Croissanty s nutelou (fotorecept)

Autor receptu: tatranka

Od určitého času,častejšie vyhľadávam recepty,pečených domácich produktov ku káve,čaju.Tak som začala piecť,briošky,bagetky pagáčiky a teraz aj croissanty.Rôzne žemličky.Chlieb pekávam už roky.Tých receptov je už nespočetné množstvo.No po skúške pečením a ochutnaním, je vždy ten jeden najlepší.Teraz som vybrala nutelový croissant.

65 minút
príprava
35 minút
na 170 °C

Suroviny

Postup

  1. Zamiesim si prvé cesto: múka,vajíčka,teplá voda,soľ,cukor,sušené droždie,sušené mlieko,maslo.Spracujem cesto,ktoré sa zdá akési neforemné,lepkavé.Nechám ho takto odpočinúť 15 minút.
  2. Cesto,ktoré odpočíva prikryté 15 minút.
  3. Potom ho na novo prepracujem.Rukou ho potriem po vrchu jedlým olejom a pracujem s ním ďalej.Cesto musí byť pekné,pružné a elastické. Takto spracované cesto nechám v miske a prikryté dám do chladničky na 45 minút oddýchnuť.
  4. Po tejto dobe cesto vyberiem a na pomúčenej doske rozváľam.
  5. Medzi tým si urobím II.cesto.175 g masla spojím s 50 g hladkej múky,štipkou soli a štipkou cukru.Vymiešam.
  6. Na vyváľane cesto zmes nanesiem.
  7. Rozotriem.
  8. Potom cesto zbalím boky zahnem a preložím ho na tri diely na seba.Preváľkam na novo a zopakujem prekladanie hneď ešte raz.
  9. Preválkané a uložené cesto.Poprášim trochu múkou.
  10. Cesto bude odpočívať v olejom vymazanej nádobe v chlade 20 minút.
  11. Uložené cesto.Po oddýchnutom ceste,cesto rozváľkam a pokrájam ho na pásy.Záleží aké veľke kroasanty chcete mať.
  12. Pás cesta.
  13. Pásy cesta pokrájam radielkom na trojuholníky,na ktoré nanesiem nutelu.Stočím od širšej strany.
  14. Žĺtko s mliekom si pripravím na potieranie kroasantov.
  15. Po stočení kroasanty necháme podkysnúť.Potom ich na novo potrieme rozšľahaným vajíčkom z mliekom.Potreté kroasanty. Ukladám ich na fóliu na pečenie.Vložím do vyhriatej rúry na 170 stupňov.Pečiem tiež pri tejto teplote asi 30-35 minút.
  16. Počkajte si na peknú farbičku na nich.Necukrujem! Zvlhnú! Len pred podávaním.
  17. A tu už niečo na zahryznutie. Veľa zdaru pri pečení!