Čokoládovo-mandľová torta (fotorecept)
Autor receptu: violeta
Spravili sme si radosť s mojimi skvelými dcérami ;)
8-10 porcií |
60 minút príprava |
20-25 minút na 180 °C |
Postup
- Najpr si pripravíme korpus.
Čokoládu rozpustíme nad parou a necháme vychladnúť.
Maslo, cukor a žĺtka vymiešame do peny, primiešame vychladnutú, rozpustenú čokoládu.
V druhej mise zmiešame múku, mandle, soľ a pridáme maslovo-čokoládovú hmotu.
Zmes dáme stuhnúť do chladničky približne na hodinu.
- Po tomto čase vytvarujeme z hmoty guľu, ktorú zabalíme do potravinovej fólie a necháme ešte asi pol hodinu odpočinúť v chlade.
- Rúru predhrejeme na 180 °C. Dno tortovej formy, s priemerom 23 cm, vystelieme papierom na pečenie, boky formy vytrieme maslom.
Cesto vyvaľkáme na kruh s priemerom približne 27 cm, uložíme do formy, okraje necháme vyššie.
S cestom sa pracuje trocha ťažšie, pretože rýchlo mäkne, preto treba pracovať rýchlo. Môžete ho upraviť vo forme rukami. Spodok popicháme vidličkou.
Pečieme 20-25 minút. Po upečení necháme vychladnúť vo forme.
- Teraz si pripravíme plnku.
Mlieko s 2/3 cukru prevaríme.
Žĺtka s 1/3 cukru vymiešame do pevnej, bledej peny mixérom na vysokých otáčkach, otáčky znížime a primiešame múku. Do tejto zmesi po troche vmiešavame horúce, sladké mlieko. Zmes stále miešame metličkou a mlieko prilievame pomaly, inak by nám mohla vzniknúť "praženica".
- Takto spojíme všetko sladké mlieko so žĺtkovou zmesou. Celú túto zmes preložíme do väčšieho hrnca a za stáleho miešania metličkou ju privedieme do varu. Necháme 2 minúty pobublávať. Vznikne nám hmota s konzistenciou pudingu.
- Horkú čokoládu nasekáme do väčšej misy, nie z umelej hmoty! Do misy preložíme čerstvo uvarený krém a miešame až do rozpustenia čokolády.
Vznikne nám veľmi chutná čokoládová plnka, ktorú metličkou občas premiešavame až do vychladnutia.
- Vychladnutým krémom naplníme čokoládovo-mandľový korpus, ktorý máme stále v tortovej forme. Tortu necháme poriadne stuhnúť, my sme ju nechali v chladničke obalenú fóliou celú noc.
Až potom ju vyberieme z formy a vyčnievajúce okraje zrežeme.
- Lúpané mandle si upečieme v rúre na 180 °C. My sme ich piekli 10 minút. Nespotrebovali sme celých 100 g. Určitú časť sme nasekali a ostatné nechali vcelku.
Smotanu na šľahanie sme vymiešali s dvoma lyžičkami práškového cukru do tuha.
Dcéra tortu vyzdobila takto, ale každý má svoj vkus ;)
- Tu je fotka v reze.
Dobrú chuť!