Divoký Hrnček, var! (fotorecept)

Autor receptu: jody

Tak som sa rozhodla, vážení, vymyslieť slovenský výraz na nemecký eintopf, no a ako to u mňa chodí, väčšia hovadina, ako hrnček, var!, ma nenapadla. :-) A prečo divoký? No keď uvidíte, čo som tam všetko napatlala, tak sa čudovať nebudete. :-) Inšpirovala som sa týmto receptom .

30 minút
príprava
70 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Podľa pôvodného receptu sa malo variť v kuchte. Keďže tú ja nemám, musel stačiť nový hrniec. K surovinám len toľko, že všetko nakrájame na tenké plátky, zemiaky trochu na hrubšie, aby sa nerozpadli. Grilovacie korenie som použila len preto, že som nezohnala borievky (jalovec) a na tom korení bolo napísané, že ho obsahuje. Ešte by sa k surovinám hodili hríby, ale tie som tiež nemala. Ten mlynček na obrázku je na to, aby som si zomlela čierne korenie načerstvo. Je neporovnateľne lepšie.
  2. Naspodok hrnca nalejeme trochu oleja a pokladieme prvú vrstvu - na tenko nakrájané mäso (nevyklepané) potreté horčicou.
  3. Nasleduje cibuľa, slanina a koreniny - racsa, grilovacie a čierne korenie.
  4. Ďalšou vrstvou sú rajčiny, paprika, cesnak a tymián. Priebežne trochu solíme. Po obvode hrnca ešte nastrkáme pár lístkov vavrínu.
  5. Nasleduje kaleráb, zemiaky a štipľavá paprika.
  6. Vrstvy ďalej striedajte ako vás napadne, alebo ako máte chuť. Napríklad - cibuľa, rajčiny, tymián...
  7. ...potom slanina, paprika, cesnak, kmín, grilovacie korenie...
  8. ...mäso, cibuľa, čierne korenie...
  9. Akokoľvek, či budete robiť vrstvy, alebo to tam napatláte všetko dohromady, navrchu by mali byť zemiaky.
  10. Podlejeme pohárom vody a dáme variť. Pozor na tú vodu, ja som dala dva poháre a zabudla som na to, že všetka posolená zelenina ešte pustí svoju a tak bude vody priveľa. Nabudúce teda menej. Varíme prikryté, bez miešania, cca hodinu. Občas pichneme do vrchnej vrstvy zemiakov, či už nie sú mäkké.
  11. Keď už tomu moc nechýba, prisypeme lámanku a petržlenovú vňať. Mohla som tých krúpov dať aj viac, aspoň by vypili viac tej šťavy a bolo by to trochu hustejšie. Prikryté varíme ešte 10 minút, aby sa krúpy uvarili.
  12. Servírujeme s kopčekom kyslej smotany, troškou postrúhaného ementálu a riadnym krajcom čerstvého chleba. Prajem dobrú chuť. :-)