Chalupárske soté v zemiakovej placke (fotorecept)
Autor receptu: andys
Soté v zemiakovej placke je moje obľúbené jedlo. Aj na Vareche sú rôzne recepty, ja pridávam môj - chalupársky. Chalupárske preto, že nikdy neviem, čo v špajzi na chalupe nájdem a soté je tak vždy trošku iné.
4 porcie |
30 minút príprava |
60 minút tepelná úprava |
Postup
- Pripravíme si suroviny.
- Keďže sme na chalupe, pripravíme v peci poriadny oheň :)
- Na malom množstve oleja speníme očistenú a na drobno nakrájanú cibuľu a oravskú slaninu a pridáme na rezance nakrájané mäso. Opražíme, osolíme, okoreníme, podlejeme vodou a necháme pod pokrievkou dusiť.
- Pripravíme si suroviny na zemiakové placky. Očistené zemiaky nastrúhame na "zemiakovom" strúhadle (3/4 množstva zemiakov) a na "syrovom" strúhadle na hrubšie rezance (zvyšnú 1/3).
- Zemiaky osolíme, okoreníme, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, pretlačený cesnak, majoránku, drvenú rascu, vajíčka a vmiešame hladkú a polohrubú múku v pomere 1:1 tak, aby sme vytvorili vláčne cesto.
- Na menšom množstve oleja vypražíme väčšie placky. Hotové placky odložíme a prikryjeme, aby ostali teplé a trochu zmäkli.
- Vrátime sa k mäsovej zmesi. K mäkkému mäsu pridáme šampiňóny z konzervy (predtým scedíme). Ja som mala celé šampiňóny, takže som ich nerozkrajovala a šupsla som ich k mäsu celé.
- Prehrejeme, pridáme 2 lyžice paradajkového pretlaku a lyžicu feferónkovej pomazánky. Necháme ešte raz prejsť varom.
- Mäsovou zmesou naplníme zemiakové placky. Podávame posypané jemne postrúhaným syrom. Dobrú chuť k chalupárskemu obedu či večeri ;)