Domáca kysnutá knedľa (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Ku dnešnému obedu som uvarila ľahučkú domácu kysnutú knedľu, ktorej recept na prípravu doma vkladám.
4 porcie |
60 minút príprava |
15 minút na 100 °C |
Postup
- Do misy som preosiala múku, premiešala som ju so soľou, vyhlbila som do nej jamku, do ktorej som dala cukor, namrvila som do nej droždie, zaliala trochou zmesi vlažného mlieka s vodou a nechala som vykysnúť kvások. Pridala som vajce. Potom som so zvyšnou vlažnou vodou s mliekom zarobila mäkšie cesto a nechala som ho vykysnúť.
- Z vykysnutého cesta som na pomúčenej doske vytvarovala dve knedle, ktoré som nechala znovu podkysnúť ešte cca 15 minút
- Vykysnuté knedle som vložila do širokého kastrola s vriacou osolenou vodou.
- Kastrol som prikryla šikmo pokrievkou a plameň som stiahla na polovicu.
- Knedle som varila bez obracania 15 minút, odložila som pokrievku a knedle som...
- ...podobrala pomocou špachtle a preložila na dosku. Horúce uvarené knedle som popichala vidličkou, aby sa odparili...
- ...a nechala som ich vychladnúť. Ak nespotrebujeme knedľu ihned, potrieme ju trochou masla/oleja, aby neokorala.
- Vychladnutú knedľu som pokrájala na plátky.