Chutné venčeky.

frezia68 - fotkafrezia68, 26. septembra 2012
Chutné venčeky.
Foto: frezia68

Kysnuté robím od oka,ale tieto venčeky som robila podľa receptu.Očakávala som chrumkavé,podľa názvu a robila som včera,boli mäkké.A keď dnes ráno boli zasa mäkké,chutné,rýchle Zobraziť celý popisKysnuté robím od oka,ale tieto venčeky som robila podľa receptu.Očakávala som chrumkavé,podľa názvu a robila som včera,boli mäkké.A keď dnes ráno boli zasa mäkké,chutné,rýchle som urobila fotky pred raňajkami a pridávam recept.

60 minút
príprava
25 minút
na 18 °C

Suroviny

550  g
3  ks Uvarené
6  pol.lyžíc
2  ml
1  dcl alebo jogurt
1  kocka
4  ml
 na potretie
2  pol.lyž.
Na posyp:




Postup

  1. 1

    Pripravíme kvások z droždia a 1 dl vlažnej vody s cukrom,alebo medom.Múku zmiešame s uvarenými,postrúhanými zemiakmi,pridáme provensálske korenie,soľ,kyslú smotanu,kvások ,premiešame,pridáme olej a vymiesime hladké cesto.Ak je husté,pridáme trocha vody a necháme kysnúť cca 40 min.

    Chutné venčeky.  - obrázok 1
  2. 2

    Cesto na doske vytvarujeme na valec a urobíme asi 20 bochníčkov.Z každého ušúľame 2 dlhé valčeky a spletieme do venčeka,dáme na plech a necháme kysnúť.

    Chutné venčeky.  - obrázok 2
  3. 3

    Asi o 20 min. potrieme vajíčkom rozšľahanýn so sladkou smotanou.Venčeky posypeme podľa chuti sezamom,makom,rascou,tekvicovými semenami, či len soľou.Kyslá smotana,či zemiaky nedovolili,aby boli podľa názvu "chrumkavé"...recept je starý už neviem,z akého časopisu. Pečieme pri 170-180°C cca 25 min.

  4. 4

    Robila som len z polovičnej dávky a vyšlo mi 5 ks venčekov.

Diskusia k receptu

lusinkab
jej tie su ale rozkosne :-) ukladam a urcite sa mi receptik zijde :-)
marianna76
krásne a z pridaním zemiakov... by ani nemali stvrdnúť . Koreniny do cesta pridávam i ja do pizze, lepšie chutí. Ďakujeme, že si nám ich ponúkla.
pivonka
Tiež si ukladám. Páčia sa mi tam zemiaky, také kysnuté nerobievam, Určite vyskúšam.
lucylee
@grezia68 nie je tam toho drozdia vela? Ja som citala, ze na kilo muky sa dava kocka drozdia. Pecivko je krasne a urcite chutne, ale dala by som len pol kocky. Myslis, ze by to vadilo?
frezia68
@lucylee :Bežne dávam na kg múky 1 kocku droždia.Ale tu som dodržala recept....kyslo kratšiu dobu,lebo mne napr chlieb kysne aj 2 hod.Myslím,že nič nepokazíš 1/2 kockou,ale to droždie som necítila.Už často som našla v receptoch aj v časopisoch chybu.Možná chyba? A možná kvôli krátkosti kysnutia?Aj názov je zlý,lebo nie sú chrumkavé :-))) ,no nechala som originál.
ancicka
Pri čítaní rcp.som si pomyslela,že prečo si dala názov chrumkavé.Ja bežne dávam do cesta zemiaky a kyslú smotanu,alebo jogurt a sú výborné mäkučké.Ale ked som sa vrátila na tvoj koment k rcp,tak sama priznávaš,že sú mäkučké.
Ja by som zmenila názov receptu./Môj názor./
Takto stočené venčeky robievam a potieram ich cesnakom.
Struček-dva - cesnaku pretlačím do keramického hrnčeka ,nalejem naň troška oleja a vymiešam do peny,aby bola skoro biela.Tak čerstvo upečené potriem cesnakovou pastou.Sú vynikajúce.Skús niekedy,ked mate radi cesnak.
afataga
ukazkove pecivo, len neviem ci boli makke alebo chrumkave? mozno by boli chrumkave, ak by si ich nechala cely den len tak na linke :-) ci ako to autor myslel
margaretka28
Ja si myslím, že s jogurtom nebudú nikdy chrumkavé, ale len mäkké, ale to na chuti ani vzhľade nič nemení, verím, že boli vynikajúce.Jogurt, alebo smotana cesto zjemní a potom vydrží dlho vláčne, teda aspoň podľa mojich skúseností.:-)
frezia68
@ancicka :názov je podľa časopisu....recepty píšu niekedy práve tí,čo to nepiekli.Ale idem zmeniť názov,aby som niekoho nemýlila :-)))
sonulienka
@frezia68 sú krásne veľmi ma lákajú určite vyskúšam tento Tvoj receptík a čo sa týka droždia tiež som našla veľa receptov čo na 500 g. múky šlo celá kocka droždia a tiež som sa čudovala ale keď som dala tak ako píšeš nebolo ich cítiť.Ďakujem za receptík.
sonulienka
a ešte k @ancicke máš pravdu s tou cesnakovou pastou určite ju tiež vyskúšam a bude každý venček inak chutiť. Ďakujem aj Tebe.
martamm
frezia68, nádherné venčeky, krásne fotky, ukladám, určite sa čoskoro objavia na našom stole :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia