Co dúm dal dovedený k dokonalosti :)

Autor receptu: ajuschka

Veľmi často sa mi stáva, že už cestou z práce uvažujem, na čo to mám vlastne chuť. Keď ale prídem domov, tak v "spíži" nájem len to, čo sa nedá dať do rožka, alebo na čo už rožky cez deň nevyšli. Toto jedlo je krásne jednoduché, lahodné, variabilné, ale pozor! Varujem pred extrémnou sýtosťou :) malý guľatý pekáč veľký ako tortová forma je pre dvoch ľudí priveľa :)

2-3
porcie
10 minút
príprava
35 minút
na 250 °C

Suroviny

Postup

  1. zemiaky sú lepšie menšie, ktoré stačí prekrojiť len na polovicu alebo vôbec, na veľkosť sústa. Treba ich mierne predvariť, ale ani veľmi netreba, záleží na type a vašom čase. ak chcete večeru rýchlejšie, tak určite trošku predvariť :). Zemiaky teda očistíme a nakrájame a podľa potreby predvaríme a len tak rozhodíme do pekáčika.
  2. syr v črievku, syrokrém alebo čo máte doma krémové si rozmiešame v šľahačke a pridáme pretlačený cesnak. Niekto znesie viac, niekto menej, závisí aj na výbere syrov. ak budete používať výrazné syry ponožkového typu ako prezretý hermelín, tak cesnaku radšej menej
  3. ostatné syry si nakrájame na kocečky a rozhádžeme po zemiakoch viacmenej rovnomerne. všetko to zalejeme smotanou so syrokrémom a cesnakom, mierne, opäť podľa typu syrov prisolíme, a posypeme strúhaným muškátovým orieškom.
  4. Pekáč šupneme do rúry na najväčší výkon, asi tak do stredu a zapekáme kým na smotane nemáme krásny hnedý povlak :) Odporúčam podávať s nejakým sviežim šalátom a dobrým bielym vínom. šalát preto, že ťažkú chuť syra so smotanou by ste len tak nezvládli.... :)