Divoký Hrnček, var! (fotorecept)
Autor receptu: jody
Tak som sa rozhodla, vážení, vymyslieť slovenský výraz na nemecký eintopf, no a ako
to u mňa chodí, väčšia hovadina, ako hrnček, var!, ma nenapadla. :-)
A prečo divoký? No keď uvidíte, čo som tam všetko napatlala, tak sa čudovať
nebudete. :-)
Inšpirovala som sa týmto receptom .
30 minút príprava |
70 minút tepelná úprava |
Postup- Podľa pôvodného receptu sa malo variť v kuchte. Keďže tú ja nemám, musel stačiť nový hrniec. K surovinám len toľko, že všetko nakrájame na tenké plátky, zemiaky trochu na hrubšie, aby sa nerozpadli. Grilovacie korenie som použila len preto, že som nezohnala borievky (jalovec) a na tom korení bolo napísané, že ho obsahuje. Ešte by sa k surovinám hodili hríby, ale tie som tiež nemala. Ten mlynček na obrázku je na to, aby som si zomlela čierne korenie načerstvo. Je neporovnateľne lepšie.
- Naspodok hrnca nalejeme trochu oleja a pokladieme prvú vrstvu - na tenko nakrájané mäso (nevyklepané) potreté horčicou.
- Nasleduje cibuľa, slanina a koreniny - racsa, grilovacie a čierne korenie.
- Ďalšou vrstvou sú rajčiny, paprika, cesnak a tymián. Priebežne trochu solíme. Po obvode hrnca ešte nastrkáme pár lístkov vavrínu.
- Nasleduje kaleráb, zemiaky a štipľavá paprika.
- Vrstvy ďalej striedajte ako vás napadne, alebo ako máte chuť. Napríklad - cibuľa, rajčiny, tymián...
- ...potom slanina, paprika, cesnak, kmín, grilovacie korenie...
- ...mäso, cibuľa, čierne korenie...
- Akokoľvek, či budete robiť vrstvy, alebo to tam napatláte všetko dohromady, navrchu by mali byť zemiaky.
- Podlejeme pohárom vody a dáme variť. Pozor na tú vodu, ja som dala dva poháre a zabudla som na to, že všetka posolená zelenina ešte pustí svoju a tak bude vody priveľa. Nabudúce teda menej. Varíme prikryté, bez miešania, cca hodinu. Občas pichneme do vrchnej vrstvy zemiakov, či už nie sú mäkké.
- Keď už tomu moc nechýba, prisypeme lámanku a petržlenovú vňať. Mohla som tých krúpov dať aj viac, aspoň by vypili viac tej šťavy a bolo by to trochu hustejšie. Prikryté varíme ešte 10 minút, aby sa krúpy uvarili.
- Servírujeme s kopčekom kyslej smotany, troškou postrúhaného ementálu a riadnym krajcom čerstvého chleba. Prajem dobrú chuť. :-)
|