Domáca kysnutá knedľa (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Ku dnešnému obedu som uvarila ľahučkú domácu kysnutú knedľu, ktorej recept na prípravu doma vkladám.

4
porcie
60 minút
príprava
15 minút
na 100 °C

Suroviny

Postup

  1. Do misy som preosiala múku, premiešala som ju so soľou, vyhlbila som do nej jamku, do ktorej som dala cukor, namrvila som do nej droždie, zaliala trochou zmesi vlažného mlieka s vodou a nechala som vykysnúť kvások. Pridala som vajce. Potom som so zvyšnou vlažnou vodou s mliekom zarobila mäkšie cesto a nechala som ho vykysnúť.
  2. Z vykysnutého cesta som na pomúčenej doske vytvarovala dve knedle, ktoré som nechala znovu podkysnúť ešte cca 15 minút
  3. Vykysnuté knedle som vložila do širokého kastrola s vriacou osolenou vodou.
  4. Kastrol som prikryla šikmo pokrievkou a plameň som stiahla na polovicu.
  5. Knedle som varila bez obracania 15 minút, odložila som pokrievku a knedle som...
  6. ...podobrala pomocou špachtle a preložila na dosku. Horúce uvarené knedle som popichala vidličkou, aby sa odparili...
  7. ...a nechala som ich vychladnúť. Ak nespotrebujeme knedľu ihned, potrieme ju trochou masla/oleja, aby neokorala.
  8. Vychladnutú knedľu som pokrájala na plátky.