Co dúm dal dovedený k dokonalosti :)

ajuschka - fotkaajuschka, 26. júla 2011

Veľmi často sa mi stáva, že už cestou z práce uvažujem, na čo to mám vlastne chuť. Keď ale prídem domov, tak v "spíži" Zobraziť celý popisVeľmi často sa mi stáva, že už cestou z práce uvažujem, na čo to mám vlastne chuť. Keď ale prídem domov, tak v "spíži" nájem len to, čo sa nedá dať do rožka, alebo na čo už rožky cez deň nevyšli. Toto jedlo je krásne jednoduché, lahodné, variabilné, ale pozor! Varujem pred extrémnou sýtosťou :) malý guľatý pekáč veľký ako tortová forma je pre dvoch ľudí priveľa :)

2-3
porcie
10 minút
príprava
35 minút
na 250 °C

Suroviny

odhadom :)
podľa chuti a znesiteľnosti
koľko je doma v črievku alebo hociaký syrokrém
všemožné kombinácie množstiev a druhov
250 ml
 fantázia v chladničke




Postup

  1. 1

    zemiaky sú lepšie menšie, ktoré stačí prekrojiť len na polovicu alebo vôbec, na veľkosť sústa. Treba ich mierne predvariť, ale ani veľmi netreba, záleží na type a vašom čase. ak chcete večeru rýchlejšie, tak určite trošku predvariť :). Zemiaky teda očistíme a nakrájame a podľa potreby predvaríme a len tak rozhodíme do pekáčika.

  2. 2

    syr v črievku, syrokrém alebo čo máte doma krémové si rozmiešame v šľahačke a pridáme pretlačený cesnak. Niekto znesie viac, niekto menej, závisí aj na výbere syrov. ak budete používať výrazné syry ponožkového typu ako prezretý hermelín, tak cesnaku radšej menej

  3. 3

    ostatné syry si nakrájame na kocečky a rozhádžeme po zemiakoch viacmenej rovnomerne. všetko to zalejeme smotanou so syrokrémom a cesnakom, mierne, opäť podľa typu syrov prisolíme, a posypeme strúhaným muškátovým orieškom.

  4. 4

    Pekáč šupneme do rúry na najväčší výkon, asi tak do stredu a zapekáme kým na smotane nemáme krásny hnedý povlak :) Odporúčam podávať s nejakým sviežim šalátom a dobrým bielym vínom. šalát preto, že ťažkú chuť syra so smotanou by ste len tak nezvládli.... :)

Diskusia k receptu

sovka62
Jednoduché a určite chutné, len tavené syry by som musela kúpiť špeciálne na tento účel, tie doma nemávam, len tvrdé a tie "ponožkového typu" sú moje obľúbené.
ajuschka
ono ten tavený syr tam ani dávať nemusíš, fakt záleží na tebe :D
dá sa tam dať aj šunka, kukurica, paradajka, bárs čo, ale syr a smotana so zemiakmi sú proste základ :)
bozulka
A základ veľmi dobrý.Ostatné skutočne záleží na tom čo najdeme doma.Výborný nápad.
klaura
príma tip ... niečo sa ve spíži vždy nájde ...
zvoncek
určite chutné, a ako dodala v komentári @ajushka , medze vo fantázii resp. momentálnych domácich zázob sa nekladú., je to výborný nápad na rýchlu a chutnú večeru, ukladám do MKK.
zdezda
Mňaaaam:-) a pekáčik netreba vymazať? stačí tá smotana?
ajuschka
nie nie vôbec netreba, smotana má 33percent, syry ani nehovorím, umýva sa to samo :)
bejaja
výborný nápad,zajtra to bude ako obed, všetko k tomu mám doma.Ďakujem za recept!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia