Croissanty s nutelou (fotorecept)
Autor receptu: tatranka
Od určitého času,častejšie vyhľadávam recepty,pečených domácich produktov ku káve,čaju.Tak som začala piecť,briošky,bagetky pagáčiky a teraz aj croissanty.Rôzne žemličky.Chlieb pekávam už roky.Tých receptov je už nespočetné množstvo.No po skúške pečením a ochutnaním, je vždy ten jeden najlepší.Teraz som vybrala nutelový croissant.
65 minút príprava |
35 minút na 170 °C |
Postup
- Zamiesim si prvé cesto: múka,vajíčka,teplá voda,soľ,cukor,sušené droždie,sušené mlieko,maslo.Spracujem cesto,ktoré sa zdá akési neforemné,lepkavé.Nechám ho takto odpočinúť 15 minút.
- Cesto,ktoré odpočíva prikryté 15 minút.
- Potom ho na novo prepracujem.Rukou ho potriem po vrchu jedlým olejom a pracujem s ním ďalej.Cesto musí byť pekné,pružné a elastické.
Takto spracované cesto nechám v miske a prikryté dám do chladničky na 45 minút oddýchnuť.
- Po tejto dobe cesto vyberiem a na pomúčenej doske rozváľam.
- Medzi tým si urobím II.cesto.175 g masla spojím s 50 g hladkej múky,štipkou soli a štipkou cukru.Vymiešam.
- Na vyváľane cesto zmes nanesiem.
- Rozotriem.
- Potom cesto zbalím boky zahnem a preložím ho na tri diely na seba.Preváľkam na novo a zopakujem prekladanie hneď ešte raz.
- Preválkané a uložené cesto.Poprášim trochu múkou.
- Cesto bude odpočívať v olejom vymazanej nádobe v chlade 20 minút.
- Uložené cesto.Po oddýchnutom ceste,cesto rozváľkam a pokrájam ho na pásy.Záleží aké veľke kroasanty chcete mať.
- Pás cesta.
- Pásy cesta pokrájam radielkom na trojuholníky,na ktoré nanesiem nutelu.Stočím od širšej strany.
- Žĺtko s mliekom si pripravím na potieranie kroasantov.
- Po stočení kroasanty necháme podkysnúť.Potom ich na novo potrieme rozšľahaným vajíčkom z mliekom.Potreté kroasanty. Ukladám ich na fóliu na pečenie.Vložím do vyhriatej rúry na 170 stupňov.Pečiem tiež pri tejto teplote asi 30-35 minút.
- Počkajte si na peknú farbičku na nich.Necukrujem! Zvlhnú! Len pred podávaním.
- A tu už niečo na zahryznutie. Veľa zdaru pri pečení!