Coq au vin – kohút na víne

Peter Kulhány
šéfkuchár a majiteľ Bistra Smartfood v Banskej Bystrici, 10. októbra 2013
Coq au vin – kohút na víne
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
6
porcií
20 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 ks
200 g
2 ks
1 l
200 g
2 ks
3 strúčiky
1 ks
150 g




Postup

  1. 1



    Kohúta stiahneme z kože a nakrájame na menšie kusy. Varíme v červenom víne s pridaním soli, cesnaku, bobkového listu, nového a celého korenia, tymianu asi 30 minút. Slaninu nakrájame na jemné plátky a orestujeme do chrumkava. Vytiahneme z prebytočného tuku.

  2. 2

    V tuku zo slaniny orestujeme očistenú, na kolieska nakrájanú mrkvu a šampiňóny. Po orestovaní vyberieme z tuku. V tuku znovu orestujeme pór. Po orestovaní vyberieme a celý proces zopakujeme s červenou cibuľou.

  3. 3



    Uvareného kohúta vyberieme z vína. Do vína pridáme orestovanú zeleninu, slaninu, zahustíme maslom a spolu varíme asi 5 minút. Na záver pridáme kohúta, dochutíme soľou, korením a čerstvým tymianom.

Diskusia k receptu

sisok
Nechcem sa panu kucharovi do toho pliest, ale klasicky Coq au vin sa restuje spolu so slaninkou, cibulou a potom sa spolu vsetko vari vo vine, aby ten kohut nasiakol chut vsetkeho. Preco varit kohuta samotneho vo vine a potom orestovat ingrediencie osobitne....no ale to je iba poznamka laika
pusta
@sisok , súhlasím s tebou, tiež poznám ten úžasný recept presne tak, ako píšeš ty a aj ho tak robím - klasika francúzskej kuchyne, ktorá je náročná na čas, prípravu technológiu i suroviny, ale výsledok fantastický.
eraserhead
jedlo môže chutiť zaujímavo,
podľa môjho názoru to však nie je "Coq au vin"

podľa obrázku v postupe receptu nebola použitá ani len tá základná surovina KOHÚT, ale obyčajné brojlerové kura z marketu , to je ako by ste chceli spraviť tiramisu z miláčika a granka

Tradične sa mäso marinovalo v červenom víne aj 48 hodín, pretože sa používalo tuhé mäso z kohúta (prípadne z kapúna, čím starší tým lepšie)
radox1
suhlasim,bud to je kuta alebo mlada sliepka.ale minule som natrafil na krasnu zltu sliepku(nakolko je zohnat kohuta problem),ktora mala cez 2kg,tak som z nej urobil tento uzasny pokrm.






odile304
Recept je pripraveny sefkucharom, ktory ponuka tzv. modernu kuchynu. Ta je niekedy trosku odlisna od tzv. " tradicnej " alebo "domacej" kuchyne. Ale urcite je to vyborne jedlo. Taktiez podotykam, ze kohuta nie je take jednoduche kupit a casto sa tento recept pripravuje s kurcatom.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia