Citrónový koláč
Citrónový koláč

Citrónový koláč s polevou

Jana Štrbková
mesačník Varecha, 27. mája 2023
Citrónový koláč s polevou
Foto: Shutterstock
10-12
porcií
30 minút
príprava
50-60 minút
na 190 °C

Suroviny

5 ks
300 g
300 g
300 g
1/2 bal.
1 ČL
Poleva:
20 ml
20 ml
180 g
1 ks (bio)
Na vymastenie formy:
Na vysypanie formy:




Postup

  1. 1

    Formu na chlebíček alebo na srnčí chrbát vymastíme maslom a vysypeme polohrubou múkou. Múku zmiešame s práškom do pečiva. Oddelíme žĺtky od bielkov. Maslo s cukrom vyšľaháme dopenista. Po jednom pridávame žĺtky, vždy počkáme, kým sa maslovej zmesi dobre zapracujú. Potom po tretinách vmiešame múčnu zmes. Bielky s 1 ČL citrónovej šťavy vyšľaháme na tuhý sneh, ktorý na záver po častiach opatrne vmiešame do cesta.

  2. 2

    Cesto nalejeme do pripravenej formy a pečieme v rúre vyhriatej na 190 °C asi 60 minút, kým nie je špajdľa, ktorú sme zapichli do koláča, suchá. Koláč vyberieme z rúry, necháme vychladnúť, potom koláč vyklopíme na podnos.

  3. 3

    Poleva: Citrónovú šťavu precedíme do misky, pridáme rum a práškový cukor, za stáleho miešania vznikne hustá poleva.

  4. 4

    Polevu prelejeme cez koláč a posypeme strúhanou kôrou z biocitróna. Ozdobíme sušenými plátkami citróna. Necháme zaschnúť a nakrájame.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia