Cuketová polievka

timara - fotkatimara, 1. júla 2014
Cuketová polievka
Foto: timara

Ďalšia sezónna zelenina . . . aj takto sa dá použiť cuketa . . . (inšpirácia J. Žídek).

6
porcií
10 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

3 ks
1 ks
150 - 200 ml
500 ml
150 ml
Na dozdobenie:
4 - 5 ks (alebo šampiňóny)
 kúsok
1 vetvička




Postup

  1. 1

    Cuketu si umyjeme a nakrájame (aj so šupkou). Kúsok si odložíme na záverečné dozdobenie. Na olivovom oleji si orestujeme nakrájanú cibuľu (do "sklovita"). Pridáme cuketu a ešte chvíľu spoločne restujeme. Podlejeme bielym vínom a chvíľu povaríme, kým sa víno nezredukuje, tak na polovicu. Zalejeme vývarom a varíme (15-20 minút), kým nie je cuketa mäkká.

  2. 2

    Všetko rozmixujeme, dochutíme soľou a muškátovým orieškom. Prilejeme smotanu. Ak je polievka príliš hustá, zriedime ju ešte vývarom alebo vodou. Pred podávaním do polievky zašľaháme kúsok masla.

  3. 3

    Huby a cuketu nakrájame na rezančeky a opečieme na kúsku masla. Na záver zmes dochutíme soľou a čerstvo mletým čiernym korením. Polievku dozdobíme zmesou opečenej cukety a húb, lístočkami čerstvého tymiánu a jemne posypeme muškátovým orieškom. Podávame s opečeným chlebom.

Diskusia k receptu

ampara
Vyzerá nádherne! Všetky tie Tvoje polievky sú neodolateľné.
mariamka
naozaj lakava, na pohlad, aj podla zlozenia,, takto som este cuketu nerobila, ta zelenina je naozaj nevycerpatelna :)
timara
@ampara ďakujem, že sa ti polievky páčia, dúfam, že nejakú vyskúšaš :) @mariamka ja som tiež "nafasovala" zo záhrady 3 cukety a čo s nimi . . . :))
evusik
vyzerá výborne :-) tiež robím v čase sezóny cuketu často a na X spôsobov ale polievku som ešte nerobila...
zolik
@timara , kedze som mala cuketu doma, tak som hned aj urobila, len s malou obmenou. Nemala som doma ziadne hriby, tak som na ozdobenie pouzila na suchej panvici oprazenu na pasiky pokrajanu sunku a cerstvy tymian. Zakladny rcpt polievky bol podla teba. Uz je odskusana, vyborna a aj v KK. A tebe zasluzenych 5*. Dakujem.
zolik
Ako som pisala dnes sme ju mali na veceru. Je ozaj velmi dobra a aj rychlo uvarena. Ja som k nej este podavala cesnakove topinky zapecene s postruhanym syrom.
timara
@evusik ja cuketu teda nepoužívam skoro vôbec, ale keď som videla recept, tak hneď bol na zozname "musím vyskúšať" . . a keď sa ku mne dostali cukety, nebolo čo riešiť :) @marianne ďakujem :)
timara
@pilsnerka ďakujem za pochvalu, @zolik to sa teším, že už bola aj na večeru :)) a topinka so syrom k tomu, to už hej :)) @kukulienka71 ak vyskúšaš, daj vedieť ako chutila :) pekný deň všetkým . . .
timara
@kukulienka71 tak som rada, že aj tebe chutila. Ja som ju spravila s hlivou a skúsila som aj so šampiňónmi (ktoré boli v pôvodnom recepte) a musím priznať, že s hlivou mi to chutilo viac a ten čerstvý tymián tiež urobil svoje. Teším sa, že recept zaradíš do jedálnička :)
elixir
To je krásna polievka... :) Hydinový vývar si nahradím zeleninovým, a tak skúsim. :) Vyzerá ozaj úžasne.
timara
vždy ma poteší, keď sa niekomu recept páči tak, že ho chce aj vyskúšať :) ďakujem @elixir
marta23
@Kukulienka71 (3.7.2014 13:36)

Zle vložená adresa, nedá sa otvoriť. Tie prve čiarky nemajú byť aktívne. Skús to zopakovať a vložiť správne.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia