Chutná dusená ryža

Chutná dusená ryža
Foto: glosterka
glosterkaGlosterka, recept pridal: 27. februára 2011 11:40Ďalšie jeho recepty

Jednoduchý recept na dusenú ryžu. Je lahodná, jemná a vhodná ako príloha k mnohým zeleninovým a mäsovým jedlám. Podľa nej si môžte spraviť aj rizoto. ;-)

Suroviny

4
porcie
5
minút
príprava
15-20
minút
tepelná úprava

Postup prípravy receptu

1

Ryžu dáme na jemné sitko a 2 x ju opláchneme studenou vodou. Necháme dobre odkvapkať škrob. Medzitým si zohrejeme asi 500 ml vody a dáme si na sporák hriať platňu na plný plameň. Ryžu poslednýkrát prejeme horúcou, nie vriacou vodou a necháme odkvapkať.

2

Hrniec položíme na platňu, dáme doň olej, ryžu, zalejeme ju dvoma hnčekmi vlažnej vody a pridáme soľ. Do stredu položíme očistenú cibuľu, do ktorej sme napichli klinček (nemusí byť).

3

Hrniec prikryjeme a počkáme, kým nám ryža zovrie. Upozorní nás na to pokrievka, ktorá začne buchotať. Ihneď stíšime plameň, pričom dáme pozor, aby nám nevykypela a pokrievku dáme našikmo!

4

Stopneme si 10 minút a na slabom plameni ju dusíme. Presne po 10tich minútach ju vypneme, zakryjeme úplne pokrievkou a na platni necháme ešte postáť 5 minút. Po 5tich minútach ochutnáme ryžu. Mala by byť akurát. Dobrú chuť. :-)

5

Poznámka: Z tejto dávky vyjdú cca 4 porcie. Môžte použiť ľubovoľný hnček. Ja som použila 300 ml. Ak chcete viac ryže, dáte o trošku viac oleja, 2 hrnčeky ryže, 4 hrnčeky vody, 2 KL soli a väčšiu cibiľu.

6

Takto vyzerá naservírovaná ryža. :-) Vpravo dusené zemiačky od Čistinky a dnešné hlavné menu mäsko na horčici. :-)
Chutná dusená ryža - obrázok 6



Páči sa ti tento recept?
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči... Hlasovali 3 ľudia (2,0 hviezdičiek)




Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

Komentáre k receptu
  • klaura, 27. februára 2011 o 16:08
    Ryžu robím presne ako ty, len ju na tom oleji najskôr poopekám až kým nehrká a potom zalejem vodou alebo vývarom ... tak ma to naučila moja mamka ... :)


  • julica, 27. februára 2011 o 16:46
    ja takisto ako laura, ked sa poopeka, nie je mazlava


  • glosterka, 27. februára 2011 o 18:39
    @klaura a @julica , ja ryžu neopekám. Suroviny tam vložím, zalejem, osolím... a spraví sa akoby sama. :-) Nie je vôbec mastná ani mazľavá, ale sypká a lahodná.


  • marienka44, 28. februára 2011 o 09:25
    @Glosterka ,ja robim podobne, ryzu dokladnejsie umyjem -aspon v 5 vodách, kym nie je voda číra. Pocas stánia pod pokrievkou pokrievku niekoľkokrat utriem odspodu riadovou cistou handrou /servítkou/ od skondenzovanej vody. Tak je potom ryza suchá a kyprá.


  • janger, 28. februára 2011 o 10:20
    Ani ja ryzu neopekam a vobec nie je mazlava. Dobre parkrat popremyvam. Na 1hrncek ryze dam 1,5 hrnceka vody. Pridam sol. Uvediem do varu a potom dam na najslabsi plamen, (hrniec mam s hrubym dnom), uz vobec neotvaram, varim 20 minut.


  • totom, 28. februára 2011 o 13:52
    U nás chlapi robia ryžu takto: ryžu poriadne umyť, opiecť na oleji (opekám aj s nadrobno nakrájanou cibulkou), zaliať vodou na výšku asi 0,5 cm (meriam to prstom), ochutiť, nechať zovrieť a šup do vyhriatej rúry na 160°C na 20 minút.Vynikajúca a hlavne neprihorená :)


  • glosterka, 28. februára 2011 o 14:05
    @totom zaujímavá príprava ryže. Už som o tom počula.


  • marta23, 28. februára 2011 o 15:35
    Práve dnes som varila ryžu. Varím tak ako Glosterka. Neopekám, riadne prepláchnem aj 4-5x a nie na sitku ale v rajničke, aby sa s vodu vyliali aj plevy z ryže a iné nečistoty. Pridávam okrem soli aj vegetu a prípadne sójovú omáčku-pár kvapiek. Nie je mazľavá, zrnká ryže sú po uvarení od seba.


  • betka11, 28. apríla 2011 o 16:03
    robím ryžu podla toho na čo potrebujem keď na plnenú papriku alebo plnený kapustný list,koložvársku kapustu tak tiež len prepláchnem,osolim vodu dávam 1:1,5 a nechám 10 min variť na slabom plameni a 7 min odstáť,dám vychladnúť ak robím ryžu ako prílohu tak prepláchnutu ryžu opečiem na troche oleja zalejem vodou,osolím dám štipku kari korenia alebo kajenského korenia ale to už je individuálne podla chuti alebo kto čo môže papať,varím ako v prvom postupe


  • hanuska, 26. februára 2014 o 19:53
    ja robím podobne len najprv ju trošku na oleji opečiem,potom zalejem vodou a varím cca 5 minút. Potom pokryvku prikryjem poskladanou utierkou aby neunikala para a necham stáť kým dobre nevsiakne všetka voda.


  • megdesign, 26. februára 2014 o 20:46
    @all preplachovat ryzu???? To mozno v roku 1983-1993.... aj moja mama robila.. a @marta23 od coho??? od pliev? Tak to kupujes potom pekny humus, nehnevaj sa :)

    Ja ryzu nepreplachujem. Na masti/oleji oprazit do sklovita cibulku, po oprazeni okorenit, okminovat /spinava ryza - nemusi sa/, nasypat hrncek NEPREMYTEJ ryze, oprazit, kym nehrkoce, ako tu dakto uz spominal... zaliat 1 a 3/4 hrncekom vody, premiesat, prykrit a dat na najmensi plamen / ja davam este strucik cenaku a ak mam, nedavam vodu, ale vyvar, dakto dava kari, dakto vegetu :( / za 10 min vypnem ohen, NEODOKRYVAM a necham este 10 min "dojst". Odokryt, premiesat a nechat odokryte - odpari sa voda a ryza ostane sypka - al dente ;)


  • megdesign, 26. februára 2014 o 20:48
    @glosterka a rissotto sa robi uz ale ze uuuuuplne inac.... ;)



Prihlás sa "Varechovou prezývkou":
 

Nemáš zaregistrovanú prezývku? Zaregistruj sa, je to zadarmo! Registrácia


Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Magazín

Predvianočné obdobie – magický čas kúziel a čarov
Aj keď vonku to tento rok veľmi nevyzerá na to, že by sa Vianoce blížili, predsa len, keď nazrieme do kalendára, zistíme, že tu už budú čo nevidieť. O týždeň začína prvou adventnou nedeľou advent – najmagickejšie obdobie roka.

Od mágie k borovičke
- Inzercia -
Borievka obyčajná je všetko, len nie obyčajná! Lahodné srdce Spišskej borovičky – tekutého klenotu, ktorý nám závidia až za hranicami – bolo odpradávna súčasťou tajomných magických rituálov u nás i vo svete.

Čatajské praclíky
„Šedesátka neny bohvíjaký vek, mosíš sa jej šak dožit,“ hovoril kedysi modranský mäsiar Vinco Held.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 48/2014: Zabíjačkové dobroty Zabíjačkové dobroty
Časopis Varecha v piatok 28. novembra v denníku Pravda.


TOPlist