Chutná dusená ryža
Autor receptu: glosterka
Jednoduchý recept na dusenú ryžu. Je lahodná, jemná a vhodná ako príloha k mnohým zeleninovým a mäsovým jedlám. Podľa nej si môžte spraviť aj rizoto. ;-)
4 porcie |
5 minút príprava |
15-20 minút tepelná úprava |
Postup
- Ryžu dáme na jemné sitko a 2 x ju opláchneme studenou vodou. Necháme dobre odkvapkať škrob. Medzitým si zohrejeme asi 500 ml vody a dáme si na sporák hriať platňu na plný plameň. Ryžu poslednýkrát prejeme horúcou, nie vriacou vodou a necháme odkvapkať.
- Hrniec položíme na platňu, dáme doň olej, ryžu, zalejeme ju dvoma hnčekmi vlažnej vody a pridáme soľ. Do stredu položíme očistenú cibuľu, do ktorej sme napichli klinček (nemusí byť).
- Hrniec prikryjeme a počkáme, kým nám ryža zovrie. Upozorní nás na to pokrievka, ktorá začne buchotať. Ihneď stíšime plameň, pričom dáme pozor, aby nám nevykypela a pokrievku dáme našikmo!
- Stopneme si 10 minút a na slabom plameni ju dusíme. Presne po 10tich minútach ju vypneme, zakryjeme úplne pokrievkou a na platni necháme ešte postáť 5 minút. Po 5tich minútach ochutnáme ryžu. Mala by byť akurát. Dobrú chuť. :-)
- Poznámka: Z tejto dávky vyjdú cca 4 porcie. Môžte použiť ľubovoľný hnček. Ja som použila 300 ml. Ak chcete viac ryže, dáte o trošku viac oleja, 2 hrnčeky ryže, 4 hrnčeky vody, 2 KL soli a väčšiu cibiľu.
- Takto vyzerá naservírovaná ryža. :-) Vpravo dusené zemiačky od Čistinky a dnešné hlavné menu mäsko na horčici. :-)