Čokoládovo-mandľová torta fotorecept

violeta - fotkavioleta, 15. októbra 2016
Čokoládovo-mandľová torta (fotorecept)
Foto: violeta

Spravili sme si radosť s mojimi skvelými dcérami ;)

8-10
porcií
60 minút
príprava
20-25 minút
na 180 °C

Suroviny

Korpus:
80 g nasekaná
130 g
130 g nelúpané mleté
30 g
väčšia štipka
120 g
2 ks veľké
Plnka:
6 ks veľké
150 g
50 g
150 g nasekaná
500 ml plnotučné
Na dekoráciu:
250 ml
100 g lúpané
2 ČL




Postup

  1. 1

    Najpr si pripravíme korpus. Čokoládu rozpustíme nad parou a necháme vychladnúť. Maslo, cukor a žĺtka vymiešame do peny, primiešame vychladnutú, rozpustenú čokoládu. V druhej mise zmiešame múku, mandle, soľ a pridáme maslovo-čokoládovú hmotu. Zmes dáme stuhnúť do chladničky približne na hodinu.

    Čokoládovo-mandľová torta (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Po tomto čase vytvarujeme z hmoty guľu, ktorú zabalíme do potravinovej fólie a necháme ešte asi pol hodinu odpočinúť v chlade.

    Čokoládovo-mandľová torta (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Rúru predhrejeme na 180 °C. Dno tortovej formy, s priemerom 23 cm, vystelieme papierom na pečenie, boky formy vytrieme maslom. Cesto vyvaľkáme na kruh s priemerom približne 27 cm, uložíme do formy, okraje necháme vyššie. S cestom sa pracuje trocha ťažšie, pretože rýchlo mäkne, preto treba pracovať rýchlo. Môžete ho upraviť vo forme rukami. Spodok popicháme vidličkou. Pečieme 20-25 minút. Po upečení necháme vychladnúť vo forme.

    Čokoládovo-mandľová torta (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Teraz si pripravíme plnku. Mlieko s 2/3 cukru prevaríme. Žĺtka s 1/3 cukru vymiešame do pevnej, bledej peny mixérom na vysokých otáčkach, otáčky znížime a primiešame múku. Do tejto zmesi po troche vmiešavame horúce, sladké mlieko. Zmes stále miešame metličkou a mlieko prilievame pomaly, inak by nám mohla vzniknúť "praženica".

    Čokoládovo-mandľová torta (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Takto spojíme všetko sladké mlieko so žĺtkovou zmesou. Celú túto zmes preložíme do väčšieho hrnca a za stáleho miešania metličkou ju privedieme do varu. Necháme 2 minúty pobublávať. Vznikne nám hmota s konzistenciou pudingu.

    Čokoládovo-mandľová torta (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Horkú čokoládu nasekáme do väčšej misy, nie z umelej hmoty! Do misy preložíme čerstvo uvarený krém a miešame až do rozpustenia čokolády. Vznikne nám veľmi chutná čokoládová plnka, ktorú metličkou občas premiešavame až do vychladnutia.

    Čokoládovo-mandľová torta (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Vychladnutým krémom naplníme čokoládovo-mandľový korpus, ktorý máme stále v tortovej forme. Tortu necháme poriadne stuhnúť, my sme ju nechali v chladničke obalenú fóliou celú noc. Až potom ju vyberieme z formy a vyčnievajúce okraje zrežeme.

    Čokoládovo-mandľová torta (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Lúpané mandle si upečieme v rúre na 180 °C. My sme ich piekli 10 minút. Nespotrebovali sme celých 100 g. Určitú časť sme nasekali a ostatné nechali vcelku. Smotanu na šľahanie sme vymiešali s dvoma lyžičkami práškového cukru do tuha. Dcéra tortu vyzdobila takto, ale každý má svoj vkus ;)

    Čokoládovo-mandľová torta (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Tu je fotka v reze. Dobrú chuť!

    Čokoládovo-mandľová torta (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

haji
Receptík je zajímavý, jen bych měla obavu, aby mi po řezu krém držel. Jsi šikkulka!
danda3
Deniska, úžasnú tortu si urobila, síce ide do nej dosť vajec, vlastne žĺtok, ale stojí za to. Z bielok si urobila kokosky alebo nejakú idnú dobrotu?☺
violeta
Ďakujem @haji , krém drží, ale musí sa nechať, tak ako píšem v recepte, poriadne stuhnúť, my sme nechali v chladničke do druhého dňa.
Ďakujem Darinka, mala som doma obe dcéry, tak sme si to užívali ;)
Je to sýta torta, netreba preháňať :) Bielka si odkladám do mrazničky na túto skvelú dobrotu:  varecha.pravda.sk/recepty/sladke-mandlove-suchare-fotorec...

Srdečne pozdravujem!
danda3
@Violeta (15.10.2016 19:38)

Tak tie sucháre robievam aj ja, sú úžasné. Krásny večer v kruhu rodiny!☺
siisa
Tento recept som si uložila, určite vyskúšam, veľmi sa mi páči :) 5*
monty469
Tak to hej aj ja by som si chcela urobit radost s takou skvelou tortou ;-)