Dusená zelenina

Cuketový perkelt so šampiňónmi (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Vlastne je to perkelt ako s bársakým mäsom, ale ono je nahradené zeleninou a hubami.* Chutí aj ako kvázi vegetariánske jedlo, alebo ako „švindeľ“ s mäsom. Trebárs, ako v našom prípade s plneným rezňom. Na „sucho“ by som pri mojej sladkej „mäsovej“ „prišahanej“ admirálke, určite veľmi problematicky „zmaturoval“! Surovinovú kombináciu je možné realizovať podľa stavu zásob v komore, alebo podľa súčasnej naplnenosti „bugiľara“. Ako by bol povedal Paľko Mikulík, B. P., „aj tak še dá i tak še dá“!

4-6
porcie
35-45 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Pripravil som si zeleninu a šampiňóny v takejto príjemne zladenej „palete“.
  2. Vo väčšom liatinovom hrnci som na oleji jemne orestoval pokrájaný zväzok mladej cibuľky ak s jej „pierkami“, bielu i zelenú časť póru a zelerové stonky (musel som priebežne premiešavať a pozorne sledovať ohrev, lebo liatinové hrnce „rady“ znásobujú teplotu).
  3. Restovanie som „stopol“ kockou čerstvého masla, hrniec odstavil z ohrevu.
  4. Pokrájal som umytú zeleninu i šampiňóny a následne ich
  5. rozložil na už orestovaný cibuľkovo-pórovo-zelerový základ, posypal ho soľou, čerstvo mletým čiernym korením, korením „Nahrin“, mletou sladkou paprikou.
  6. A „hranu“ nadstavil našou obľúbenou pikantnou Salsou (vhodná je aj Harissa, alebo domáci „silný Piťko“, poprípade aj adekvátne množstvo feferóniek či jalopeño). Teraz už stačilo premiešať, 3-4 minúty podusiť, zaliať vriacou vodou (alebo vývarom) a povariť, 33 minút...
  7. než som predvaril malé zemiaky v troch farbách a potom ich opiekol premiešané s olejom, soľou a čerstvo mletým čiernym korením (alebo korením na tzv. americké zemiaky).
  8. V polovici varenia som zeleninovo-šampiňónový perkelt zahustil väčším zemiakom postrúhaným na veľkých „slzičkách“, dovaril na požadovanú konzistenciu.
  9. Hotovo!
  10. Podával som s plneným rezňom a pečenými zemiakmi, posypané lístočkami petržlenovej i zelerovej vňate a pokrájanou zelenou časťou póru.