Diviačik pre oslávenca (fotorecept)
Autor receptu: evusik
Toto je recept na diviačika v pare robenom a v lístkovom ceste zapečenom. Oslávenec, ktorý nemá rád sladké po takomto diviačikovi chmatne a viac ho nepustí až pokým ho nezje. A my mu s ním radi pomôžeme.... Postup- Mäso si nakrájame na plátky, neklepeme. Ak je mäso staré nepomôže mu ani keď do neho budete trieskať kladivom a ak je mladé stačí keď ho z citom poklepkáte a roztlačíte iba dlaňou. V mažiari si roztlčieme koreniny....
- na dosku si dáme fóliu, na ňu rozsypeme korenie a poukladáme mäso. Teraz prichádza na rad tlčenie-tlačenie ale len rukou! a iba z jednej strany dobre pozatláčame koreniny do mäsa.
- Nájdeme si vhodnú kruhovú misu z umelej hmoty, ktorá sa nám vojde do parného hrnca a vystelieme ju fóliou. Misu vyložíme mäsom, okorenenou stranou nadol. Ak nemáte parák, môžete použiť menší hrniec, alebo inú vhodnú nádobu. V rúre potom pečieme tak, že uzavretú nádobu s mäsom položíme na plech s vodou a vlastne varíme vo vodnom kúpeli.
- Pripravíme si plnku: slaninu nakrájanú na kocky opražíme pridáme cibuľu a podusíme, pridáme hríby. Ja som použila mrazené. Podusíme, osolíme, okmínujeme, okoreníme...
- pridáme staršie rožky, namočené vo vode a vyžmýkané, vajcia, cesnak a petrželku. Zamiešame, prehrejeme, ochutnáme ak treba dochutíme.
- plnku navrstvíme na mäso, trochu plnky si odložíme,.....
- dobre utlačíme a uzavreme vrstvou mäsa, okorenenou vrstvou von....
- miskou dobre pobúchame, zakryjeme fóliou pričom mäso utláčame, aby sme vytlačili prípadný vzduch.
- Dáme do parného hrnca na 35 minút.
- Mäso necháme v nádobe vychladnúť, ak by ste ho teraz vybrali mohlo by sa rozpadnúť. Najlepšie je mäso prikryť tanierikom, naň položiť nádobu z vodou, čiže mäso zaťažiť a takto zaťažené nechať vychladnúť. Preto je dobré urobiť si mäso večer, po vychladnutí ho dať do chladničky a zapekať až na druhý deň. Ja som robila aj zapekala v jeden deň a takto mäso vyzeralo asi po dvoch hodinách
- Lístkové cesto si rozdelíme na dve polovice. Prvú vyvaľkáme a preložíme na plech, na pečiaci papier. Na cesto opatrne preklopíme mäso. Ak vám s neho vytečie trochu šťavy ako mne, utrite ju papierovou útierkou.
- z plnky ktorú sme si odložili spravíme rypáčik a nožičky, okolo celého prasiatka potrieme vajíčkom...
- na vrch položíme druhú časť rozvaľkaného lístkového cesta, okraje popritláčame, prirobíme uško, rypáčik, chvostík... aj keď môj diviačik vyzerá tak trochu ako prerastená myš nevadí, ešte ho potrieme vajíčkom a šupneme do vyhriatej rúry na 200°C asi na 20-25 minút.
- Upečeného diviačika....
- podávame so zeleninovým šalátom....
- je výborný teplý aj na studeno :-)
|