Chutné venčeky.

Autor receptu: frezia68

Kysnuté robím od oka,ale tieto venčeky som robila podľa receptu.Očakávala som chrumkavé,podľa názvu a robila som včera,boli mäkké.A keď dnes ráno boli zasa mäkké,chutné,rýchle som urobila fotky pred raňajkami a pridávam recept.

60 minút
príprava
25 minút
na 18 °C

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme kvások z droždia a 1 dl vlažnej vody s cukrom,alebo medom.Múku zmiešame s uvarenými,postrúhanými zemiakmi,pridáme provensálske korenie,soľ,kyslú smotanu,kvások ,premiešame,pridáme olej a vymiesime hladké cesto.Ak je husté,pridáme trocha vody a necháme kysnúť cca 40 min.
  2. Cesto na doske vytvarujeme na valec a urobíme asi 20 bochníčkov.Z každého ušúľame 2 dlhé valčeky a spletieme do venčeka,dáme na plech a necháme kysnúť.
  3. Asi o 20 min. potrieme vajíčkom rozšľahanýn so sladkou smotanou.Venčeky posypeme podľa chuti sezamom,makom,rascou,tekvicovými semenami, či len soľou.Kyslá smotana,či zemiaky nedovolili,aby boli podľa názvu "chrumkavé"...recept je starý už neviem,z akého časopisu. Pečieme pri 170-180°C cca 25 min.
  4. Robila som len z polovičnej dávky a vyšlo mi 5 ks venčekov.