím doma, stojí mi to za tú námahu. Zloženie zhodné s tvoji, akurát ich nedávam do vody, ale na paru.
zdezda
Presne aj ja takéto robím, niekedy ešte pridám na kocky nakrájané staršie pečivo, no ako sovka, tiež na pare. Robievam z 1kg múky a potom dávam do mrazáku už nakrájané, keď súrne potrebujem, vyberiem a v mikrovlnke zohrejem, nemajú chybu.
orchidea
... ja sa dobrovoľne priznávam, že som knedle robila raz a dosť...nepodarili sa mi také aké by som chcela aby boli, tak viac neexperimentujem, ale obdivujem každú gazdinkú ktorá to vie, takže moja rodina sa musí uskromniť s kupovanou knedľou, mrzí ma to, myslím si, že som urobila chybu v dĺžke parenia ale neviem určite, takto som skončila aj s parenými buchtami... no čo už, parené sa mi nedarí robiť, neviem to a už sa to asi ani nenaučím
tinca
ja tiež pridám staršie na kocky nakrájané pečivo a robím na pare
pusta
marianne69, budem len rada, ak vyskúšaš, ale najmä daj vedieť.
pusta
sovka62, mohla by si mi ozrejmiť, ako ich robíš na pare, máš na to špeciálnu nádobu? alebo len nad parákom na knedle? iste sú ešte nadýchanejšie. ja tieto moje síce robím na vode, ale poloprikryté, teda je tam veľa pary, v ktorej ešte poriadne zväčšia svoj objem - sú nadýchané, a aj čas prípravy sa skráti a počas varenia knedle neobracam. žemľové knedle robím tiež, ale ináč, nie z tohoto cesta, ale skúsim.
pusta
zdezda, to je sper nápad, dakujem
pusta
tinca, neviem, či a ako robíš na pare ty, ale ja som skúsila už nad parákom tak, že som knedľu zabalila do navlhčenej a maslom natretej utierky na voľno, po dohotovení som knedľu vdaka utierke ľahko vybrala. žemle dávam tiež, ale nie do tohoto cesta.
pusta
orchidea,nevzdávaj to. v kuchárkach obyčajne nie je postup varenia knedle rozpísaný, ale naučíš sa to vlastnou skúsenosťou a nakoniec sa môžeš poradiť aj s nami. ja som to tiež nevedela a naučila som sa a už som aj menej skúseným poradila.
pacik
tiež robím z tohto cesta na pare, na väčšie knedle mám už riadne starý parák po mame a veľký hrniec, ale dve menšie knedle zmestím aj na skladací paráčik, na ktorom ináč plátky knedle zohrievam. Pred vložením knedlí parák potriem olejom, aj hrniec nad parákom a po vložení potriem olejom aj knedle, ale len na tej strane, kde sa po zväčšení objemu budú dotýkať, aby sa nezlepili
45katka1
Ja kysnute a teda aj knedle robievam zasadne len doma.Je to min praca so super vysledkom.Moje deti i ked som nasla podla mna jednu znacku knedli v obchode,co su podla mna super...moje deti stale hovoria,ze sa nedaju porovnat s mojimi,tak robievam doma.Ale tiez zasadne na pare.Ja mam na to taky vynalez:-) ktory pred 50-timi rokmi vymyslel este pre moju mamu nas otec. Ked mate staru tortovu formu,treba z nej vystrihnut kruznicu aby sadla presne na okraj hrnca. Do kruhu nech vam sikovny manzel vrtackou vyvrta vela vela vela dier. A ked je to hotove,tak mozete dat do hrnca vody kolko chcete, kedze parak mate uplne na vrchu. A jednym este vacsim obratenym hrncom to prikryjem a pari sa jedna radost. Ci uz knedle,alebo buchty. Takze nepotrebujete k tomu nic,len 2 hrnce,vacsi a mensi..na mensi sa polozi navrtana tortova forma (alebo ked mate pekny rovny a tvrdy a hlavne nehrdzavejuci kus plechu-a z toho vystrihnut a navrtat) a prikryje obratenym vacsim :-) ja takto robim uz viac ako 20rokova neviem si to vynachvalit,lebo niekto dava na hrniec utierku a priviaze ale ta sa pod vahou knedli ohne a tie sa stlacia dokopy do stredu.
45katka1
jasne,ze parak...treba potriet olejom pred ulozenim knedli na parenie:-)
duschko
Knedle robim na pare. Dnes uz je velke mnozstvo roznych hrncov s roznymi nadstavcami na varenie v pare, ci uz zeleniny alebo aj knedlikov. Ked mi voda vrie do olejom potretej pridavnej nadoby vlozim knedlu a po 20 min. je hotova. Tvrdim, ze ked som to dokazal ja, tak to urcite dokaze kazdy. Od toho casu sa u nas knedla nekupuje. Uz by mi asi ani kupnu nezjedli. Vyskusaam aj tvoju. Ukladam do MKK.
pusta
dakujem za rady a nápady, vyučijem a budú na pare varené knedle. duschko, len tak pre teba, tie moje knedle uvarila moja kamarátka na pare v špeciálnom hrnci na paru a boli ešte úžasnešie, poslala mi foto.ale ako vidím sú aj iné možnosti varenia na pare, nemusím kupovať k vôli tomu nový hrniec a to je super, aspoň teda pre mňa.
nadia56
recept vyskusam, ukladam do kk, knedle si robim domace,
podla mna sa oplati investovat do parneho hrnca, knedle a buchty sa v nom spravia jedna basen, okrem toho hrniec pripravi rozne vyborne a zdrave jedla, nielen zeleninove ale aj ryby a masko-najlepsie z hydiny, ryzu aj sosovicu, da sa vyuzit aj na ohrievanie jedla, to len pre inspiraciu, pekny den vsetkym :-)
marienka44
Ktosi tu na Vareche robí parene knedle, buchty tak, ze na paracik dava peciaci papier. Tak sa knedle neprilepia na paracik a nemusi sa mastit. Vyskusala som to, funguje to.
pusta
nadja, dakujem za vyčerpávajúcu informáciu
pusta
marienka, s tým pečiacim papierom je to fajn nápad, ale asi treba na ňom urobiť dierky pred použitím k vôli pare, nie?
nadia56
pusta, do papiera na pecenie netreba robit dierky, ja ho puzivam aj v parnom hrnci, nic sa mi na nadobky neprilepi, okrem pecenia kolacikov pouzivam papier aj pri robeni francuzskych zemiakov, aj ked peciem masko, nic sa nepripali, ked je jedlo hotove, papier vyhodim a ani mastne pekace nie su, je menej roboty s umyvanim, pekny den vsetkym:-)
pusta
nadia, ale ja som mala na mysli tie dierky v papiery na pečeniek vôli vareniu na pare, nie k vôli prilepeniu knedle
nadia56
pusta, no ved, dierky netreba pri pareni, papier v celku je v pohode, ostatne bolo len na okraj, pre zaujimavost, mozno nepodstatne, :-)
pusta
nadja, dakujem za super nápady a vysvetlenie, vyskúšam
hviezdickaz
@pusta , tie tvoje knedle su uplne super,neda mi to,musim sa pochvalit,prave som ich dorobila podla tvojho rp,ale s malou zmenou,a to,ze som mala len susene drozdie namiesto cerstveho... podarilo sa,este jednu doparim a mam obed hotovy... som velmi stastna,pretoze knedle som robila po prvy raz sama... a vydarili sa,dakujem za rp !!! :)))
marianne69
@pusta moja,sak ja som ti zabudla napisat,ze ta tvoja knedla je fantasticka,co sa nezjedlo ku kapuste a masku,sme obalili vo vajicku.....tak lubime tiez...doteraz som hlavne parila,ale takato varena sa mi este viac pozdava.....
pusta
hviezdička, veľmi ma to teší
pusta
marianne, verím, tiž ľúbim knedľu s vajcom, teší ma to a dakujem
cica2
aj ja chcem mať nadýchané knedle, takže vyskúšam podľa tvojho receptu, dúfam že sa mi už konečne vydaria :)...ďakujem za recept:)
pusta
cica, určite sa ti vydaria, zatiaľ mi ešte nikto nepísal, že práve tieto by sa mu nevydarili, držím ti palce
rooster
..ja som uvarila tie knedle ale som ich mala velmi nizke, boli chutove vyborne ale uplne nizke, neviete mi povedat, ze preco???????pritom cesto bolo krasne vykysnute ale kec som ich vybrala apopichal, boli uplne spalsknute...a to som ich na druhy den varila znova a znovu to iste.....
rooster
..ja som uvarila tie knedle ale som ich mala velmi nizke, boli chutove vyborne ale uplne nizke, neviete mi povedat, ze preco???????pritom cesto bolo krasne vykysnute ale kec som ich vybrala apopichal, boli uplne spalsknute...a to som ich na druhy den varila znova a znovu to iste.....
marcy
mne vyšli ukážkové,s domácim vajíčkom krásne žltučké....fakt,skvelý recept,len ja som ich 20 min.robila v pare bez špeciálnych riadov ( tak ako maminka -hrniec na polievku + ľanová utierka s gumou + nerezová tescomácka miska ...zožala som pochvalu,ďakujem ...človek sa tu priučí :))
joel
ja mám podobny recept,konečne sa mi splnil sen, že viem navariť knedle podľa mojej predstavy, lenže som vo vode neskúšal iba na pare
aleana
nadia,ale keď sa dá papier bez dierok na parák,ako prejde para?
bebemana
Ja varim knedle v hrnci nad parou a sice takto: mam na to urceny hrniec, v ktotom nerobim nic ine, nalejem do neho vodu a prikryjem gazou alebo cistou utierkou,ktoru upevnim gumou. Necham vodu zovriet, na gazu dam vykysnutu knedlu,prikryjem misou,ktora ma priemer asi ako hrniec a varim 20 minut.po vybrati knedlu pomazem olejom a krajam az ked vychladne. Davam tiez aj do mraznicky.
pusta
@bebemana , to čo ty varíš, je iste dobré, ale sú to knedle na pare,
tie moje sú zase varené vo vode, teda iný postup.
marika21
Z 1kg múky som zamiesila podľa tvojho receptu cesto na knedle. Zároveň som si po vykysnutí spravila cestáčka na knedle a 6 buchiet naplnených slivkovým lekvárom-ako dezert. Naparila som ich v pariacom hrnci. V ňom sú naparené ako vatička jemné. Oplatí sa investovať do parného hrnca. Vojde tam veľa kusov naraz. Som spokojná. Recept je fajn, výborný, Ďakujem.